Θετικά μηνύματα από κυπριακή αγορά και πασχαλινές πωλήσεις για την Skroutz

Σταθερό στους στόχους διεθνοποίησης το ελληνικό marketplace

Μόλις ένα μήνα πριν η Skroutz ανακοίνωσε το μεγάλο βήμα επέκτασης της δραστηριότητάς της σε αγορές του εξωτερικού, εκπληρώνοντας έτσι τη στόχευση που είχε θέσει τα προηγούμενα χρόνια και ενισχύοντας καθοριστικά την αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας. Τα πρώτα βήματα εξωστρέφειας ωστόσο πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο με την είσοδό της στην κυπριακή αγορά, όπου πλέον εμφανίζει τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ.

Μετά τις Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Λετονία που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σουηδία έρχονται να προστεθούν στον χάρτη της Skroutz, η οποία κάνει με αυτόν τον τρόπο άλμα εισόδου σε ένα ακόμα πιο ευρύ δίκτυο διανομής.

Επί της ουσίας η πλατφόρμα ηλεκτρονικών παραγγελιών, που πλέον είναι μεταφρασμένη και στα αγγλικά, καθιστά με αυτόν τον τρόπο διαθέσιμα τα προϊόντα της και στο εξωτερικό, ενώ δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές και άλλων χωρών να εντοπίσουν προϊόντα που επιθυμούν. Πλέον, η πλατφόρμα θα διαθέτει και θα διανέμει προϊόντα σε 24 συνολικά αγορές εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο όπου είχε ήδη παρουσία.

Η περίπτωση της Κύπρου

Η επέκταση της δραστηριότητας της πλατφόρμας στην κυπριακή αγορά πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 με βασικό όχημα την κοινή γλώσσα με τον ελλαδικό χώρο. Η πιλοτική εφαρμογή κατά το δ’ τρίμηνο της χρονιάς επικεντρώθηκε στην επίλυση ζητημάτων που αφορούσαν το θέμα των μεταφορών και της οργάνωσης στην τοπική αγορά. Η δραστηριότητα του marketplace ξεκίνησε με ελληνικά συνεργαζόμενα καταστήματα και 3-4 παραγγελίες ημερησίως, για να φθάσει σήμερα τις 400 την ημέρα, με καλάθι υψηλής μέσης αξίας αρκετά υψηλότερης από το ελληνικό μέσο καλάθι στο Skroutz. Μάλιστα στην πλατφόρμα έχουν πλέον ενταχθεί και κυπριακές επιχειρήσεις, που προσφέρουν περισσότερα από 100.000 προϊόντα.

Η θετική αυτή εξέλιξη αποτυπώθηκε και στον τζίρο του κυπριακού branch της Skroutz, που εμφάνισε τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2023.

Ανάπτυξη επι 18 χρόνια

Οι κινήσεις αυτές ήρθαν μετά από 18 χρόνια λειτουργίας και ενώ η επιχείρηση αυτή την στιγμή απασχολεί 500 άτομα προσωπικό και επεκτείνεται διαρκώς μέσα από εξαγορές αλλά και με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί, ενώ εκτός από τους τρεις ιδρυτές της στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει και ένας ισχυρός μέτοχος η CVC Capital Partners με ποσοστό μειοψηφίας. Η μεγαλύτερη αλυσίδα στον τομέα παροχής υπηρεσιών διανομής και ηλεκτρονικών πωλήσεων, κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο από το 2020 στο 2021 να αυξήσει το τζίρο της σχεδόν κατά 20 εκατομμύρια ευρώ από τα 38,8 εκατομμύρια ευρώ στα 57,5 εκατομμύρια ευρώ (καθαρά κέρδη μετά από φόρους 5 εκατ. ευρώ από 12,5 εκατ. ευρώ το 2020).

