28 Απρ 2024
READING

Η ολική επαναφορά των McDonald’s στην Ελλάδα

5 MIN READ

Η ολική επαναφορά των McDonald’s στην Ελλάδα

Η ολική επαναφορά των McDonald’s στην Ελλάδα

Θετικές οι επιδόσεις της Premier Capital Hellas για το 2022

Με 57% αύξηση στον κύκλο εργασιών της, μεικτά κέρδη στα 30,96 εκατ. ευρώ και καθαρά στα 2,84 εκατ. ευρώ, 1.531 άτοµα προσωπικό, 29 καταστήματα και σχέδια για περαιτέρω επενδύσεις και ανάπτυξη του δικτύου, η Premier Capital κατάφερε να γυρίσει εντελώς το παιχνίδι για τα McDonald’s στην ελληνική αγορά.

Ήταν το 2011 όταν η Premier Capital Hellas ανέλαβε 19 καταστήματα McDonald’s με ένα τζίρο της τάξης των 19 εκατ. ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα, αφού το προηγούμενο διάστημα η αλυσίδα fast food είχε υποχρεωθεί να κλείσει καταστήματα σε κομβικά εμπορικά σημεία της Αθήνας, όπως η Κηφισιά, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν διέθετε κατάστημα. Η McDonald’s Hellas, που διαχειριζόταν μέχρι τότε το δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας εστιατορίων γρήγορου φαγητού, είχε δημιουργήσει προ οικονομικής κρίσης έως και 60 καταστήματα, αρκετά εκ των οποίων λειτουργούσαν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης.

Η Premier Capital Hellas, όμως, που ανέλαβε τότε την ανάπτυξη της McDonald’s στην Ελλάδα ως developmental licencee και αποτελώντας μέλος του ομίλου επιχειρήσεων Hili Ventures, με έδρα τη Μάλτα, άρχισε σταδιακά να γυρίζει το παιχνίδι και προέβη σε συνολική επαναξιολόγηση του δικτύου της.

Τι άλλαξε με την Premier Capital Hellas

Έκτοτε, η πορεία της εταιρείας στη χώρα μας παρουσιάζεται άκρως διαφοροποιημένη, βασιζόμενη σε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο που υπηρετείται με συνέπεια. Kάθε τοποθέτηση ή αποχώρηση από υπάρχον σημείο γίνεται μετά από ενδελεχή σχεδιασμό και μελέτη. Kατά την τελευταία διετία εξάπλωσης της πανδημίας, η Premier Capital Hellas δημιούργησε τρία νέα εστιατόρια στην Αθήνα, επενδύοντας συνολικά στη χώρα μας 4,85 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των επενδύσεων που πραγματοποίησε ήταν και η ανακαίνιση του καταστήματός της στο Ηράκλειο Κρήτης, βασιζόμενη στο σύγχρονο μοντέλο υπηρεσιών “Experience of the Future”. Η επένδυση στο εν λόγω εστιατόριο ανήλθε στις 650 χιλ. ευρώ.

Πώς διαμορφώθηκε η εικόνα το 2022

Το 2022 η πορεία των εστιατορίων της McDonald’s αποδείχθηκε εξαιρετική σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι που υπήρχαν περιορισμοί λόγω της πανδημίας Covid-19. Μέσα στον περασμένο χρόνο προχώρησε στην ανάπτυξη νέων σημείων, όπως στο Piraeus Retail Park, το εμπορικό πάρκο της Trade Estates, του ομίλου Fourlis υλοποιώντας επένδυση ύψους 1,35 εκατ. ευρώ. Ολοκλήρωσε την ανακαίνιση, ύψους σχεδόν μισού εκατ. ευρώ, του εμβληματικού καταστήματος του Συντάγματος, που αποτέλεσε και το πρώτο McDonald’s που λειτούργησε στην Ελλάδα πριν από τριάντα χρόνια. Εγκαινίασε το πρώτο της σημείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη τον περασμένο Αύγουστο και εντός του περασμένου Νοεμβρίου το πρώτο της “πράσινο” κατάστημα στο Χαλάνδρι, στην πλατεία Κένεντι, στο συγκρότημα που ανέπτυξε η Ten Brinke και περιήλθε πρόσφατα στην ιδιοκτησία της Trade Estates.

