21 Νοέ 2024
READING

Γιατί προβληματίζονται τα σούπερ μάρκετ με τις ηλεκτρονικές τους πωλήσεις

5 MIN READ

Γιατί προβληματίζονται τα σούπερ μάρκετ με τις ηλεκτρονικές τους πωλήσεις

Γιατί προβληματίζονται τα σούπερ μάρκετ με τις ηλεκτρονικές τους πωλήσεις

Η υποχώρηση πωλήσεων θα φέρει χρεώσεις στη διανομή;

Μετά την πανδημική διετία, τα online σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα έχουν αναδειχθεί σε μία βασική παράμετρο του οργανωμένου λιανεμπορίου και μια εξίσου απαραίτητη υπηρεσία για τους καταναλωτές. Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν κάνουν πίσω στην διαδικτυακή τους παρουσία -εταιρείες όπως ο Σκλαβενίτης, ο Μασούτης, ο ΑΒ Βασιλόπουλος αντιθέτως την ενισχύουν-, το ποσοστό των πωλήσεων που αντιστοιχεί στο e-commerce, δεν υπερβαίνει το 3% του κύκλου εργασιών τους.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στην αγορά των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ, βάσει Convert Group, δείχνουν κάμψη πωλήσεων κατά 3,7%, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων και στις ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων την περασμένη χρονιά. Ήταν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα φυσικά καταστήματα επανήλθαν στην απρόσκοπτη λειτουργία τους, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν τα προϊόντα τους από εκεί και όχι μόνο μέσω των ηλεκτρονικών αγορών.

Ο κλάδος των online σούπερ μάρκετ αναπτύχθηκε με ρυθμούς 5%, με τη συνολική αξία των αγορών να φθάνει στα 266 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται οι q-commerce παίκτες Box, eFood Market, InstaShop, Pop Market, Rabbit και Wolt, που ενισχύουν το επίπεδο του ανταγωνισμού για τα επόμενα χρόνια. Η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών παντοπωλείων έφτασε σε νέο υψηλό σε ό,τι αφορά τον ετήσιο κύκλο εργασιών, στα 255 εκατ. ευρώ το 2021, ο οποίος ήταν αυξημένος κατά 56% έναντι του 2020.

Επενδύσεις παρά το μικρό ποσοστό στον κύκλο εργασιών

Τον τελευταίο χρόνο, εξάλλου, πολλές εδραιωμένες επιχειρήσεις στον τομέα πώλησης ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις στο e-grocery. Mεταξύ των βασικών κινήσεων ήταν η επέκταση των υπηρεσιών τους σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές, η βελτίωση των λειτουργιών logistics και η ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών με αυξημένη ποικιλία προϊόντων, ευκολότερες διαδικασίες ολοκλήρωσης αγορών και συντομότερους χρόνους παράδοσης.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κέντρο διανομής στην περιοχή του Ρέντη και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα αναζητήσει και ένα ακόμα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της. Αλλά και ο Σκλαβενίτης μέσα στη χρονιά αυτή εγκαινίασε ένα νέο darkstore στην Κηφισιά. Στον στρατηγικό σχεδιασμό της Σκλαβενίτης για την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού της καταστήματος, περιλαμβάνεται η δημιουργία νέων e-hubs για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πελατών της, αλλά και η περαιτέρω ενδυνάμωση του eMarket. Ενώ ο Μασούτης “άνοιξε” το e-shop της εταιρείας σε συνεργαζόμενα δίκτυα και από ένα ακόμη απλό ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ δημιούργησε το πρώτο marketplace σε περιβάλλον σούπερ μάρκετ, βασιζόμενο σε στρατηγικές συνεργασίες με 11 επώνυμα brands.

Σταθερός τζίρος, λιγότερα τεμάχια

Ο τζίρος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ εμφάνισε σταθερή πορεία πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2023, με την ανάπτυξη όμως να βασίζεται, όπως συμβαίνει και στα φυσικά καταστήματα, στις ανατιμήσεις. Τα στοιχεία της Convert Group δείχνουν ότι οι πωλήσεις σε αξία των online σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν με ρυθμό 6,7% στα 61,1 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα με την αύξηση των πωλήσεων σε αξία (περιλαμβάνεται το 88% των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ και quick commerce συνεργασιών), ο όγκος ήταν μειωμένος, καθώς τα τεμάχια στο μέσο καλάθι των καταναλωτών ήταν λιγότερα κατά 10,1%. Η υποχώρηση του όγκου πωλήσεων συνδέεται με την κατακόρυφη υποχώρηση της έντασης των προσφορών κατά 13,6 μονάδες.

Ενώ αυξημένη είναι η συμμετοχή των PL και στον online τζίρο των επιχειρήσεων της οργανωμένης λιανικής, καθώς το μερίδιό τους σε αξία έχει φθάσει στο 15,2%, αυξημένο κατά 1,5 μονάδα συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο πέρσι. Σε όγκο το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας στο online κανάλι των σούπερ μάρκετ φθάνει το 18,7% (+1,4 μονάδες).

Γιατί όμως “μπαίνουν” μέσα;

Ο λόγος για τον οποίο οι αλυσίδες “μπαίνουν” μέσα στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, είναι κυρίως ότι η υπηρεσία διανομής προσφέρεται έως και αυτή τη στιγμή εντελώς δωρεάν προς τους πελάτες τους. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος από τη λήψη της παραγγελίας μέχρι την παράδοση των προϊόντων στον πελάτη, το οποίο δεν είναι μικρό, δεν περνάει με αυξημένες χρεώσεις στον τελικό καταναλωτή.

Την στιγμή που όλες οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις χρεώνουν μεταφορικά για τις παραγγελίες μέσω e-commerce, η χρέωση στη διανομή φαίνεται μονόδρομος. Για να είναι κερδοφόρα η διαδικασία της διανομής προϊόντων για τις αλυσίδες, η χρέωση στη διανομή πρέπει να κινείται τουλάχιστον στο 10% της συνολικής αξίας της κάθε παραγγελίας.

Και ενώ σε όλο τον κόσμο, το θέμα της δωρεάν παράδοσης προϊόντων -και δη των επιστροφών τους- αποτελεί βασικό κριτήριο προτίμησης, το θέμα των μεταφορικών αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα για την επιλογή ενός e-shop, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Focus Bari.

Το 59% των ερωτηθέντων έχει ως βασικό κριτήριο επιλογής του καταστήματος την δωρεάν αποστολή, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές αναγνωρίζουν ότι η δωρεάν αποστολή δεν είναι πάντα εφικτή. Στο ερώτημα «ποιο είναι το ποσό κάτω από το οποίο θεωρούνται δίκαια τα μεταφορικά ανά κατηγορία» οι καταναλωτές θεωρούν, ενδεικτικά δίκαια, τα 90 ευρώ για τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, τα 52 ευρώ για τα έπιπλα, τα 38 ευρώ για τα παπούτσια, τα 31 ευρώ για τα βιβλία και τα 30 ευρώ για τα παιχνίδια.

To γεγονός πάντως είναι ότι καμία αλυσίδα δεν μπορεί να αγνοήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Και μάλιστα ο ανταγωνισμός αναμένεται να γίνει πιο ισχυρός εκεί κατά το προσεχές διάστημα. Το ακριβό αυτό σπορ δεν παύει να αποτελεί συμπληρωματική διαδικασία και κανάλι πώλησης για όποιον θέλει να επικαλείται τον όρο του omnichannel retailer, ο οποίος έχει την δυνατότητα και συνδυάζει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών που ξεκινάει από το φυσικό κατάστημα και εκτείνεται και στο ηλεκτρονικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.