27 Απρ 2024
READING

Πως πετυχαίνει το πείραμα των μικρών IKEA στην Ελλάδα

5 MIN READ

Πως πετυχαίνει το πείραμα των μικρών IKEA στην Ελλάδα

Πως πετυχαίνει το πείραμα των μικρών IKEA στην Ελλάδα

Ο όμιλος Fourlis ακολούθησε το διεθνές πρότυπο και κέρδισε το στοίχημα της ενέργειας

Η ΙΚΕΑ με περισσότερα από 400 καταστήματα σε 52 χώρες, αποφάσισε το 2018 να αφήσει πίσω της τα big boxes και να πειραματιστεί με νέες έννοιες λιανικής πώλησης σε “ζωντανούς αστικούς προορισμούς” εντείνοντας το άνοιγμα καταστημάτων μικρού μεγέθους μετά την πανδημία. Στην Ελλάδα, η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το brand να γίνει πιο προσιτό σε όλους και να εμφανίσει ένα ανανεωμένο πρόσωπο, την ίδια στιγμή που ο όμιλος Fourlis που το διαχειρίζεται, να μειώσει τα κόστη λειτουργίας του.

Το 2018 η σουηδική εταιρεία ξεκίνησε την λειτουργία ενός καταστήματος «πόλης» σ’έναν πολύ κεντρικό και εμπορικό δρόμο του Λονδίνου την Tottenham Court Road. Το κατάστημα ονομάστηκε «Ikea’s Planning Studio» και όταν άνοιξε, οι καταναλωτές κατάλαβαν ότι δεν έμοιαζε με το τυπικό κατάστημα της εταιρείας, που είχε μεγάλο μέγεθος και διέθετε τα πάντα. Αντίθετα, ήταν επικεντρωμένο στον εξοπλισμό κουζίνας και υπνοδωματίου και ουσιαστικά αποτελούσε την απάντηση στην κίνηση που έκανε τότε η H&M και η Zara με το section Home.

To επόμενο Planning Studio άνοιξε τις πόρτες τους στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 15 Απριλίου 2019 και σταδιακά λάνσαρε τέτοιου είδους καταστήματα σε άλλες περιοχές των Η.Π.Α., καθώς επίσης και στη Γαλλία, τη Ρωσία και τον Καναδά. Μάλιστα, η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει και άλλα τέτοια σημεία στην Ιταλία (Ρώμη), την Ιαπωνία (Τόκιο) και τις Η.Π.Α. (Σαν Φρανσίσκο).

Τα νέα Planning Studios ή καταστήματα «πόλης» αποτελούν μέρος των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ο όμιλος Ingka, ο μεγαλύτερος franchisee της ΙΚΕΑ, σχεδιάζει να επενδύσει στα νέα και υπάρχοντα καταστήματά του. Η επένδυση επικεντρώνεται επίσης στην ανάπτυξη φυσικών καταστημάτων ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως κέντρα διανομής ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η ΙΚΕΑ στην ελληνική αγορά

Ο όμιλος Fourlis έφερε το 1999 στην Ελλάδα την πολυεθνική σουηδική εταιρεία, ιδρύοντας την Housemarket A.E. Το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης στις 24 Οκτωβρίου 2001. Καλύπτοντας επιφάνεια 20.000 τ.μ. και στεγάζοντας 6.500 προϊόντα, δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα στην ελληνική αγορά. Απέχοντας μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και διαθέτοντας εστιατόριο, bistro, παιδότοπο, τμήμα σουηδικών τροφίμων και parking 2.500 θέσεων, η ΙΚΕΑ προσέλκυσε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ στην Αθήνα άνοιξε τις πόρτες του στις 22 Απριλίου 2004 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καλύπτοντας επιφάνεια 25.000 τμ, ενώ το δεύτερο σημείο άνοιξε πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας (Λ. Κηφισού) τον Μάρτιο του 2008. Τον Οκτώβριο του 2009 και τον Δεκέμβριο του 2010 άνοιξαν με επιτυχία τα καταστήματα ΙΚΕΑ Λάρισας και Ιωαννίνων αντίστοιχα.

Τι συνέβη με τα small stores στην Ελλάδα

To πλάνο της ΙΚΕΑ άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά επί της ουσίας μέσα στην πανδημία και στην ελληνική αγορά. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη λειτουργία του IKEA Pop-up store στον Πειραιά από τον όμιλο Fourlis, που διαχειρίζεται το brand σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, στο επίκεντρο βρέθηκε η σταδιακή εγκατάσταση και στη χώρα μας, μικρότερων σημείων πώλησης.

