25 Απρ 2024
READING

Τι θα κάνει η ΑΒ Βασιλόπουλος

4 MIN READ

Τι θα κάνει η ΑΒ Βασιλόπουλος

Τι θα κάνει η ΑΒ Βασιλόπουλος

Βήματα που θα της δώσουν μερίδια στην αγορά κάνει η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία το προηγούμενο διάστημα έχει απωλέσει σημαντικό μέρος των δυνάμεών της. Σε αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνονται κινήσεις όπως είναι οι επενδύσεις σε νέα καταστήματα αλλά και η «επιδότηση» των τιμών στα προϊόντα που πουλάει μέσα από τα καταστήματά της.

Στόχος της είναι από τη μία πλευρά να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το δίκτυο των σημείων πώλησης που διαθέτει ανά την επικράτεια. Από την άλλη η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει στο επίκεντρο να επανασυστηθεί κατά κάποιο τρόπο στην αγορά και στους καταναλωτές, μακριά από την «ταμπέλα» που την έχει χαρακτηρίσει ως «ακριβή» αλυσίδα σούπερ μάρκετ. 

«Καλάθι» με 850 προϊόντα σε προσφορά

Δεν είναι τυχαίο ότι για να πετύχει το δεύτερο και να προσελκύσει καταναλωτές, με στόχο να αυξήσει τα μερίδιά της, έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο «καλάθι» με 850 προϊόντα που πωλούνται μέσω καθεστώτος προσφοράς. Στα πλεονεκτήματα που διατηρεί συμπεριλαμβάνονται το πρόγραμμα πιστότητας που την έχει καθιερώσει σε αυτόν τον τομέα για αρκετά χρόνια τώρα αλλά και το γεγονός ότι φέρνει στα ράφια της πολλά νέα προϊόντα, τα οποία με κάποιον τρόπο συστήνει πρώτη στην αγορά, ανοίγοντας νέους δρόμους σε καταναλωτές και ενίοτε στον ανταγωνισμό της που καλείται να ακολουθήσει. Θα σας θυμίσουμε ότι η σειρά επιλεγμένων προϊόντων «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη», μπήκε στα ράφια της αλυσίδας μετά από σχετική έμπνευση που είχε ο Κώστας Μαχαίρας και σε συνεργασία με τον τότε ιδιοκτήτη της επιχείρησης Γεράσιμο Βασιλόπουλο, ο οποίος συναίνεσε στο συγκεκριμένο βήμα. Και η πραγματικότητα είναι ότι από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν ήταν λίγες οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που δημιούργησαν δικές τους σειρές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από επιλεγμένους παραγωγούς ανά την Ελλάδα, με πιο πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα να είναι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός με τη σειρά του «Θησαυροί της Ελλάδας». 

Για το 2023 όμως η εταιρεία έχει πλανάρει και ένα σημαντικό ποσό επενδύσεων που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μέσω αυτού έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει έως και 10 εταιρικά καταστήματα αλλά και περίπου 50 καταστήματα franchise. Ο τομέας του franchise άλλωστε αποτελεί ένα πεδίο που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει όλο και περισσότερο η αλυσίδα, με στόχο να εισέλθει σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας, καλύπτοντας την ανάγκη της εγγύτητας που παρουσιάζει ένα κατάστημα σούπερ μάρκετ για το σύγχρονο καταναλωτή αλλά και του διευρυμένου ωραρίου που καλύπτουν τα καταστήματα αυτά. Στα νέα καταστήματα που θα ολοκληρωθούν φέτος, θα είναι και το κατάστημα της λεωφόρου Κηφισίας στο Ίδρυμα Μιμηκοπούλου, που βρίσκεται λίγο πριν τον κυκλικό κόμβο του Αμαρουσίου. Πρόκειται για ένα σημείο πώλησης οι εργασίες του οποίου είχαν «κολλήσει» πριν από έναν και κάτι χρόνο και λόγω των διοικητικών και ευρύτερων στελεχιακών αλλαγών καθυστέρησε η επανέναρξή τους. 

Στα θετικά πάντως στοιχεία που βλέπουν οι καταναλωτές στην ΑΒ Βασιλόπουλος είναι και το ότι επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε υγιεινά και οργανικά προϊόντα, διαθέτει μία μεγάλη γκάμα φρέσκων και αρκετές επιλογές σε κρεατικά και ψάρια. 

Απώλειες σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας και επιλογής των καταναλωτών

Σε όλα αυτά όμως υπάρχει και ένα «αλλά». Πρόσφατη έρευνα της NielsenIQ έδειξε ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος χάνει σε αναγνωρισιμότητα και επιλογή των καταστημάτων της από τους καταναλωτές, σε αντίθεση με τον Σκλαβενίτη που κυριαρχεί σε αυτόν τον τομέα και τη Lidl που είναι τρίτη σε σειρά μετά από Σκλαβενίτη και ΑΒ, αλλά κινείται ανοδικά. Κι αυτό ίσως είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να διορθώσει το επόμενο διάστημα η διοίκηση της αλυσίδας και ο brand president της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας. 

Κατά τα άλλα στον τομέα των πωλήσεων η ΑΒ Βασιλόπουλος φέρεται κατά πληροφορίες να κινείται στο πρώτο δίμηνο (αλλά και στο τρίμηνο )της φετινής χρονιάς περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2022. Την ίδια στιγμή η αγορά των σούπερ μάρκετ στο δίμηνο βάσει μετρήσεων έκλεισε κοντά στο +12%, ενώ η ΑΒ Βασιλόπουλος υπολογίζεται σύμφωνα με πηγές της αγοράς περίπου στο +2% στην ίδια περίοδο, κινούμενη πάντως χαμηλότερα από τον ευρύτερο ανταγωνισμό και το 12% της αγοράς. Στη διάρκεια του 2022 ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας ήταν μειωμένος κατά περίπου 2%, φτάνοντας στα 1,92 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τα 1,96 δισεκατομμύρια ευρώ του 2021. 

Η επιχείρηση διατηρεί την δυναμική της που μπορεί στο επόμενο διάστημα μέσα από τις κατάλληλες κινήσεις και πρωτοβουλίες να αναπτύξει και πάλι. Το δεδομένο είναι ότι η απόσταση με τον Σκλαβενίτη είναι αρκετά μεγάλη.

Και ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι στην αγορά που αναρωτιούνται «πού το πάει τελικά ο ΑΒ». Για το τελευταίο μένει να φανεί ποιες είναι οι προθέσεις του ομίλου Ahold Delhaize στον οποίο ανήκει. Για όλα τα υπόλοιπα, επιμέρους σημεία, οι διορθωτικές κινήσεις και η στρατηγική βρίσκεται στα συρτάρια των επιτελών της. Και αναμένει να υλοποιηθεί με στόχο την επίτευξη άμεσων αποτελεσμάτων και με στόχο την εκπλήρωση του στόχου της κερδοφορίας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.