25 Απρ 2024
READING

Η Alibaba ανταποκρίνεται στη μανία του ChatGPT

4 MIN READ

Η Alibaba ανταποκρίνεται στη μανία του ChatGPT

Η Alibaba ανταποκρίνεται στη μανία του ChatGPT

Η Alibaba μπαίνει στην αναπτυσσόμενη επιχείρηση δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης

Από το φθινόπωρο που έκανε την πρώτη του εμφάνιση το ChatGPT, έχει γίνει Νο1 θέμα συζήτησης. Οι άνθρωποι θέλουν να το δοκιμάσουν και οι τεχνολογικές εταιρείες να το ξεπεράσουν. Η Google και η Snap έχουν ήδη παρουσιάσει στο κοινό τα δικά τους chatbots και στην Κίνα – που δεν είναι διαθέσιμα- θριαμβεύει η μαύρη αγορά του. Τώρα μπαίνει στο παιχνίδι και η Alibaba.

Η Alibaba Cloud, η μονάδα υπολογιστικού νέφους του κινεζικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group, παρουσιάζει τη δική της έκδοση ενός προϊόντος τύπου ChatGPT που ονομάζεται Tongyi Qianwen. Το λανσάρισμα πραγματοποιείται σε μια στιγμή αυξανόμενης τεχνολογικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς οι εμπειρογνώμονες και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την ταχέως αυξανόμενη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμα: Το Google παρουσιάζει στο κοινό τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Bard

Με μία ονομασία που μεταφράζεται περίπου ως “αναζήτηση της αλήθειας από χίλιες ερωτήσεις”, το νέο μοντέλο AI της Alibaba θα ενσωματωθεί σύντομα στην πλήρη γκάμα εφαρμογών της εταιρείας. Το bot θα αναπτυχθεί πρώτα από την πλατφόρμα επικοινωνίας στο χώρο εργασίας της Alibaba, DingTalk, επιτρέποντας στους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν για εργασίες όπως η σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η σύνοψη σημειώσεων σε συσκέψεις.

Αλλά και η πλατφόρμα Tmall Genie IoT της εταιρείας θα το χρησιμοποιήσει για να ενσωματώσει νέες διαδραστικές λειτουργίες, όπως η σύσταση συνταγών για υγιεινό φαγητό, η προσφορά ταξιδιωτικών συμβουλών και η υπόδειξη μουσικής υπόκρουσης για συνεδρίες προπόνησης.

Όπως και το GPT-4 – το τεχνολογικό πλαίσιο πίσω από το ChatGPT – το Tongyi Qianwen είναι ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM). Τέτοια μοντέλα εκπαιδεύονται για να εξάγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Στην περίπτωση του ChatGPT και του Tongyi Qianwen, αυτή η έξοδος γίνεται μέσω της γλώσσας: οι χρήστες κάνουν ερωτήσεις μέσω προτροπών κειμένου και τα μοντέλα παράγουν απαντήσεις χρησιμοποιώντας στατιστικές πιθανότητες για να καθορίσουν ποιες λέξεις πρέπει να τοποθετηθούν πού.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας μπαίνουν στο παιχνίδι

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, η Baidu ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο θα λανσάρει το “bot Ernie” για εσωτερικές δοκιμές. Το bot θα βασίζεται στο Ernie 3.0-Titan, ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που αναπτύσσει η Baidu από το 2019. Το chatbot της κινεζικής μηχανής αναζήτησης θα μπορεί να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα στα αγγλικά και θα εστιάζει κυρίως στην προσπάθεια κατανόησης των αποχρώσεων της κινεζικής γλώσσας. Τελικά, θα ενσωματωθεί στη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας και στη φωνητική βοηθό, Xiaodu, και θα χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις AI Cloud και Apollo autonomous driving.

Μια εβδομάδα μετά την είδηση της Baidu, η iFlyTech, μια εταιρεία AI γνωστή για τα συστήματα αναγνώρισης ομιλίας, ανακοίνωσε το δικό της AI bot. Η iFlyTech θα ξεκινήσει το bot της τον Μάιο και ισχυρίζεται ότι θα επιτύχει ένα παρόμοιο με αυτό του ChatGPT τεχνολογικό άλμα. Λίγες μέρες αργότερα, η εταιρεία τεχνολογίας Tencent ανακοίνωσε ότι σχημάτισε μια νέα ομάδα εσωτερικά για την ανάπτυξη της εναλλακτικής λύσης του ChatGPT, HunyuanAide. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και JD.com, καθώς και ο κολοσσός των τυχερών παιχνιδιών NetEase, δήλωσαν ότι εργάζονται πάνω σε ανάλογα AI chatbots.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει εξάλλου τη σημασία της ανάπτυξης της generative AI. Μάλιστα, με επίσημη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στα μέσα Φεβρουαρίου, το Δημοτικό Γραφείο Οικονομίας και Πληροφοριών του Πεκίνου, το οποίο φιλοξενεί και ρυθμίζει μεγάλο αριθμό κινεζικών startups τεχνητής νοημοσύνης, υποσχέθηκε να βοηθήσει τις κορυφαίες εγχώριες επιχειρήσεις στη δημιουργία ανταγωνιστικών μοντέλων προς το ChatGPT.

Διαβάστε ακόμα: Η Alibaba επιστρέφει δυναμικά το 2023

Τα chatbots αρχίζουν να γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής ζωής για περισσότερους ανθρώπους. Οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε, ώστε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και να γίνουμε πιο δημιουργικοί.

Η Alibaba, πάντως -ξεκινώντας από την περασμένη εβδομάδα- έχει προσκαλέσει εταιρικούς πελάτες να δοκιμάσουν το Tongyi Qianwen. Η εταιρεία σχεδιάζει, επίσης, να προσθέσει περισσότερες δυνατότητες, όπως επεξεργασία εικόνας και μετατροπή κειμένου σε εικόνα.

Με πληροφορίες από The Drum|Forbes

Photo: Alibaba

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.