22 Ιαν 2025
READING

Μήπως οι εταιρίες τεχνολογίας καλόμαθαν τους εργαζόμενους;

4 MIN READ

Μήπως οι εταιρίες τεχνολογίας καλόμαθαν τους εργαζόμενους;

Μήπως οι εταιρίες τεχνολογίας καλόμαθαν τους εργαζόμενους;

Οι απολύσεις στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν προκαλέσει κρίση ταυτότητας σε πολλούς εργαζόμενους

Καθώς εταιρείες όπως η Google, το Facebook και η Salesforce αναπτύχθηκαν στα μεγαθήρια που είναι σήμερα, έμοιαζαν να αψηφούν τη βαρύτητα. Αύξαναν συνεχώς τα έσοδά τους, ακόμη και όταν περιποιούνταν τους υπαλλήλους τους με προνόμια που έμοιαζαν πολύ καλά για να είναι αληθινά, όπως μασάζ, τραπέζια πινγκ-πονγκ και δωρεάν φαγητό.

Τώρα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Ο κόσμος των φανταχτερών προνομίων και των εντυπωσιακών μισθών βάζει φρένο. Οι εταιρείες έχουν απολύσει ήδη φέτος περίπου 100.000 υπαλλήλους – περισσότερους από τους μισούς από αυτούς που απολύθηκαν το 2022 – σύμφωνα με το Layoffs.fyi, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τις απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμα: Θα είναι το 2023 η χρονιά που θα σταματήσουμε να λατρεύουμε τις Big Tech;

Εταιρείες όπως η Google, η Meta, η Microsoft και η Amazon έχασαν συνολικά πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας, με όλες τις εταιρείες να υποστηρίζουν ότι υπεραπασχόλησαν κατά την κορύφωση της πανδημίας.

Γιατί απολύουν οι Big Tech

Οι άμεσοι λόγοι για αυτές τις περικοπές θέσεων εργασίας ποικίλλουν ανά περίπτωση. Οι απολύσεις της Meta και της Snap θεωρείται ότι σχετίζονται άμεσα με τον αντίκτυπο των αλλεπάλληλων αναθεωρήσεων του απορρήτου της Apple κατά τα τελευταία χρόνια, οι οποίες δυσκολεύουν τους marketers να στοχεύουν ορθά και να παρακολουθούν τις προτιμήσεις και τα καταναλωτικά ήθη των χρηστών συσκευών iOS. Για το δε Twitter, όπου επικρατεί μια χαοτική κατάσταση, η έστω και προσωρινή απομάκρυνση για μερικές διαφημιζόμενες εταιρείες, το πάγωμα ή η διακοπή για κάποιες άλλες οδήγησαν στο εργασιακό αντιστάθμισμα των απωλειών εσόδων.

Τι σημαίνουν οι απολύσεις για τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας

Από τη σκοπιά των επιχειρήσεων και των επενδυτών, αυτή η διόρθωση της αγοράς είναι πιθανότατα καθυστερημένη. Αλλά για τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας που είχαν πιστέψει τον γοητευτικό τρόπο ζωής που τους παρείχαν αυτές οι εταιρείες τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό είναι ένα πλήγμα για την αυτοεκτίμησή τους.

Η τεχνολογία έμοιαζε με τη λύση σε τόσα πολλά πράγματα που δημιούργησε μια νοοτροπία μεταξύ ορισμένων εργαζομένων – έμοιαζε να ήταν η εξαίρεση στους κανόνες του καπιταλισμού.

Ανταγωνισμός για τα καλύτερα προνόμια

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κουλτούρα της Silicon Valley γέννησε ένα συγκεκριμένο είδος υπερβολικά καλομαθημένου εργαζόμενου στον τομέα της τεχνολογίας μας πηγαίνει πίσω στο 1980. Τότε που οι εταιρείες τεχνολογίας στόχευαν σε μια ανοιχτή, πιο ανεπίσημη κουλτούρα γραφείου, ώστε να πυροδοτήσουν την καινοτομία.

Μέρος αυτής της προσέγγισης περιελάμβανε τη δημιουργία ισχυρών κοινωνικών δεσμών μεταξύ των εργαζομένων. Οι ανοιχτοί χώροι εργασίας, οι κοινές κουζίνες και τα δωρεάν γεύματα και καφέδες, ενθάρρυναν τους εργαζόμενους να συγκεντρώνονται και να μοιράζονται ιδέες. Αυτό μετέτρεψε αποτελεσματικά το μεσημεριανό γεύμα και τα διαλείμματα για καφέ σε ώρες δημιουργικής εργασίας.

Έγινε επίσης ένα εργαλείο προσέλκυσης προσωπικού. Όταν οι εταιρείες ήθελαν να προσελκύσουν και να κρατήσουν τους γονείς, άρχισαν να προσφέρουν προνόμια μητρότητας, επιτόπια φροντίδα παιδιών και αίθουσες θηλασμού. Για να στρατολογήσουν νέους επαγγελματίες που μόλις είχαν βγει από το κολέγιο, οι εταιρείες προσπάθησαν να αντικατοπτρίζουν τους χώρους εστίασης των πανεπιστημίων.

Και, σταδιακά, ο σχεδιασμός των γραφείων και τα προνόμια μετατράπηκαν τελικά σε έναν αγώνα εξοπλισμών, καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονταν όχι μόνο για τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους, αλλά και για εκείνους που δεν θα τους πείραζε να δουλεύουν πολλές ώρες.

Η πανδημία τροφοδότησε τη φρενίτιδα πριν φέρει το τέλος της

Οι πρόσφατες απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας ήρθαν μετά από μια ισχυρή περίοδο προσλήψεων που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της στροφής προς την ψηφιακή εργασία που προκλήθηκε από την πανδημία. Ο κλάδος και οι πρόθυμοι επενδυτές του ήταν πεπεισμένοι ότι τα lockdowns οδηγούσαν τον κόσμο στο ψηφιακό μέλλον του.

Οι επαγγελματίες της τεχνολογίας ωφελήθηκαν, επειδή αυτό ενίσχυσε τη ζήτηση για τις δεξιότητές τους και αύξησε τις αμοιβές τους. Η Μεγάλη Παραίτηση, όπου οι άνθρωποι παραιτήθηκαν μαζικά υπέρ των καλύτερων μισθολογικών ευκαιριών αλλού, ενίσχυσε επίσης την αίσθηση ότι υπήρχε εργασιακή ασφάλεια στον κλάδο.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνουν τα αποχαιρετιστήρια posts των εργαζομένων

Στη συνέχεια, όμως, αυτή η πραγματικότητα μπήκε στο προσκήνιο καθώς η οικονομία άρχισε να επιβαρύνεται. Και ξαφνικά οι εργαζόμενοι από εκεί που διαπραγματεύονταν τον μισθό τους και παραπονούνταν αν χρειαζόταν να δουλεύουν μετά τις 4 το απόγευμα ή οτιδήποτε άλλο, έφτασαν στο να συνειδητοποιήσουν ότι το να δουλεύουν στην τεχνολογία δεν τους κάνει τόσο εξαιρετικούς και ότι είναι στο έλεος πιθανών απολύσεων.

Αυτή η απότομη προσγείωση, αποπροσανατόλισε και αναστάτωσε πολλούς, ανεξάρτητα από το αν τους επηρέασε τελικά. Έχοντας δεχθεί μεγάλο πλήγμα και υπό το άγχος της απόλυσης, οι εργαζόμενοι στο χώρο της τεχνολογίας φαίνεται πως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από Business Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.