19 Απρ 2024
READING

Τι λένε οι αριθμοί σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο μιας απαγόρευσης του TikTok

4 MIN READ

Τι λένε οι αριθμοί σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο μιας απαγόρευσης του TikTok

Τι λένε οι αριθμοί σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο μιας απαγόρευσης του TikTok

Η επιρροή του TikTok παραμένει ισχυρή, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή στην πλατφόρμα θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα για τους διαφημιστές

Η μακροχρόνια διαμάχη του TikTok με τις αμερικανικές αρχές μπορεί σύντομα να φτάσει στο τέλος της και η πιθανότητα απαγόρευσης της εφαρμογής έχει αφήσει πολλούς να αναρωτιούνται πού θα μεταναστεύσουν οι χρήστες της, αν τελικά συμβεί. Με μια πληθώρα ομοιωμάτων του TikTok, το κοινό θα μπορούσε να κατακερματιστεί και να μετακινηθεί σε μια ποικιλία διαφορετικών πλατφορμών.

Ωστόσο, αν η εφαρμογή εξαφανιζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνέπειες δεν θα ήταν τόσο απλές όσο το να μεταπηδήσουν οι χρήστες απλά σε μια μόνο ανταγωνιστική εφαρμογή, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση “App Life Report” της εταιρείας έρευνας αγοράς, Measure Protocol.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το TikTok παραμένει κορυφαία κοινωνική εφαρμογή για τους εφήβους

Το TikTok έχει επεκταθεί πέρα από το να είναι αποκλειστικά μια εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο και λειτουργεί πλέον και ως εφαρμογή αγορών και αναζήτησης. Στην πραγματικότητα, η πλατφόρμα αντιπροσωπεύει το 1% όλων των πληρωμένων συναλλαγών εντός εφαρμογής του iOS. Επιπλέον, το 74% των χρηστών του TikTok χρησιμοποιούν την εφαρμογή ως προορισμό αναζήτησης και το 28% εκτελεί περισσότερες από εκατό αναζητήσεις το μήνα.

Οι πολλές χρήσεις του TikTok

Σύμφωνα με την έκθεση, οι νέοι καταναλωτές -ηλικίας 16 έως 25 ετών- περνούν κατά μέσο όρο 12,7 ώρες την εβδομάδα στο TikTok, ενώ το 78% των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή τουλάχιστον μία φορά. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ άλλες εφαρμογές – τον επόμενο υψηλότερο συνολικό χρόνο παρουσιάζει η εφαρμογή συνομιλίας “Kik Live” με 9,8 ώρες, που χρησιμοποιείται όμως μόνο από το 3% της ίδιας ομάδας. Το YouTube ήταν η πιο δημοφιλής εφαρμογή με ποσοστό χρήσης 92%, αλλά ο μέσος χρόνος χρήσης του ήταν μόλις 6,6 ώρες.

Ενώ η δημοτικότητα και το ποσοστό χρήσης του YouTube υποδηλώνουν ότι θα ήταν η πιο πιθανή επιλογή για τη μετάβαση στο TikTok αν η εφαρμογή εξαφανιζόταν, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη από αυτό. Το TikTok έχει πολλές χρήσεις πέρα από την ψυχαγωγία, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, γεγονός που το καθιστά ιδανική πλατφόρμα για τις εταιρείες που επιθυμούν να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές.

Επιπλέον, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές ηλικίας 16 έως 25 ετών στρέφονται όλο και περισσότερο στο TikTok για ενημερωτικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας το ως μηχανή αναζήτησης για ερωτήματα όπως “πώς να” και “τι είναι”. Η τάση αυτή υποδηλώνει ότι καθώς οι καταναλωτές περνούν περισσότερο χρόνο στο TikTok για να διεξάγουν έρευνα, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν άλλες υπηρεσίες.

Και μετά το TikTok, τι;

Οι ανταγωνιστές αναζητούν τρόπους για να προσελκύσουν τους χρήστες πίσω στις υπηρεσίες τους, γι’ αυτό και τα “lookalikes” του TikTok έχουν αυξηθεί, με τις πλατφόρμες Meta Instagram και Facebook να εφαρμόζουν αμφότερα μια λειτουργία βίντεο μικρής διάρκειας. Το YouTube διαθέτει επίσης μια λειτουργία μικρής διάρκειας και με τη δημοτικότητά του, θα μπορούσε να είναι μια λογική επιλογή για πολλούς δημιουργούς που αποκαλούν το TikTok “σπίτι” τους.

Εξετάζοντας ευρύτερα το σύνολο των καταναλωτών άνω των 16 ετών, το 91% χρησιμοποιεί το YouTube, περνώντας κατά μέσο όρο 5,3 ώρες την εβδομάδα στην πλατφόρμα. Συγκριτικά, μόνο το 68% των καταναλωτών άνω των 16 ετών χρησιμοποιούν το TikTok. Το Instagram και το Facebook είναι λίγο πιο δημοφιλή, με 81% και 72%, αντίστοιχα, αλλά ξοδεύεται πολύ λιγότερος χρόνος σε αυτές τις εφαρμογές. Μόνο 3,4 ώρες την εβδομάδα ξοδεύονται κατά μέσο όρο στο Instagram και 3,8 ώρες στο Facebook.

Οι γυναίκες είναι οι πιο ενεργοί χρήστες του TikTok, καθώς τον Ιανουάριο του 2023 περιηγήθηκαν κατά μέσο όρο σε 6.819 βίντεο, ενώ κατά την ίδια περίοδο οι άνδρες περιηγήθηκαν σε 5.666 βίντεο. Οι γυναίκες τείνουν επίσης να είναι πιο ενεργές στην πλατφόρμα συνολικά, με το 34% να δημοσιεύει ένα βίντεο τον ίδιο μήνα σε σύγκριση με το 27% των ανδρών. Επιπλέον, το 86% των γυναικών έκανε “like” σε ένα βίντεο, σε σύγκριση με το 79% των ανδρών. Αυτές οι διαφορές στη συμπεριφορά των χρηστών υποδηλώνουν ότι, εάν επρόκειτο να υπάρξει ευρεία απαγόρευση, η βάση χρηστών θα μπορούσε να διασπαστεί κατά φύλο, αλλά δεν είναι σαφές πού θα μεταναστεύσουν οι χρήστες.

Διαβάστε ακόμα: Το TikTok θέτει ημερήσιο όριο χρόνου παρακολούθησης για τους εφήβους

Την ίδια στιγμή, μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι δημιουργοί στην απώλεια της βάσης τους. Αν υπάρξει απαγόρευση, το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο ευρεία θα είναι και πώς θα αντιδράσει το TikTok σε αυτήν; Μια απαγόρευση οποιουδήποτε είδους θα οδηγήσει σίγουρα σε δημιουργικότητα όχι μόνο για άλλες πλατφόρμες, αλλά και για τους δημιουργούς.

Είναι πιθανό οι δημιουργοί του TikTok να εξερευνήσουν εναλλακτικές πλατφόρμες και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να προσπαθήσουν να προσελκύσουν τη βάση χρηστών του TikTok εφαρμόζοντας παρόμοια χαρακτηριστικά. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί το τοπίο των social media ως απάντηση σε μια πιθανή απαγόρευση του TikTok και πώς θα προσαρμοστούν οι χρήστες στο μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.