22 Ιαν 2025
READING

Γιατί η Δέλτα αποφάσισε ότι θέλει “επέκταση”

5 MIN READ

Γιατί η Δέλτα αποφάσισε ότι θέλει “επέκταση”

Γιατί η Δέλτα αποφάσισε ότι θέλει “επέκταση”

Η εταιρεία στοχεύει σε διεύρυνση σε προϊοντικές κατηγορίες μέσω εξαγορών

Πώς -και κυρίως γιατί- μια επιχείρηση που έχει ταυτίσει το όνομά της με την παραγωγή και εμπορία γάλακτος από το 1952, γίνεται να θέλει να αλλάξει το χαρακτηρισμό της ως γαλακτοβιομηχανία και να μετεξελιχθεί σε μια εταιρεία τροφίμων;

Αρχικά αποσύροντας κάθε οπτικό σημείο που παρέπεμπε στον πρότερο βίο της, προκειμένου να σταματήσει να ταυτίζεται με το προϊόν που εμπορευόταν μέχρι πρότινος. Αυτό φαίνεται πως έπραξε η Δέλτα αφαιρώντας από το λογότυπό της την κυρία που κρατά την καρδάρα με το γάλα, που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της από το 1952 όταν ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος ίδρυσε στα Εξάρχεια μια οικογενειακή επιχείρηση που απασχολούσε 20 υπαλλήλους και διέθετε 10 αυτοκίνητα που μοίραζαν γάλα και γιαούρτι.

Η εταιρεία όμως στο μυαλό των παλαιότερων έχει παραμείνει η “Δέλτα της γειτονιάς”, σηματοδοτώντας τα μικρά καταστήματα ψιλικών και μάρκετ απ’ όπου προμηθεύονταν το γάλα της ημέρας. Για τους νεότερους, δε, αποτελεί δεδομένο ότι η Δέλτα αφορά προϊόντα γάλακτος και γιαουρτιού, ενώ για τους νέους γονείς το brand που τροφοδότησε τα παιδιά τους με την εξειδικευμένη σειρά Advance.

Τα πράγματα όμως τελικά, δεν είναι όπως φαίνονται. Η διοίκηση της εταιρείας, με επικεφαλής τον Χρήστο Τσόλκα, μέτρησε τα νούμερα και τον ανταγωνισμό, αφουγκράστηκε τις αναδυόμενες τάσεις και αποφάσισε αρχής γενομένης από την αλλαγή του λογοτύπου, να προβεί σε ουσιαστικές κινήσεις όχι πλήρους αναδιαμόρφωσης, αλλά επέκτασης του χαρτοφυλακίου της Δέλτα.

Υψηλή διατροφική αξία στον καταναλωτή

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα χτίσει πάνω στα φερώνυμα γαλακτοκομικά προϊόντα ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων με πολλές κατηγορίες, με στόχο να γίνει η εταιρεία σημείο αναφοράς στην καλή διατροφή. Η διεύρυνση αυτή σε νέες, για τη Δέλτα, προϊοντικές κατηγορίες θα γίνει μέσω εξαγορών, τις οποίες αναζητά προσεκτικά η διοίκηση εδώ και καιρό.

Με στόχο να γίνει σημείο αναφοράς στην καλή διατροφή, μάλιστα, η εταιρεία εγκαινιάζει ένα εργαλείο για την αποτύπωση των ESG επιδόσεων των προϊόντων της σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Σε συνεργασία με την PwC και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Δέλτα θα μετρά τις επιδόσεις των προϊόντων της σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας με βάση τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το αποτύπωμα κάθε ενός εκ των 200 προϊόντων που κινεί στην αγορά, σε όλο τον κύκλο ζωής του, από το αρχικό στάδιο της σποράς ή της διατροφής του ζώου μέχρι την τελική κατανάλωση.

Τι συνέβη με τον τομέα του γάλακτος;

Το 2022 αποδείχθηκε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο μίγμα ενεργειακής κρίσης, οικονομικής κρίσης και κρίσης γάλακτος, με ελλείψεις και πολύ υψηλές τιμές πρώτων υλών, που αυξήθηκαν κατά 50-60%, λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στα προϊόντα του ομίλου να γίνουν ανατιμήσεις από 10% έως και 28%.

