25 Απρ 2024
READING

AS Company: Από το καλό παιχνίδι στο καλό deal

4 MIN READ

AS Company: Από το καλό παιχνίδι στο καλό deal

AS Company: Από το καλό παιχνίδι στο καλό deal

Η εταιρεία διευρύνει το πεδίο δραστηριοτήτων της, μπαίνοντας στον τουριστικό κλάδο

Τον Ιούνιο του 2021, η γνωστή σε όλους για τα ποιοτικά της παιχνίδια, εταιρεία AS Company, πήρε την απόφαση στη Γενική Συνέλευση να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλα πεδία, εισάγοντας επιπλέον κωδικούς στο κατασταστατικό της. Η ουσία στην κίνηση αυτή δεν ήταν η τόσο η φύση των δυνητικών δραστηριοτήτων -από εμπόριο τροφίμων κατοικιδίων, παραγωγή και εμπορία ενέργειας, ως υπηρεσίες γενικού τουρισμού, τσάρτερ και κατασκευές- όσο η διορατικότητα με την οποία πάντα εξάλλου προσέγγιζε η εταιρεία την ελληνική αγορά.

Αυτό εξάλλου είχε προαναγγείλει το 2019 ο Στράτος Ανδρεάδης, ιδρυτής της AS Company, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, όταν μιλούσε για μια στρατηγική που αφορούσε την κάθετη είσοδο σε μια νέα κατηγορία κάθε χρόνο, που δεν θα είχε σχέση με τον τομέα των παιχνιδιών. Η έλευση της πανδημίας ένα χρόνο μετά, πάγωσε τα όποια σχέδια, σε μια χρονιά όπου ο κύκλος εργασιών του ομίλου υποχώρησε κατά 15,88% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 19,6 εκατ. ευρώ.

Με δύναμη από τη Θεσσαλονίκη

H AS Company Α.Ε. ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1990 στη Θεσσαλονίκη από τον Στράτο και την Αναστασία Ανδρεάδη, με κύρια δραστηριότητα την εισαγωγή και εμπορία παιχνιδιών που προορίζονται για την ελληνική αγορά. Την επόμενη χρονιά επένδυσε κεφάλαια για την κάθοδό της στην Νέα Ιωνία Αττικής, ενώ έκλεισε μεγάλη συμφωνία με την ιαπωνική Bandai για την αποκλειστική εμπορία και διανομή στην ελληνική αγορά της σειράς παιχνιδιών Power Rangers.

Το 1997, η AS παρουσίασε το πρώτο ελληνικό computer για παιδιά, που έτυχε θερμής υποδοχής. Ένα χρόνο αργότερα ιδρύθηκε in-house τμήμα Marketing & Design, και μετέπειτα ξεκίνησε συνεργασία με τη Walt Disney Company για την ανάπτυξη licensed προϊόντων, ενώ εισήγαγε τη σειρά προϊόντων Lilou.

Η AS προχώρησε στην αγορά 41 στρεμμάτων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου στη συνέχεια μετέφερε και τις εγκαταστάσεις της. Η είσοδός της στο Χρηματιστήριο το 2000 ενίσχυσε περαιτέρω την ανάπτυξή της, με την εταιρεία να γίνεται επίσημος διανομέας παζλ και επιτραπέζιων παιχνιδιών για την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Παρά την κυρίως ενασχόλησή της με τη χονδρική πώληση, το 2007 ο γιος του ιδρυτή Κώστας Ανδρεάδης έφερε στην ελληνική αγορά την εταιρεία Cosmokind με παιδικά έπιπλα, δημιουργώντας θυγατρική την οποία ωστόσο απορρόφησε το 2009 η μητρική εταιρεία. Ενώ ανέλαβε ως master franchisee την ανάπτυξη δικτύου λιανικής του εμπορικού σήματος παιδικού ιταλικού ρούχου Idexe.

Διατηρώντας συνεργασία με φημισμένους κατασκευαστές και προμηθευτές παιχνιδιών διεθνώς, όπως οι Clementoni, Famosa, HTI, Ty, Silverlit, IMC κ.ά. διανέμοντας αποκλειστικά τα προϊόντα τους, και εισάγοντας μέρος των παιχνιδιών από την Κίνα, η AS Companty έκανε το 2011 ένα αποφασιστικό βήμα προς την εξωστρέφεια, αρχίζοντας τις εξαγωγές.

Οι θυγατρικές

Το 2016 η AS αποφάσισε να ιδρύσει θυγατρική στην Κύπρο, σε μία αγορά όπου είχε ήδη παρουσία, εξάγοντας προϊόντα, και διαθέτοντας αρχικό κεφάλαιο 150.000 ευρώ. Μέχρι και σήμερα, διευθυντής στην AS Company Cyprus Ltd είναι ο γιος του ιδρυτή, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης.

Τον Μάρτιο του 2018, ολοκληρώθηκε η ίδρυση της θυγατρική της στη Ρουμανία, AS Kids Toys Srl, με κεφάλαιο 400.000 ευρώ και στόχο τη διεύρυνση και ισχυροποίηση της παρουσίας της στη ρουμανική αγορά, μέσω της αύξησης των πωλήσεων και των σημείων πώλησης των προϊόντων της.

Οι θυγατρικές του ομίλου το 2022 παρουσίασαν συνολικά βελτιωμένα μεγέθη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, τόσο σε επίπεδο αύξησης πωλήσεων κατά 25,25%, όσο και ως προς τη συνολική κερδοφορία κατά 13,88%.

Η επέκταση στον τομέα του τουρισμού

Μετά από 30 χρόνια δραστηριοποίησης στο χώρο των παιχνιδιών, η εταιρεία αντιλαμβανόμενη τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο γρήγορα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργούνται από το δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή, την ψηφιοποίηση του εμπορίου, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, έκρινε ότι είναι απαραίτητη η εξισορρόπηση των προοπτικών και των κινδύνων της εταιρείας, με την δραστηριοποίησή της στην ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, εκμεταλλευόμενη τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που εμφανίζει η Ελλάδα στον τουριστικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό τον Οκτώβριο του 2022 ανακοίνωσε την επένδυσή της στον τουριστικό κλάδο με την αγορά αριθμού γειτνιαζόντων εκτάσεων γης, συνολικού εμβαδού περίπου 50.000 τ.μ. έως 60.000 τ.μ., στην περιοχή Ελούντας Λασιθίου Κρήτης, με σκοπό την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 2,262 εκατ. ευρώ.

Η AS Company μεγάλωσε το μερίδιο που κατέχει στην αγορά παιχνιδιών το 2022 καθώς κατέγραψε πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 28 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας να σημειώνει θετική πορεία και στις τρεις χώρες που δραστηριοποιείται. Μάλιστα στις αρχές της χρονιάς, ο Στράτος Ανδρεάδης μεταβίβασε 200.000 μετοχές της εταιρείας προς τους γιους του, Κώστα και Ευάγγελο Ανδρεάδη, μειώνοντας το ποσοστό του σε 32,27% και ανοίγοντας επισήμως την πόρτα στην επόμενη γενιά της AS Company.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.