29 Απρ 2024
READING

Τα έτοιμα γεύματα της Νίκας δείχνουν το νέο δρόμο της εταιρείας

4 MIN READ

Τα έτοιμα γεύματα της Νίκας δείχνουν το νέο δρόμο της εταιρείας

Τα έτοιμα γεύματα της Νίκας δείχνουν το νέο δρόμο της εταιρείας

Πώς ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έδωσε νέα πνοή στην άλλοτε πρωτοπόρα εταιρεία αλλαντικών

Η Νίκας εξαγοράστηκε το 2016 από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, όταν εκείνη βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η κίνηση αυτή οδήγησε την ιστορική αλλαντοποιία σε μια νέα εποχή, όπου τα αλλαντικά συναντούν τα έτοιmα γεύματα, τις ανάγκες της αγοράς horeca και τις νέες διατροφικές τάσεις.

Ο Παναγιώτης Νίκας, με καταγωγή από τη Σπάρτη, όντας πρωτοπόρος ίδρυσε μία από τις πρώτες εταιρείες αλλαντικών το 1966 , ως οικογενειακή επιχείρηση. Το 1970 απέκτησε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και το 1971 ιδρύθηκε η Π.Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε. με αρχικό κεφάλαιο 14.000.000 δρχ. και έδρα στην Οικονομίδου 6-8 στο Περιστέρι. Μόλις δύο χρόνια αργότερα η αλλαντοβιομηχανία του Π. Νίκα ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που λάνσαρε το δημοφιλές παριζάκι, αλλά και το αλλαντικό σε τετράγωνο σχήμα για τοστ.

Η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1991 με την ονομαστική αξία της μετοχής να ανέρχεται σε 200 δραχμές, αντλώντας κεφάλαια 1,425 δισ. δρχ. Με τα κεφάλαια από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,4 δισ. δρχ. που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα, κατασκευάστηκε η βιομηχανική μονάδα στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης που υπέγραψε ο μετέπειτα ιδιοκτήτης της Νίκας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, με τις τράπεζες, εντάχθηκε και η παραχώρηση του εργοστασίου αυτού στις τράπεζες έναντι οφειλών της προηγούμενης ιδιοκτησίας. Το οποίο και επανέκτησε η Νίκας από τις Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021.

Οι εξαγορές

Το 2003 ο Παναγιώτης Νίκας πούλησε την αλλαντοβιομηχανία προς 60 εκατ. ευρώ στην εταιρεία συμμετοχών Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα, χωρίς όμως να ευοδώσει το εν λόγω εγχείρημα.

Έτσι το 2014 οι πιστώτριες τράπεζες της Νίκας δέχθηκαν πρόταση από την Chipita για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της αλλαντοβιομηχανίας, η οποία τότε ανήκε κατά 67,48% στην Global Finance (συμφερόντων Πλακόπητα), κατά 11,99% στο ΤΧΣ (μέσω Eurobank) και κατά 9,96% στη First European Retail Corp. Ήταν γνωστή εξάλλου η πρόθεση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου να συμμετέχει στη Νίκας ήδη από τον Αύγουστο του 2011. Η συμφωνία ανάμεσα στην Chipita και τις τράπεζες για την απόκτηση της Νίκας υπογράφτηκε στο τέλος του 2016.

Πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Chipita στη Mondelēz International στις αρχές του 2022, η αλλαντοβιομηχανία Νίκας αποσχίστηκε, περνώντας εξ ολοκλήρου στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και στο ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα υπό την εταιρεία Bespoke SGA Holdings, όπου θα υπάγονται όλες οι συμμετοχές του σε επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους, η Έδεσμα (παραγωγή αλλαντικών) και η Αμβροσία (έτοιμα φαγητά και σαλάτες) της οικογένειας Χατζηγεωργίου, και τις οποίες εξαγόρασε ο επιχειρηματίας τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς.

Επανασύσταση στην αγορά

Αποσκοπώντας να συστήσει εκ νέου το brand της Νίκας και τη δυναμική του στην αγορά και στους καταναλωτές, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, έβγαλε την εταιρεία από το Χρηματιστήριο και έθεσε στο επίκεντρο της στόχευσής της να ανατρέψει την εικόνα που είχαν οι καταναλωτές, επαναλανσάροντας την γκάμα των προϊόντων της εταιρείας, αλλάζοντας το λογότυπο και επανασχεδιάζοντας τις συσκευασίες με υλικά από πλήρως ανακυκλωμένες ύλες, αλλά και επενδύοντας στη διαφοροποίηση του κωδικολογίου με νέα και καινοτόμα προϊόντα.

Στο πλαίσιο μεταφοράς της παραγωγής των προϊόντων της Αμβροσίας στις εγκαταστάσεις της Νίκας, η εταιρεία διεύρυνε το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο βασιζόμενη στην γκάμα της Αμβροσίας, προωθώντας τη σειρά «Ελληνική Κουζίνα», όπου περιλαμβάνονται δημοφιλή ελληνικά φαγητά, όπως παστίτσιο, μουσακάς, σπανακόρυζο, λαχανοντολμάδες, γεμιστά, μελιτζάνες ιμάμ, σουτζουκάκια κ.ά. Τα προϊόντα έχουν δειγματιστεί σε όλες τις ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με πρώτη θετική ανταπόκριση από τον Θανόπουλο και τις αλυσίδες Μασούτης και Γαλαξίας.

Η εταιρεία θα εστιάσει και στο κανάλι του horeca με τα έτοιμα γεύματα σε ανάλογα μεγάλες συσκευασίες, αλλά και με τη σειρά αλλαντικών για επαγγελματίες «Παναγιώτης Νίκας Συνταγές», που διαθέτουν διαφορετικές κοπές για μεγαλύτερη ευκολία, εγγυημένη ποιότητα, αυστηρούς έλεγχους και ιδανική σχέση ποιότητας-τιμής. Ενώ εναρμονιζόμενη στις διεθνείς τάσεις για πιο υγιεινά προϊόντα, η Νίκας εμπλουτίζει διαρκώς τις σειρές της με χαμηλά λιπαρά, χωρίς γλουτένη, με λιγότερο αλάτι (less salt) και χωρίς συντηρητικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.