27 Απρ 2024
READING

Κωτσόβολος, Πλαίσιο και Public, οι τρεις της αγοράς τεχνολογίας στην Ελλάδα

8 MIN READ

Κωτσόβολος, Πλαίσιο και Public, οι τρεις της αγοράς τεχνολογίας στην Ελλάδα

Κωτσόβολος, Πλαίσιο και Public, οι τρεις της αγοράς τεχνολογίας στην Ελλάδα

Πλαίσιο, Public και Κωτσόβολος πρωταγωνιστούν στο εξελισσόμενο tech σκηνικό

Η τεχνολογία από μόνη της είναι μια εξελικτική διαδιασία. Εξαγορές, στρατηγικές συνεργασίες και επενδυτικές πρωτοβουλίες χαρακτηρίζουν πλέον την συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα, η οποία μέσα σε δύο δεκαετίες εξελίχθηκε και αυτή με ταχύτατους ρυθμούς. Από την προμήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και ενός κινητού τηλεφώνου κάποτε, ο καταναλωτής σήμερα μπορεί να βρει κάθε λύση τεχνολογίας στα φυσικά καταστήματα και τα e-shops των μεγάλων παικτών της αγοράς, Πλαίσιο, Public, Κωτσόβολο.

Για ό,τι σημαίνει τεχνολογία, το μυαλό πάει στο Πλαίσιο

Τι και εάν το πρώτο Πλαίσιο που δημιούργησε ο Γιώργος Γεράρδος το 1969 στην οδό Στουρνάρη, πωλούσε είδη σχεδίου σε μηχανικούς; Ξεκινώντας εκ του μηδενός, έχτισε μία επιχείρηση, η οποία στο πέρασμα των ετών συνδέθηκε με την τεχνολογία και αργότερα έβαλε και άλλα προϊόντα στην γκάμα της μετεξελισσόμενη διαρκώς.

Καθοριστική στιγμή ήταν όταν το 1985 το Πλαίσιο εισήλθε στον χώρο της πληροφορικής, διαβλέποντας την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ήταν η χρονιά κατά την οποία δημιουργήθηκε ένα ειδικό κατάστημα προϊόντων πληροφορικής και τεχνολογίας στον ίδιο αριθμό της οδού Στουρνάρη, ένα computer shop της εποχής. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή της εισόδου στην τεχνολογία, το Πλαίσιο είχε κατοχυρώσει εμπορικά το περίφημο και ευρέως γνωστό όνομα “Turbo-X”.

Αυτό που κοιτάζει το Πλαίσιο είναι να επενδύει σε logistics, σε κατάλογο προϊόντων, στην διαρκή ανανέωση της ιστοσελίδας του. Αλλά κυρίως να αποτελεί μία ευέλικτη επιχείρηση παρά το μεγάλο πλέον μέγεθός της. Αποτέλεσε μάλιστα την μοναδική ίσως επιχείρηση από τον κλάδο των προϊόντων τεχνολογίας και ειδών γραφείου, που επένδυσε από το 1986 και ύστερα στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (Turbo-X, Sentio). Κερδισμένο όμως βγήκε και στην πανδημία, όπου στη διάρκεια των lockdown αύξησε σημαντικά τα μεγέθη του και με τα απαραίτητα στοκ κατάφερε να αξιοποιήσει την περίσταση που ζητούσε περισσότερους υπολογιστές για τη μεταφορά των γραφείων στο σπίτι λόγω κορονοϊού, περισσότερες τηλεοράσεις. Μία συγκυρία στην οποία επίσης ανταποκρίθηκε επιτυχώς.

Βλέποντας την τάση των refurbished προϊόντων να αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς και στην Ελλάδα, το Πλαίσιο δεν έμεινε άπραγο. Δημιούργησε ένα στοκ κατάστημα στη Μεταμόρφωση απέναντι ακριβώς από το σημείο που διατηρεί στην περιοχή, όπου προσφέρει προϊόντα τεχνολογίας σε τιμή χαμηλότερη της αρχικής και στη γκάμα εκτός από λάπτοπ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λάπτοπ συμπεριλαμβάνονται και μεγάλες λευκές συσκευές όπως πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία καθώς και άλλες οικιακές συσκευές όπως τηλεοράσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι διαθέσιμο σε ένα πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών. Στην περίπτωση των προϊόντων τεχνολογίας, τα laptop που είναι επισκευασμένα προσφέρονται με έκπτωση και με εγγύηση έξι μηνών, ενώ υφίστανται και περιπτώσεις πώλησης εκθεσιακών προϊόντων, όπου παρέχεται εργοστασιακή εγγύηση.

