23 Απρ 2024
READING

Το retail θα ξυπνήσει τον “Κοιμισμένο Γίγαντα” του Πειραιά

4 MIN READ

Το retail θα ξυπνήσει τον “Κοιμισμένο Γίγαντα” του Πειραιά

Το retail θα ξυπνήσει τον “Κοιμισμένο Γίγαντα” του Πειραιά

Ποια brands έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους στον Piraeus Tower

Η επιτυχημένη περάτωση του πρώτου “ουρανοξύστη” της πρωτεύουσας το 1972, του Πύργου των Αθηνών των 103 μέτρων και των 28 ορόφων, οδήγησε στην κατασκευή ενός ανάλογου κτιρίου που θα λειτουργούσε ως το αντίπαλο δέος. Παρά τις καλές προθέσεις και τα ηχηρά ονόματα που υπέγραφαν την κατασκευή του, όμως, ο Πύργος Πειραιά δεν έφτασε ποτέ στην ολοκληρωμένη χρήση του, ενώ ο παροπλισμός του κατά τη δεκαετία του ’00, τον οδήγησε να λάβει και το χαρακτηρισμό “Κοιμισμένος Γίγαντας”. Το έργο που υλοποιεί από το 2021 η Dimand σε κοινοπραξία με την EBRD και την Prodea Investments, έρχεται να αποτινάξει κάθε παρελθόν και να δώσει νέα πνοή στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Το τοπόσημο του Πειραιά, επί της Ακτής Ποσειδώνος, είναι 84 μέτρων, διαθέτει 24 ορόφους και δύο υπόγεια, καθώς και συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623 τ.μ. Η κατασκευή του Πύργου ξεκίνησε το 1972, επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση, στη θέση όπου βρισκόταν η παλιά αγορά και το ρολόι του Πειραιά, το οποίο κατεδαφίστηκε. Τη σχεδίαση ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Λοΐζου, το οποίο συνεργάστηκε με τον Ιωάννη Βικέλα, αρχιτέκτονα του Πύργου Αθηνών, και τον Δημοσθένη Μολφέση.

Ένα πολύπαθο κτίριο

Ο σκελετός του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1974. Την περίοδο 1979-82 λειτούργησαν τα πρώτα καταστήματα στο ισόγειο του Πύργου, όμως η επένδυση των προσόψεων με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα ολοκληρώθηκε το 1983, με τον κυρίως όγκο του κτιρίου να παραμένει εσωτερικά ημιτελής. Αξιοποιήθηκαν μόνο οι τρεις πρώτοι όροφοι του κτιρίου, για καταστήματα, γραφεία και εκπαιδευτήρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο πριν το 2000, στο ισόγειο του Πύργου λειτουργούσαν καταστήματα, στον πρώτο όροφο βρίσκονταν αποθήκες και στον δεύτερο στεγαζόταν η Ράλλειος Σχολή και η Δημοτική Επιχείρηση Προβολής του Δήμου Πειραιά (ΔΕΠΕΠ).

Πώς προέκυψε η ιδέα για το Piraeus Tower

Ένα χρόνο μετά το κτίριο πέρασε στην κατοχή του δήμου Πειραιά, ο οποίος προσπάθησε αρκετές φορές ανεπιτυχώς να προωθήσει την εκμετάλλευσή του. Τον Μάιο του 2019, ωστόσο, ο διαγωνισμός από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για αποπεράτωση και αξιοποίηση του κτιρίου για 99 χρόνια έναντι οικονομικού ανταλλάγματος τουλάχιστον 900 χιλιάδων ευρώ, ήταν γόνιμος. Η Dimand σε κοινοπραξία με την EBRD και την Prodea Investments ανέλαβε να ξυπνήσει τον Κοιμισμένο Γίγαντα από το λήθαργό του, το αρχιτεκτονικό γραφείο PILA να επανασχεδιάσει την πρόσοψή του και την ΤΕΡΝΑ να αναλάβει τις δύο πρώτες φάσεις των ενεργειών.

Απώτερος στόχος είναι η περάτωση και η λειτουργία του Piraeus Tower σε δημοτικό ακίνητο, επιφάνειας 3.842,32 τ.μ., με σχεδιαζόμενη χρήση γραφείων, καταστημάτων, εστίασης, και υπόγειου χώρου στάθμευσης με συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ.. Το έργο αποτελείται από κτίριο, με δύο υπόγειους ορόφους, ισόγειο, μεσόροφο και 23 ορόφους πάνω από το ισόγειο. H ανάπτυξη θα αφορά ένα βιοκλιματικό κτίριο γραφείων το οποίο στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα GOLD.

Τα brands

Στο ισόγειο (190 τ.μ.) και στον 1ο όροφο (960 τ.μ.) του Πύργου έχει κλείσει θέση η βρετανική αλυσίδα JD Sports, εκ των κορυφαίων sportswear και outdoor retail groups στον κόσμο, με τζίρο 7,3 δισ. ευρώ. Το 2021 η JD Sports αποφάσισε να επενδύσει στην ελληνική αγορά, αποκτώντας το 80% της κρητικής εταιρείας αθλητικών ειδών Cosmos Sport, ενώ ήδη μετράει δύο μεγάλα καταστήματα στην Αττική, ένα στο Smart Park στα Σπάτα και το δεύτερο στο εμπορικό κέντρο River West.

Εκτός αυτού, έχουν ήδη κλείσει οι συμφωνίες με το premium γυμναστήριο Athlesis, που θα δημιουργήσει σχετικές εγκαταστάσεις στον 3ο και 4ο όροφο, καθώς και με τον όμιλο εστίασης Nice n Easy, που έχει μισθώσει το μεγαλύτερο μέρος του 3ου ορόφου (800 τ.μ.) για τη δημιουργία χώρων εστίασης.

Στους γραφειακούς χώρους του Πύργου των 22 ορόφων, συνολικής επιφάνειας 19.250 τ.μ., θα εγκατασταθούν τουλάχιστον τρεις μεγάλες εταιρείες. Από τον περασμένο Οκτώβριο, μάλιστα, η ελληνική συμβουλευτική startup Dialectica, έχει προχωρήσει στη μίσθωση 6 ορόφων συνολικής μεικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ. προκειμένου να στεγάσει συγκεντρωμένα όλα τα γραφεία της και τους 550 εργαζομένους της.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία πολυεθνικής λιανεμπορικής επιχείρησης του κλάδου της ένδυσης, με μεγάλη παρουσία στην ελληνική αγορά, η οποία πρόκειται να καταλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι των εμπορικών χώρων, μισθώνοντας 5.700 τ.μ. στο ισόγειο, τον 1ο και τον 2ο όροφο του Πύργου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.