29 Απρ 2024
READING

Εκρηκτική η αύξηση πωλήσεων των plant-based τροφίμων το 2022

4 MIN READ

Εκρηκτική η αύξηση πωλήσεων των plant-based τροφίμων το 2022

Εκρηκτική η αύξηση πωλήσεων των plant-based τροφίμων το 2022

Οι πωλήσεις των plant based τροφίμων έφτασαν τα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022

Το 2022 ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για τη βιομηχανία τροφίμων με βάση τα φυτά. Οι πωλήσεις έφτασαν τα 7,3 δισεκατομμύρια ευρό, σημειώνοντας αύξηση 6,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον την Ένωση Τροφίμων Φυτικής Βάσης (Plant Based Foods Association ή PBFA) και το Good Food Institute.

Η plant based διατροφή βασίζεται κυρίως σε τρόφιμα που προέρχονται από φυτά. Αυτό περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά και φασόλια. Η plant based διατροφή δεν είναι όπως η χορτοφαγία (vegetarian) ή ο βιγκανισμός (vegan) -απλώς τα ζωικά προϊόντα δεν αποτελούν το κύριο στοιχείο.

Διαβάστε ακόμα: H Nestlé υιοθετεί νέα τεχνολογία για τα plant-based προϊόντα της

Η άνοδος της plant based αγοράς

Παρά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον πληθωρισμό που επηρέασε τους παραγωγούς τροφίμων, οι περισσότερες κατηγορίες παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεων, με το γάλα φυτικής προέλευσης να πρωτοστατεί με αύξηση 8,5% και πωλήσεις 2,55 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, υπήρξαν τρεις κατηγορίες που είδαν μείωση των πωλήσεων – αυτές ήταν το κρέας φυτικής προέλευσης, το παγωτό και το τυρί.

Η έκθεση του PBFA αναδεικνύει την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας τροφίμων φυτικής προέλευσης, η οποία κατάφερε να διατηρήσει την καταναλωτική της βάση παρά τις αυξήσεις των τιμών και τις περικοπές στις δαπάνες λόγω των πιέσεων του πληθωρισμού. Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχουν 60% διείσδυση στα νοικοκυριά και 80% ποσοστό επαναλαμβανόμενων αγορών, γεγονός που δείχνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών είναι αφοσιωμένος στις επιλογές φυτικής προέλευσης.

Ποια plant based τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές;

Το γάλα φυτικής προέλευσης, το οποίο κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον τομέα, αποτέλεσε το 15,3% του συνολικού γάλακτος που πωλήθηκε στις Η.Π.Α. πέρυσι και είχε ποσοστό επαναλαμβανόμενης αγοράς άνω του 75%. Το κρέας φυτικής προέλευσης – η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία – είχε διείσδυση 17,5% στα νοικοκυριά και ποσοστό επαναλαμβανόμενης αγοράς 62,5%. Η έκθεση σημειώνει ότι ενώ οι πωλήσεις στην κατηγορία plant based κρέατος μειώθηκαν το 2022, οι νέες κατηγορίες, όπως το φυτικό κοτόπουλο, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, είδαν τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 15-16%.

Τα αυγά φυτικής προέλευσης -υποκατάστατα αυγών με διαφορετικούς τύπους φυτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδροκολλοειδή πολυσακχαρίτες ή γαλακτωματοποιητές)- είχαν επίσης μια επιτυχημένη χρονιά, με τις πωλήσεις σε έσοδα να αυξάνονται κατά 14,3% και τις πωλήσεις ανά μονάδα να αυξάνονται κατά 21%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αύξηση της τιμής και στη μειωμένη προσφορά των παραδοσιακών αυγών. Παρά το γεγονός ότι η διείσδυση στα νοικοκυριά είναι χαμηλότερη (1,5%), τα αυγά φυτικής προέλευσης έχουν περιθώρια ανάπτυξης στην αγορά.

Συνολικά, η έκθεση δείχνει ότι τα plant based προϊόντα αναπτύσσονται περισσότερο από τα αντίστοιχα παραδοσιακά. Ενώ τα άλλα τρόφιμα και ποτά παρουσίασαν αύξηση 1% στις πωλήσεις ανά μονάδα προϊόντος μεταξύ 2019 και 2022, οι πωλήσεις ανά μονάδα plant based προϊόντος αυξήθηκαν κατά 23%. Η επιτυχία της βιομηχανίας τροφίμων φυτικής προέλευσης αποδίδεται στην αφοσίωση των καταναλωτών που αναζητούν βιώσιμες, υγιεινές και νόστιμες επιλογές, καθώς και στα καινοτόμα brands και τους επιχειρηματίες που εργάζονται για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

Πού οφείλεται αυτή η αύξηση;

Η αύξηση της ζήτησης για plant based τρόφιμα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Αρχικά, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση για την υγεία και την ευημερία, καθώς και για το περιβάλλον και την ηθική αντιμετώπιση των ζώων. Οι καταναλωτές αναζητούν πλέον τρόφιμα που είναι βιολογικά, χωρίς συντηρητικά, και πιο φυσικά.

Επιπλέον, η τεχνολογία έχει κατασκευάσει προϊόντα plant based που είναι εξίσου νόστιμα με τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα. Τα τρόφιμα αυτά πλέον είναι πιο προσιτά και ευρέως διαθέσιμα στον καταναλωτικό κόσμο.

Και, φυσικά, η πανδημία του Covid επηρέασε επίσης τη ζήτηση για plant based τρόφιμα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, πολλοί καταναλωτές ανακάλυψαν τα πλεονεκτήματα της υγιεινής διατροφής και είχαν περισσότερο χρόνο να εξερευνήσουν νέες επιλογές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των plant based επιλογών.

Διαβάστε ακόμα: Τα plant-based τρόφιμα γίνονται όλο και πιο mainstream

Η ζήτηση των καταναλωτών για plant-based τρόφιμα δεν φαίνεται να είναι μια παροδική τάση ή μια ακόμη μόδα. Αποτελεί μια πραγματικότητα που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, ακόμη και στην ελληνική αγορά, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο αυξητικό ρυθμό και τα επόμενα χρόνια.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι μάρκες πρέπει να παρέχουν στους καταναλωτές απλοποιημένους και συνοπτικούς καταλόγους συστατικών -με λίγα και απλά συστατικά- χωρίς να προβάλλουν υπερβολικούς ισχυρισμούς. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να καταρριφθεί κάθε αρνητικό στερεότυπο για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.