24 Απρ 2024
READING

Γιατί οι παραγγελίες Mac της Apple βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση

3 MIN READ

Γιατί οι παραγγελίες Mac της Apple βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση

Γιατί οι παραγγελίες Mac της Apple βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση

Η Apple βρίσκεται πίσω από τον ανταγωνισμό

Οι συνολικές παγκόσμιες αποστολές PC μειώθηκαν κατά 29% το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά δεν επλήγησαν όλοι οι κατασκευαστές το ίδιο σκληρά. Και οι πέντε μεγαλύτεροι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών – Apple, ASUS, Dell, HP και Lenovo – είδαν διψήφια πτώση στις αποστολές του πρώτου τριμήνου, αντανακλώντας την ασθενέστερη ζήτηση και τα επίμονα προβλήματα αποθεμάτων. Όμως η πτώση της Apple ήταν η μεγαλύτερη της ομάδας.

Οι αποστολές Mac της Apple μειώθηκαν σχεδόν στο μισό, κατά 40,5% από 6,9 εκατομμύρια υπολογιστές το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε μόλις 4,1 εκατομμύρια το 2023 μέχρι στιγμής. Σε αυτά τα στοιχεία κατέληξε η έρευνα της εταιρεία ερευνών IDC.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Apple λανσάρει υπηρεσία Buy Now, Pay Later

Η Lenovo προηγείται όλων των παραδοσιακών εταιρειών PC σε αποστολές, με 12,7 εκατομμύρια και πτώση 30,3%. Η HP τα πήγε καλύτερα, με τις πωλήσεις της να μειώνονται (μόνο) κατά 24,2% σε 12 εκατομμύρια από 15,8 εκατομμύρια.

Που οφείλεται η μαζική πτώση;

Η μαζική πτώση των πωλήσεων συσχετίζεται με πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μετα-covid αντιστροφής των πολιτικών για εργασία από το σπίτι, της γενικής οικονομικής δυσφορίας και της σημαντικής αύξησης των απολύσεων τόσο από μεγάλες όσο και από μικρές εταιρείες τεχνολογίας – οι οποίες ως τώρα το 2023 έχουν πλέον φτάσει τα 223.662, άτομα σύμφωνα με τον ανιχνευτή απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας TrueUp.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η αδύναμη ζήτηση, τα πλεονάζοντα αποθέματα και η επιδείνωση του μακροοικονομικού κλίματος συνέβαλαν στην κατακόρυφη πτώση των αποστολών των παραδοσιακών PC

Η πτώση ήταν αναμενόμενη

Η Apple είχε προβλέψει και περίμενε διψήφιες μειώσεις στις πωλήσεις Mac και iPad για το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα των Mac μειώθηκαν κατά 28,66% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2022. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, είχε αποδώσει τις πεσμένες πωλήσεις iPhone, Mac και Apple Watch στο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Μοιάζει η Nintendo στην Apple;

Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση για τους κατασκευαστές PC;

Σύμφωνα με την IDC, μπορεί. Η μειωμένη ζήτηση δίνει στις εταιρείες την ευκαιρία να ολοκληρώσουν την αναμόρφωση των σχεδίων τους και να εξομαλύνουν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτή η ανάσα θα είναι αρκετά χρήσιμη για εταιρείες όπως η Apple, η οποία έχει αρχίσει να πιέζει τους προμηθευτές και τους συναρμολογητές να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός Κίνας.

Με άλλα λόγια, η χαμηλή ζήτηση θα ενισχύσει την ικανότητα των κατασκευαστών να αποσυνδεθούν από την Κίνα και να μεταφέρουν την παραγωγή αλλού. Η Apple, για παράδειγμα, έχει μεταφέρει μέρος της παραγωγής iPhone στην Ινδία και μέρος της παραγωγής MacBook στο Βιετνάμ. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των εταιρειών από διαταραχές καθώς αυξάνονται οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την πλήρη αποσύνδεση των εταιρειών τεχνολογίας από την Κίνα.

 

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.