21 Δεκ 2024
READING

Earth Day 2023 | Τι λένε οι αριθμοί για την κλιματική αλλαγή;

6 MIN READ

Earth Day 2023 | Τι λένε οι αριθμοί για την κλιματική αλλαγή;

Earth Day 2023 | Τι λένε οι αριθμοί για την κλιματική αλλαγή;

Μελέτες και έρευνες διεθνών οργανισμών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τους διεθνείς οργανισμούς που μελετούν την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, είναι αφοπλιστικά ως προς τις επιπτώσεις που εκτιμώνται ότι θα ακολουθήσουν τα if scenarios που καταρτούν. Και δυστυχώς, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες.

Ο όρος “κλιματική αλλαγή” περιλαμβάνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, την ίδια στιγμή που αναφέρεται στο ευρύτερο φάσμα των αλλαγών που συμβαίνουν στον πλανήτη μας. Ανάμεσά τους η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η συρρίκνωση των παγετώνων, η επιτάχυνση της τήξης των πάγων στη Γροιλανδία, την Ανταρκτική και την Αρκτική και οι αλλαγές στους χρόνους άνθισης των λουλουδιών και των φυτών. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδιαίτερα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θεωρείται η κυρίαρχη αιτία των αυξήσεων της θερμοκρασίας.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που ιδρύθηκε το 1988 με στόχο τη συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, έχει δημιουργήσει μια σειρά από κλιματικά μοντέλα. Κάτω από αυτά τα μοντέλα, το μεγαλύτερο μέρος της κάλυψης πάγου του πλανήτη θα έλιωνε μέχρι το τέλος του αιώνα και θα προκαλούσε έναν καταρράκτη μη αναστρέψιμων συνεπειών, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών αρκετά ισχυρών ώστε να κατακλύσουν ολόκληρες πόλεις. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 2018, καταγράφηκαν διεθνώς 14 ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η πληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα του Facebook

Αντίστοιχα, η Παλαιοκλιματολογία -η μελέτη των αλλαγών στο κλίμα σε όλη την ιστορία της Γης- χρησιμοποιεί στοιχεία που βρέθηκαν σε δακτυλίους δέντρων, ιζήματα ωκεανών, κοραλλιογενείς υφάλους και στρώματα ιζηματογενών πετρωμάτων για να προσδιορίσει ότι η σημερινή θέρμανση συμβαίνει περίπου 10 φορές πιο γρήγορα από την θέρμανση μετά την εποχή των παγετώνων. Με τον Ο.Η.Ε. και τη NASA να έχουν οργανώσει ομάδες εργασίες πάνω στη μελέτη αυτή, τα συμπεράσματα για το πώς εξελίσσεται η μεταβολή του κλίματος και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, είναι καταλυτικά.

  • Η 6η θερμότερη χρονιά στην ιστορία ήταν το 2022. Η ανάλυση της National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) δείχνει ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2022 ήταν 0,86°C υψηλότερες από τον μέσο όρο όλου του 20ου αιώνα. Μάλιστα, τα 10 θερμότερα χρόνια από το 1880 έως το 2022 έχουν σημειωθεί μετά το 2010.

  • 20 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσε να δημιουργήσει η κλιμάκωση λύσεων φυσικού κλίματος, όπως η αποκατάσταση των δασών. Συνολικά, η αποκατάσταση του οικοσυστήματος μπορεί να δημιουργήσει έως και 3,7 φορές περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με την βιομηχανία παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  • 11 χρόνια έχει η Γη για να αποφύγει τα χειρότερα σενάρια. Η έκθεση Global Carbon Budget επισήμανε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανακάμπτουν μετά από μια πτώση το 2020 και οι ερευνητές εκτιμούν ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, τα αποθέματα της Γης θα εξαντληθούν σε περίπου 11 χρόνια.

  • 40% των δασών του Αμαζονίου θα έχει εξαφανιστεί ισοπεδωθεί μέχρι το 2050, εάν δεν γίνει τίποτα για την προστασία τους. Πέρα από τις υλικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, αυτή η αποψίλωση απειλεί επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων στη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, την ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια.

  • 26 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 μπορεί να αποφέρει ως άμεσο οικονομικό κέρδος η στροφή στην “πράσινη” οικονομία σε σύγκριση με το μοντέλο business-as-usual. Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 65 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

  • 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση Sustainable Development Goals 2022 του Ο.Η.Ε. – αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, επιδεινούμενος από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του πληθυσμού.