Η επιχείρηση έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τα προηγούμενα χρόνια, όντας πλέον στον 18ο χρόνο λειτουργίας της. Μάλιστα το ενδιαφέρον στην περίπτωσή της είναι ότι το 2020 ήταν μία χρονιά πανδημίας όπου κατέγραψε ήδη σημαντική ανάπτυξη, ωστόσο η εκτόξευσή της το 2021 μόνο τυχαία ή συγκυριακή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί όταν πλέον για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά και ίσως ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου θα μπορούσε να έχει δευτερεύουσα θέση έξω από τους περιορισμούς που επέβαλαν τα lockdown.

Η εικόνα το 2022

Η πλατφόρμα στην Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση του παραγόμενου τζίρου κατά 85% το 2022 έναντι του 2021. Ο αριθμός των συνεργατών πλέον ανέρχεται στους περίπου 8.000 εμπόρους ύστερα από απόφαση της εταιρείας να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους ποιοτικούς αλλά και τους ποσοτικούς κανόνες για το τι χρειάζεται από έναν συνεργάτη για να πετύχει μέσω της πλατφόρμας. Οι ενεργοί έμποροι συμβάλλουν στο να παρέχει η Skroutz στους χρήστες μία ακόμα καλύτερη εμπειρία, ενώ παράλληλα δημιουργείται και μια δέσμευση από τους συνεργάτες ότι θα επενδύσουν και στην περαιτέρω ανάπτυξη τους μέσω του marketplace. Απόδειξη, ότι το 97% αυτού του τζίρου προήλθε από τα καταστήματα που παραμένουν ενταγμένα στην πλατφόρμα.

Πώς διαμορφώθηκαν οι πασχαλινές αγορές

Καταγράφοντας μάλιστα την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών στις online αγορές κατά την περίοδο πριν το Πάσχα (1-16/4/2023) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (9-24/4/2022), ο παραγόμενος τζίρος των καταστημάτων στο Skroutz Marketplace σημείωσε αύξηση κατά 12,76% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Αύξηση παρουσιάζει και η μέση τιμή του καλαθιού του καταναλωτή αγγίζοντας τα 60€ σχεδόν, αύξηση της τάξεως του 16,65% από πέρυσι. Την ίδια στιγμή σημαντικά αυξήθηκε και ο αριθμός των παραγγελιών, αγγίζοντας το 40,52% σε σύγκριση με το 2022, που πραγματοποιήθηκαν μέσω Skroutz κατά το εξεταζόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης πωλήσεων αποτελεί η κατηγορία “Πλυντήρια ρούχων” που σημείωσε και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2022 αγγίζοντας το 800%.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το shopping on-the-go, τα στοιχεία δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αγορές μέσω εφαρμογών. Πιο συγκεκριμένα, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των επισκέψεων στο Skroutz App με ποσοστό 67%, ενώ οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με την περσινή πασχαλινή περίοδο. Στο ίδιο μοτίβο αυξητικής τάσης και τα στοιχεία που αφορούν στις προσφερόμενες υπηρεσίες παράδοσης με τους χρήστες να επιλέγουν την υπηρεσία Express Delivery με ποσοστό αύξησης στο 182,62%. Την ίδια στιγμή οι παραγγελίες που διαχειρίστηκε η μεταφορική Skroutz Last Mile, αυξήθηκαν κατά 86% σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Οι μοναδικοί επισκέπτες της Skroutz ανέρχονται μηνιαίως σε 8 εκατομμύρια, ενώ οι εγγεγραμμένοι χρήστες στην πλατφόρμα ανέρχονται πλέον σε 4,7 εκατομμύρια, με τη συνδρομητική υπηρεσία Skroutz Plus να αριθμεί 160.000 μέλη και τους ενεργούς χρήστες να αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια. Το μέλλον προβλέπεται λαμπρό για το ελληνικό marketplace, αφού η εταιρεία εκτιμά ότι μέχρι το 2026 μία στις τέσσερις λιανικές πωλήσεις θα γίνονται online, ενώ το 2040 υπολογίζεται ότι το 95% όλων των αγορών θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.