Σήμερα, ο όμιλος Πλαίσιο πραγματοποιεί πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 430 εκατ. ευρώ, απασχολεί 1.500 εργαζομένους και διαθέτει 24 φυσικά καταστήματα, κυρίως στην Αττική, αλλά και με παρουσία σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Κρήτη. Και φυσικά, το eshop του που τέθηκε σε λειτουργία το 1999. Tο ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων διαφοροποιήθηκε σημαντικά στο πέρασμα των τελευταίων ετών, εάν συγκρίνει μάλιστα κανείς το 2019 με τα δύο επόμενα έτη, 2020 και 2021, φτάνοντας το 22% των πωλήσεων συνολικά να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω e-commerce.

Public: Το μεγαλύτερο ελληνικό πολυκατάστημα τεχνολογίας, ψυχαγωγίας και οικιακών συσκευών

Η εταιρεία Retail World συμφερόντων Πάνου Γερμανού ξεκίνησε τη λειτουργία της στην ελληνική αγορά το Νοέμβριο του 2005, δημιουργώντας το πρώτο της κατάστημα Public στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο κατάστημα της αλυσίδας άνοιξε το Δεκέμβριο του 2006 στον Βόλο, ενώ το τρίτο άνοιξε Σεπτέμβριο του 2007 στην Κύπρο. Τον Δεκέμβριο του 2007 άνοιξε το τέταρτο συνολικά, στην Πλατεία Συντάγματος, στο παροπλισμένο επί 15 χρόνια Μέγαρο Πάλλη.

Στην καρδιά του νέου τότε εγχειρήματος βρισκόταν μια omnichannel αγοραστική εμπειρία και η τάση της λιανικής που επέτρεπε στον πελάτη να συνδυάζει την αγορά με τη ψυχαγωγία, αφού πλέον μπορεί να δοκιμάσει το προϊόν, να το συγκρίνει στην πράξη με άλλα ομοειδή και να αποκτήσει έτσι μια διαδραστική σχέση. Από την πρώτη στιγμή η τεχνολογία κατείχε περίοπτη θέση στα open space καταστήματα που άρχισαν σταδιακά να αναπτύσσονται ανά την Ελλάδα.

Το 2019 ο όμιλος Olympia, στον οποίο ανήκει η Public, ήρθε σε συμφωνία με την Ceconomy, μητρική της Media Markt, για την ανάληψη των δραστηριοτήτων της γερμανικής αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα. Από τη συμφωνία προέκυψε μια νέα κοινή εταιρεία λιανικής πώλησης, που διατήρησε και τα δύο σήματα και η οποία στα τέλη του 2019 διέθετε συνολικά 67 φυσικά και 4 online καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στις αρχές του 2021, η Public ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο για τα καταστήματά της, με μία εκτεταμένη γκάμα προϊόντων στον τομέα της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και των οικιακών συσκευών όπου τις τελευταίες μάλιστα να αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του τζίρου του ομίλου.

Τεχνολογία, όμως, δεν είναι μόνο η αγορά προϊόντων. Ένα χρόνο μετά ο όμιλος Public απέκτησε μερίδιο 50% στην εταιρεία iRepair, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επισκευαστικών κέντρων ηλεκτρονικών συσκευών στην ελληνική αγορά. Η υλοποίηση της συνεργασίας του Public Group και της iRepair ξεκίνησε με 4 σημεία service iRepair εντός των καταστημάτων Public στο The Mall Athens, στη Γλυφάδα, στο Σύνταγμα και στον Πειραιά. Επιπλέον σημεία service iRepair σε Ελλάδα και Κύπρο θα δημιουργηθούν μέσα στο 2023, με την υποστήριξη μιας εκτενούς ομάδας after sales support που θα δραστηριοποιείται σε 100+ φυσικά σημεία και θα απασχολεί 350 εξειδικευμένους τεχνικούς έως το τέλος του 2024.

Η συνεργασία αυτή άνοιξε τον δρόμο για την πώληση second hand τεχνολογικών συσκευών. Έτσι, οι δύο προσφέρουν στους Έλληνες καταναλωτές για πρώτη φορά την ευκαιρία να αγοράσουν refurbished συσκευές “second go”, δηλαδή “δεύτερης ευκαιρίας”, που ξαναφτιάχτηκαν από τους πιστοποιημένους τεχνικούς iRepair και εγγυώνται ότι κάθε συσκευή είναι 100% λειτουργική. Η νέα υπηρεσία διατίθενται αποκλειστικά στα καταστήματα Public και στο Public.gr με εγγύηση 12 μηνών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν επιστροφής της συσκευής εντός 30 ημέρες.