  • Έως και 4,4°C έως το τέλος του αιώνα θα μπορούσε να αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία λόγω της τρέχουσας πορείας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και αυτό το σενάριο έρχεται μετά τη συμφωνία της COP21 το 2015, όπου χιλιάδες επιστήμονες, 193 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν ότι ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε όχι περισσότερο από 1,5°C θα μας βοηθούσε να αποφύγουμε τις χειρότερες κλιματικές επιπτώσεις και να διατηρήσουμε ένα βιώσιμο κλίμα.

  • 6% ετησίως μέχρι το 2030 πρέπει να μειώνεται η παραγωγή ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το όριο του 1,5°C που όρισε η Συμφωνία του Παρισιού το 2015. Ενώ ένας διευρυμένος συνασπισμός χωρών δεσμεύεται για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, περίπου οι μισές περικοπές εκπομπών πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή έως το 2030.

  • 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο πληθυσμός αυτών των περιοχών στην Κεντρική Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2050.

  • 10 εκατοστά έχει ανέβει η στάθμη της θάλασσας από το 1993, σύμφωνα με στοιχεία της NASA Sea Level Change Team. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ύστερα από παρατήρηση της ακτογραμμής των Η.Π.Α. κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες κάνουν λόγο για αύξηση που θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τα 30 εκατοστά μέχρι το 2050, εξαφανίζοντας από το χάρτη έτσι πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος της αμερικανικής ακτογραμμής.

  • 60 τρισεκατομμύρια τ.μ. (57%) της κατοικήσιμης επιφάνειας της Γης αντιστοιχούσαν σε δάση πριν από 10.000 χρόνια. Τα στοιχεία του World Economic Forum δείχνουν ότι σήμερα, έχουν απομείνει μόλις 40 τρισεκατομμύρια τ.μ.

  • 92 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που εντείνονται από την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της έντονης ζέστης και του ακραίου καύσωνα, της ξηρασίας και των πλημμυρών.

  • Έως και το 20% όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο οφείλονται στην αποψίλωση των δασών. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει τις εκπομπές από όλα τα επιβατικά οχήματα στον πλανήτη.

  • Τα 44 τρισεκατομμύρια δολάρια προβλέπεται να φτάσει το κόστος της της αδράνειας για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2060. Σύμφωνα με μελέτες της CitiGPS και του The Organisation for Economic Co-operation and Developmentμε τις υψηλότερες αναμενόμενες απώλειες Α.Ε.Π. θα εμφανίσουν η Μέση Ανατολή, η Βόρεια και η Υποσαχάρια Αφρική, η Νότια και η Νοτιοανατολική Ασία.

  • Μέχρι το 2040 οι Αρκτικοί Ωκεανοί αναμένεται να μείνουν χωρίς πάγους, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο κρίσιμος κλιματικός στόχος είναι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τον 1,5ºC που έχει οριστεί ως η ανώτατη αύξηση για τα προβιομηχανικά επίπεδα. Όσο διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα, οι Αρκτικοί Ωκεανοί θα έχει ένα καλοκαίρι χωρίς πάγους κάθε 100 χρόνια. Αν όμως η αύξηση της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 2ºC, το διάστημα αυτό θα μειωθεί με αποτέλεσμα τα καλοκαίρια χωρίς πάγο στην Αρκτική να συμβαίνουν κάθε 10 χρόνια, σύμφωνα με την IPCC.

  • 7 στους 10 ανθρώπους εμπιστεύονται τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι επιστήμονες σχετικά με την ταχύτατη εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής. Μόνο οι μισοί εξ αυτών είναι αισιόδοξοι ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum.

Διαβάστε ακόμα: 3 στους 5 καταναλωτές είναι έτοιμοι να μποϊκοτάρουν brands που δεν υπολογίζουν την κλιματική αλλαγή

Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: το κλίμα μας αλλάζει. Οι πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες -ιστορικά αποκλεισμένες από αποφάσεις που ελήφθησαν για το μέλλον τους- θα φέρουν το κύριο βάρος της ζημιάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οργανισμοί και ΜΚΟ έχουν ξεκινήσει και υποστηρίζουν δράσεις για το κλίμα, οι οποίες θα παρέχουν συνεχή υποστήριξη για κρίσιμες λύσεις με επικεφαλής τις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση, αλλά και ορίζουν παγκόσμιες ημέρες, όπως η Earth Day, με στόχο να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.