Η τιμή όμως έχει μεγαλύτερο βάρος στην επιλογή του καταναλωτή από το οποιοδήποτε brand, γεγονός που ωφέλησε τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Το “καλάθι του νοικοκυριού” προκάλεσε απώλειες στο μερίδιο αγοράς σε αξία της Δέλτα στο φρέσκο γάλα 3-4 μονάδες, το οποίο διαμορφώθηκε στο 15% την προηγούμενη χρονιά.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη σε εκτεταμένες επιλεκτικές προωθητικές ενέργειες για να επιστρέψει αξία στον καταναλωτή και να αντισταθμίσει σε ένα βαθμό τις αυξήσεις τιμών που έγιναν πέρυσι. Δεν φαίνεται ωστόσο διατεθειμένη να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών στους τιμοκαταλόγους της.

Τα πρώτα μηνύματα

Η δεύτερη αυτή την στιγμή μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα -βάσει τζίρου- μετά τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, είχε δώσει τα πρώτα μηνύματα της αλλαγής που θα ακολουθούσε.

Αρχικά με την πώληση δύο ουσιαστικά ανενεργών εργοστασίων της κατά το 2022. Το πρώτο αφορά τη βιομηχανική εγκατάσταση του Ταύρου, όπου τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν η παραγωγική μονάδα φρέσκου γάλακτος, πριν η γραμμή παραγωγής μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο, η οποία διατέθηκε στον όμιλο The Mart Cash & Carry. Η δεύτερη περίπτωση μεταβίβασης περιουσιακού στοιχείου αφορά στην υπογραφή προσυμφώνου πώλησης για το εργοστάσιο της εταιρείας στο Πλατύ Ημαθίας σε ομάδα επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Γιώργο Μπίκα, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βέροιας και επικεφαλής του Bikas Group με κύρια δραστηριότητα τον τομέα της σφαγής, επεξεργασίας, τυποποίησης αλλά και εμπορίας κρέατος.

Τα δύο αυτά εργοστάσια ήταν ανενεργά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ το δεύτερο, αυτό στο Πλατύ Ημαθίας ήταν αυτό που κατά το παρελθόν είχε την παραγωγή του γάλακτος εβαπορέ, Γάλα Βλάχας, πριν η παραγωγή του μεταφερθεί το 2018 στo εξωτερικό και στη γερμανική εταιρεία Hochwald. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο μισθώθηκε μετά την διακοπή παραγωγής του Βλάχας στον Θανάση Σαβάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής κουτιών συσκευασίας, Savvy Can.

Ενώ η τρίτη περιπτωση πώλησης περιουσιακού στοιχείου για τη Δέλτα έγινε πράξη στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου με την United Milk Company, θυγατρική εταιρεία παραγωγής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων με έδρα τη γειτονική Βουλγαρία. Την εταιρεία που κάνει τζίρο 52 εκατομμύρια ευρώ και είναι κερδοφόρα, εξαγόρασε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία με σκοπό να ενισχύσει την παραγωγική του δραστηριότητα στη συγκεκριμένη χώρα αλλά και στα Βαλκάνια καθώς ήδη διατηρεί εργοστάσια τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία.

Από την πλευρά του το CVC που έχει εξαγοράσει τον όμιλο εταιρειών Vivartia, στον οποίο υπάγεται και η Δέλτα, επιδιώκει με γρήγορες κινήσεις αφενός να εξυγιάνει οικονομικά τη Δέλτα και να την καταστήσει οικονομικά εύρωστη και αφετέρου να κεφαλαιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία, ούτως ώστε να λάβει πίσω ένα μέρος από την επένδυση που έχει κάνει έως τώρα στον κλάδο των τροφίμων και της εστίασης μέσω της Vivartia. Με την πώληση της θυγατρικής United Milk Company στη Βουλγαρία, την απόκτηση ποσοστού πλειοψηφίας στη Δωδώνη και την εξαγορά της εισαγωγικής εταιρείας τυροκομικών προϊόντων Γκατένιο, η Δέλτα έδειξε ότι θέλει να επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά. Εδώ όπου έχει πάρει την απόφαση να “γυαλίσει” κάθε προϊόν και να επεκταθεί στα υγιεινά τρόφιμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.