26 Απρ 2024
READING

Πόσο σημαντικές είναι οι φυσικές εμπειρίες σε έναν ψηφιακό κόσμο;

4 MIN READ

Πόσο σημαντικές είναι οι φυσικές εμπειρίες σε έναν ψηφιακό κόσμο;

Πόσο σημαντικές είναι οι φυσικές εμπειρίες σε έναν ψηφιακό κόσμο;

Πόσο σύνθετη είναι η εικόνα του retail το 2023

Καθώς προχωράμε όλο και πιο βαθιά στο 2023, οι προβλέψεις για την φετινή πορεία του retail αποδεικνύονται ολοένα και πιο σύνθετες. Τα δεδομένα παραμένουν ως έχουν: ύφεση στον ορίζοντα, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και πλεονάζοντα αποθέματα. Τι είναι αυτό που θα σηματοδοτήσει τη νέα χρονιά;

Όπως αποδεικνύεται, το φυσικό retail αντέχει ακόμα. Όχι απλά αντέχει, αλλά εννέα στους δέκα καταναλωτές (91%) πραγματοποιούν τουλάχιστον τις μισές από τις αγορές τους σε φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης και τις υπόλοιπες από το διαδίκτυο. Αυτό προκύπτουν από μία πρόσφατη έρευνα της πλατφόρμας κινητής επικοινωνίας, Theatro.

Διαβάστε ακόμα: Τα retail trends που θα δούμε το 2023

Την ίδια στιγμή, όμως, οι καταναλωτές βρίσκουν την εμπειρία τους από τις αγορές τους στα καταστήματα “λιγότερο ευχάριστη” από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, καθώς αναζητούν μια νέα, “συνδεδεμένη” εμπειρία από τα φυσικά σημεία. Περιμένουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, με καλό φωτισμό και χαρούμενη μουσική, όπως και παροχή τρόπων για άμεσες αγορές ή παραλαβές ηλεκτρονικών παραγγελιών. Ενώ η αυξανόμενη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας για την αυτοεξυπηρέτηση, τη δέσμευση και την αλληλεπίδραση είναι οι παράγοντες που θα κατευθύνουν πλέον τις καταναλωτικές επιλογές.

Γι’ αυτό οι retailers εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στην υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών, που προσδίδουν ευκολία και ταχύτητα στις συναλλαγές μέσα στα καταστήματα. Κάτι που οι καταναλωτές φαίνεται να το εκτιμούν και να το αποζητούν ολοένα και περισσότερο.

Ανάμεσα στις καινοτομίες αυτές ξεχωρίζουν οι κωδικοί QR, που μπορούν να σαρωθούν με τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων τους και να τους παραπέμψουν σε περισσότερες πληροφορίες για κάποιο προϊόν ή σε πλατφόρμες ανέπαφων πληρωμών. Όπως και οι διαδραστικές ψηφιακές οθόνες, που υιοθετήθηκαν από πολλές εταιρείες για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών τους στα δοκιμαστήρια ή στους χώρους έκθεσης των προϊόντων τους.

Επανεκκίνηση λόγω αποδιοργάνωσης

Καθώς πολλοί retailers συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις, πολλά Διοικητικά Συμβούλια ενδέχεται να αναλάβουν πιο επιθετική δράση για να ανακτήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά. Παράλληλα, αναμένονται μειώσεις δαπανών και περισσότερες κινήσεις για να αφαιρεθεί το D (Direct) από το DTC (Direct-To-Consumer) – γέρνοντας την πλάστιγγα προς την χονδρική διανομή.

Η πτώση του Amazon

Η επίδραση του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου φαίνεται να εξασθενεί σε κάποιο βαθμό. Μετά τις μεγάλες απολύσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πολύ περισσότερες αλλαγές από το Amazon. Αν εξαιρέσουμε το AWS (Amazon Web Services) -που είναι η πιο ολοκληρωμένη και ευρέως διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο και προσφέρει περισσότερες από 200 υπηρεσίες από κέντρα δεδομένων παγκοσμίως- και την διαφημιστική πλατφόρμα Amazon Ads, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα στο Amazon είναι πιθανό να επανεξεταστούν σε μεγάλο βαθμό.

Η επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα και ο περιορισμός των αγορών τους εξαιτίας του πληθωρισμού μείωσαν τις πωλήσεις του Amazon. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να λάβει μέτρα για να αποφύγει τις μεγάλες οικονομικές απώλειες. Μεταξύ άλλων, εγκατέλειψε τα σχέδιά της για το άνοιγμα 42 νέων εγκαταστάσεων στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, ενώ σκοπεύει να κλείσει ή να ενοποιήσει κάποιες από τις 1.200 αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που διαθέτει στην αμερικανική επικράτεια.

Διαβάστε ακόμα: Παραμένει το Amazon στο θρόνο του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Το Amazon έρχεται τώρα να προστεθεί στους άλλους retailers που αγωνίζονται να εναρμονιστούν με τη συνεχή εξέλιξη του retail. Σε εκείνους που πάλευαν κάποτε για να την ανταγωνιστούν. Η τεχνολογική του δύναμη και η εστίασή του στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα δεν αρκούν πλέον για να παραμείνει στην κορυφή.

Το πλήγμα στη μεσαία επιχείρηση

Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά “η μεγάλη διχοτόμηση του retail” (retail’s great bifurcation). Πρόκειται για την εμφανώς διαφοροποιημένη επίδοση των λιανοπωλητών χαμηλής και υψηλής ποιότητας σύμφωνα με τον διχασμό της οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών. Με λίγα λόγια, από τη μία υπάρχουν οι retailers που κυριαρχούν στον χώρο, παρέχοντας στους καταναλωτές εξαιρετικές τιμές και ευκολίες πληρωμής. Και από την άλλη, υπάρχουν οι πολυτελείς και εξειδικευμένες μάρκες, που επίσης τα πάνε καλά.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας, η επιτυχία εντοπιζόταν όλο και περισσότερο στα δύο άκρα του φάσματος τιμών. Τι γίνεται όμως στη “μέση”; Οι άσχημες οικονομικές επιδόσεις και το κλείσιμο καταστημάτων συγκεντρώθηκαν σε συντριπτικό βαθμό μεταξύ των retailers που δεν μπορούσαν να διαφοροποιηθούν και είχαν κολλήσει στη μέση. Πάντως οι retailers που πιστεύουν ότι μια ελαφρώς καλύτερη εκδοχή της μετριότητας είναι μια νικηφόρα στρατηγική, θα βρεθούν να πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στον γκρεμό.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.