Κωτσόβολος: Η Νο.1 αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών στην Ελλάδα

H εταιρεία Κωτσόβολος ξεκίνησε όταν ο Παναγιώτης Κωτσόβολος άνοιξε το 1950 ένα μικρό κατάστημα με ηλεκτρικές συσκευές στην οδό Αριστείδου, στο κέντρο της Αθήνας. Με κεντρικό μήνυμα “όλα χωρίς λεφτά”, ξεκίνησε να πουλάει με δόσεις προϊόντα όπως ραδιόφωνα και κουζίνες, σε μια περίοδο όπου οι ηλεκτρικές συσκευές άρχισαν να μπαίνουν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Το 1979 ο Μαρίνος Παράβαλος ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης με κεντρικό μήνυμα το “Κωτσόβολος-Νέα Γενιά-Αριστείδου 9”. Το τέλος της δεκαετίας του 1980, την βρήκε να έχει να έχει δημιουργήσει ένα μικρό δίκτυο από 5 δικά της καταστήματα.

Το 1993 εξαγοράστηκε από τη Φουρλής Trade ΑΕΒΕ φτάνοντας στα 25 καταστήματα. Πέντε χρόνια αργότερα εξαγόρασε την αλυσίδα Ράδιο Αθήναι, ενισχύοντας περαιτέρω το δίκτυό της. Και τo 1999 η Κωτσόβολος Α.Ε. μπήκε στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η δεκαετία του 2000 αποδείχθηκε κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της αλυσίδας που είχε ήδη γίνει συνώνυμη των ηλεκτρικών ειδών. Επεκτάθηκε σε αγορές εκτός των ελληνικών συνόρων και το Μάιο του 2000 ξεκίνησε τη συνεργασία με τον βρετανικό όμιλο Dixons, ο οποίος την εξαγόρασε την επόμενη πενταετία. Το 2007 εγκαινίασε το ηλεκτρονικό της κατάστημα το οποίο παραμένει ένα σημαντικό κανάλι αγορών μέχρι και σήμερα.

Το 2015 γιόρτασε τα 65 χρόνια της, με τη δημιουργία μίας έκθεσης τεχνολογίας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου παρουσιάστηκαν συσκευές από το παρελθόν και το μέλλον. Έτσι, καθιερώθηκε η ειδική κατηγορία προϊόντων τεχνολογίας Thanks to Tech. Το 2020 με στόχο τη διευκόλυνση και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, η εταιρεία ξεκίνησε το πρόγραμμα “Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια”, προχωρώντας στην αναβάθμιση του δικτύου της και την ανάδειξη νέων τεχνολογιών.

Η Κωτσόβολος διέθεσε πρώτη στην αγορά προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα την πρώτη τηλεόραση 3D απεικόνισης, την πρώτη Smart TV, αλλά και την πρώτη wallpaper τηλεόραση με πάχος μόλις 2,75 χιλιοστά. Στα καταστήματά της στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” εγκαινιάστηκε εξάλλου το 2019 το πρώτο Samsung Hub στην Ελλάδα και το τέταρτο στην Ευρώπη, όπου παρουσιάστηκε το “smart living” μέσα σε έναν minimal χώρο, που προσομοιώνει σε ένα σύγχρονο σπίτι, καλώντας τους επισκέπτες του στον κόσμο του connectivity και την επόμενη ημέρα στις λειτουργίες των συσκευών.

Η εταιρεία επενδύει σήμερα πλέον στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη διεύρυνση προϊοντικού χαρτοφυλακίου, στα νέα καταστήματα και στο e-commerce. Ήδη στο επίκεντρο των νεοπαγών καταστημάτων, όπως σε αυτό της Καλλιθέας και του Κιλκίς, τίθενται ειδικά σχεδιασμένες γωνιές για ξεχωριστές στιγμές εμπειρίας, προϊόντα gaming, και συσκευές για “Έξυπνο Σπίτι”, σε συνδυασμό με την ευρύτερη γκάμα λευκών συσκευών και μικροσυσκευών. Ειδικά εφοδιασμένοι χώροι εμπειρίας δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους καταναλωτές, μέσα από διαδραστικές τεχνολογίες, να δοκιμάσουν τη συσκευή που επιθυμούν.

Μία νέα εποχή ξεκινά για τους μεγάλους retailers της αγοράς και τους καταναλωτές, που ακολουθεί την ασταμάτηση εξέλιξη της τεχνολογίας και τον τρόπο που αυτή ενσωματώνεται στα τεχνολογικά προϊόντα. Τα βήματα είναι πολλά και ταυτόχρονα, με ταχεία υλοποίηση, από όλους για όλους. Το ερώτημα αναπόφευκτα που προκύπτει είναι πως θα κεφαλοποιήσουν την τεχνογνωσία που ήδη διαθέτουν -όπως την ενίσχυσαν κατά την πανδημική διετία-, τα κεφάλαια που κατευθύνουν σε διεύρυνση του δικτύου τους και την ενίσχυση του e-commerce τους, αλλά και την ισχυρή θέληση να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως δηλώνουν ξεκάθαρα και τα taglines τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.