Χρονιά επιδόσεων το 2022

Η επισκεψιμότητα στο δίκτυο αποτυπώνεται στην έκδοση 6 εκατ. αποδείξεων ετησίως. Μέχρι πέρυσι η διάρθρωση των παραγγελιών ήταν 20% delivery, 45% Drive-Thru και το υπόλοιπο στο κατάστημα ενώ το 2023 αναμένεται πλήρης ανάκαμψη, με την αναλογία να διαμορφώνεται σε 40-40-20, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί λόγω της πανδημίας.

Αναφορικά με τα μεγέθη, ο κύκλος εργασιών της το 2022 διαµορφώθηκε σε 81,63 εκατ. ευρώ, έναντι 51,97 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 57%. Τα µεικτά κέρδη διαµορφώθηκαν στα 30,96 εκατοµµύρια ευρώ από 21,45 εκατοµµύρια ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 44%. Τα καθαρά κέρδη µετά από φόρους διαµορφώθηκαν το 2022 σε 2,84 εκατ. ευρώ από 2,46 εκατ. ευρώ το 2021, ενισχυµένα περίπου κατά 15%.

Ο µέσος αριθµός απασχολούµενου προσωπικού της εταιρείας κατά το έτος 2022 ανερχόταν σε 1.531 άτοµα, 217 µέσος αριθµός µισθωτών και 1.314 µέσος αριθµός ηµεροµισθίων, ενώ το 2021 ο συνολικός αριθµός απασχολουµένων ήταν 1.490 άτοµα.

Η επέκταση του δικτύου

Πρόσφατα η εταιρεία εγκαινίασε το 29ο McDonald’s στην χώρα, κάτω από την Ακρόπολη (Διον. Αρεοπαγίτου 5 και Μακρή 1) με 60 εργαζομένους, το οποίο αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τη δραστηριότητα σε περιβάλλοντα χώρο αρχαιοτήτων, χωρίς φωτεινή επιγραφή ή άλλου είδους σήμανση στο εξωτερικό του. Η επένδυση 1 εκατ. ευρώ, δίπλα απο το ξενοδοχείο Athens Was, προσελκύει ήδη τους επισκέπτες που κατευθύνονται προς τα αρχαιολογικά μνημεία, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Θησείο και την Πλάκα.

Εντός του 2023 στόχος προβλέπεται να εγκαινιαστούν τρία νέα εστιατόρια: σε Πέτρου Ράλλη, το οποίο είναι υπό κατασκευή, Χαϊδάρι, το οποίο είναι σε φάση αδειοδότησης και σε άλλο σημείο στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.

Η εταιρεία έχει επίσης ενδιαφέρον για ανάπτυξη εστιατορίου στο project του Ελληνικού, καθώς και σε άλλες θέσεις στην περιοχή, όπως στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας, μετά το άνοιγμα στους πρόποδες της Ακρόπολης το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Μοναστηράκι, όπου αναμένεται η έκβαση πλειστηριασμού ακινήτου.

Ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Premier Capital στον τομέα του τουρισμού είναι το γεγονός ότι πέρυσι έθεσε σε λειτουργία και εποχικά εστιατόρια που αναπτύχθηκαν σε περιοχές μαζικού τουρισμού, όπως τέσσερα σημεία McDonald’s σε δημοφιλείς σε ξένους επισκέπτες προορισμούς: στο Λαγανά στη Ζάκυνθο, στα Μάλια και τη Χερσόνησο στην Κρήτη αλλά και στην Σαντορίνη.

Και παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα η εταιρεία δεν έχει ανοίξει κάποιο κατάστημα σε αεροδρόμια της χώρας, όπου παραδοσιακά έχουν παρουσία ο Όμιλος Goody’s Everest, ο Γρηγόρης, τα Burger King και άλλες αλυσίδες, η συγκεκριμένη κλειστή αγορά βρίσκεται στο πεδίο ενδιαφέροντός της.

Πριν από δύο μήνες, μάλιστα, η εταιρεία αποφάσισε να προβεί στην ίδρυση µιας θυγατρικής στην Ελλάδα και συγκεκριµένα υπό τη µορφή της αστικής, µη κερδοσκοπικής εταιρείας προς τον σκοπό της υλοποίησης φιλανθρωπικών δράσεων. Η Premier Capital Hellas θα συµµετάσχει κατά ποσοστό συµµετοχής και δικαιωµάτων ψήφου 50% στη σύσταση της παραπάνω εταιρείας µε το υπόλοιπο ποσοστό 50% να έχει ο ιδρυτής Melo Hili.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.