Το 2020 ο όμιλος Fourlis εγκαινίασε το πρώτο small store στην οδό Δημητρίου Γούναρη στον Πειραιά με συνολική έκταση 2.000 τ.μ. σε ένα τριώροφο κτίριο και 1.000 διαθέσιμους κωδικούς προϊόντων, επιτυγχάνοντας δύο στόχους. Αφενός να προσφέρει πρόσβαση στο κατάστημα εντός του αστικού ιστού, αφετέρου στην περίπτωση του Πειραιά, να συμβάλλει στην συνολικότερη αναβάθμιση της οδού Γούναρη, του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι και επί σειρά ετών παρέμενε κατά το μεγαλύτερο τμήμα του σημαντικά υποβαθμισμένος. Μετά τον Πειραιά, άλλο ένα κατάστημα ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» άνοιξε στην καρδιά του πιο πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου της Αθήνας, στο The Mall Athens.

Η περίπτωση των Pick-Up Points

Παράλληλα, ο όμιλος σε συνεργασία με τον δικαιοπάροχο Interikea Systems B.V. προχώρησαν στην ίδρυση των κέντρων παραγγελίας και παραλαβών (Pick-Up Points) δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους που βρίσκονται γεωγραφικά σε απόσταση από τα υφιστάμενα καταστήματα να περιηγηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους εκθεσιακούς χώρους και να γνωρίσουν τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα, να δουν εμπεσμεύνες λύσεις και να αναζητήσουν την καθοδήγηση από το έμπειρο προσωπικό για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με την υποβολή παραγγελίας. Πέρα από την τοποθέτηση παραγγελίας, υπάρχουν διαθέσιμα προς άμεση αγορά μια μικρή ποικιλία ειδών σπιτιού.

Τα εν λειτουργία κέντρα παραγγελίας και παραλαβών βρίσκονται στην Ρόδο, την Πάτρα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Κομοτηνή και την Καλαμάτα μέσω των οποίων οποιαδήποτε παραγγελία εντός πέντε ημερών είναι διαθέσιμη προς παραλαβή χωρίς κανένα κόστος για τον καταναλωτή.

Τι φέρνει το μέλλον

Ήδη από τον Μάρτιο, ο όμιλος Fourlis ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα, προχωρώντας στην ανάπτυξη περισσότερων μικρού και μεσαίου τύπου καταστημάτων και στη μείωση των αποθηκευτικών χώρων στα πολύ μεγάλα καταστήματα, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους λειτουργίας. Μετά την αναπροσαρμογή των ενοικίων με βάση τον πληθωρισμό, εξάλλου η ενεργειακή κρίση το 2022 διπλασίασε τα κόστη για ένα δίκτυο που μετρά δεκάδες σημεία σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, με 300 εργαζομένους στα μεγάλα ΙΚΕΑ και πάνω από 2-3 χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.

Ο σχεδιασμός αφορά 5 καταστήματα μεσαίου μεγέθους 5.000-12.000 τ.μ. και 10 καταστήματα μικρού μεγέθους 1.000-2.000 τ.μ. μέσα στην επόμενη πενταετία. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 θα ανοίξει στη Βουλγαρία, στην πόλη Βέλικο Τάρνοβο στο Veliko Tarnovo Mall, ένα νέο μικρό κατάστημα, 1.800 τ.μ. – το έκτο που ανοίγει στη χώρα. Από τα 5 μεσαίου μεγέθους καταστήματα, τα τρία σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα με στόχο να λειτουργήσουν εντός των επόμενων 2-3 ετών.

Μετά τη Λάρισα και τα Ιωάννινα, η μείωση των τετραγωνικών θα έχει ολοκληρωθεί στο κατάστημα ΙΚΕΑ του αεροδρομίου μέχρι το φθινόπωρο του 2023, ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για τα τρία νέα καταστήματα στο Ελληνικό -μαζί με την ανάπτυξη retail park σε συνεργασία με τη Lamda Development-, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης. Ήδη το κατάστημα του Ηρακλείου βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης, ενώ εκείνο της Πάτρας αναμένεται να είναι λειτουργικό τους επόμενους 18 μήνες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.