22 Ιαν 2025
READING

Το νερό γίνεται κίνδυνος για τις εταιρείες που δεν λαμβάνουν μέτρα

4 MIN READ

Το νερό γίνεται κίνδυνος για τις εταιρείες που δεν λαμβάνουν μέτρα

Το νερό γίνεται κίνδυνος για τις εταιρείες που δεν λαμβάνουν μέτρα

Το νερό αφορά όλες τις επιχειρήσεις

Όταν αναφερόμαστε στην κλιματική κρίση, το ζήτημα για το οποίο γίνεται ο περισσότερος λόγος είναι η άνοδος της θερμοκρασίας και η επείγουσα ανάγκη να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με σοβαρές δεσμεύσεις. Λιγότερο συχνά, ωστόσο, διατυπώνεται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί μια άλλη εξαιρετικά σοβαρή παράμετρος της κλιματικής αλλαγής: η κρίση του νερού.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τους παγκόσμιους κινδύνους του 2022 καταγράφει τις κρίσεις φυσικών πόρων και νερού μεταξύ των 10 σημαντικότερων παγκόσμιων κινδύνων για τα επόμενα 10 χρόνια. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει έλλειψη γλυκού νερού κατά 40% έως το 2030.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι εταιρείες τροφίμων έχουν πρόβλημα διαχείρισης του νερού

Ως αποτέλεσμα, θα ασκηθεί αυξανόμενη πίεση στις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωσή τους λόγω της λειψυδρίας. Κι αυτό, με τη σειρά του, θα εκτροχιάσει επίσης τις προσπάθειες για την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού και της αποχέτευσης για όλους.

Οι πολλές πτυχές του κινδύνου για το νερό

Μια έρευνα της Ecolab -μίας αμερικανικής εταιρείας που αναπτύσσει και προσφέρει υπηρεσίες, τεχνολογία και συστήματα που ειδικεύονται στην επεξεργασία, τον καθαρισμό και την υγιεινή του νερού- διαπίστωσε ότι οι εταιρείες πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους για τη διαχείριση του νερού.

Η έρευνα έδειξε ότι για το 74% -από τους 86 συμμετέχοντες- το νερό αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, το 59% συμφωνεί ότι το νερό είναι ένας αυξανόμενος επιχειρηματικός κίνδυνος.

Από τη μεριά των εταιρειών, περίπου το 44% δεν έχουν κανένα σχέδιο για την επίτευξη στόχων για το νερό. Όταν ρωτήθηκαν ωστόσο αν ελπίζουν να λάβουν ενεργά μέτρα για τη διαχείριση της χρήσης νερού τα επόμενα τρία χρόνια, το 88% απάντησε θετικά. Ποσοστό που δείχνει ένα σαφές χάσμα μεταξύ φιλοδοξίας και δράσης.

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες έχει πολλές πτυχές. Κατά τη χαρτογράφηση των υδάτινων κινδύνων είναι σημαντικό να εξετάζεται η υδατική “επιβάρυνση” (water stress) και όχι μόνο η λειψυδρία. Η επιβάρυνση αυτή περιλαμβάνει τη διαθεσιμότητα, την ποιότητα και την προσβασιμότητα, ενώ η έλλειψη εξετάζει κυρίως τη διαθεσιμότητα του νερού.

Τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες;

Συχνά, το πρώτο βήμα που κάνουν οι εταιρείες είναι να προσδιορίσουν τις δραστηριότητες διαχείρισης του νερού που είναι σημαντικές για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Η κατανόηση των έμμεσων παραγόντων “επιβάρυνσης” του νερού στις λεκάνες απορροής -όπως η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή- είναι επίσης σημαντική, καθώς ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων της εταιρείας και της κατάστασης της λεκάνης απορροής θα εκδηλωθεί σε φυσικούς και ρυθμιστικούς κινδύνους, αλλά και κινδύνους φήμης, για την εταιρεία.

Αυτό, όμως, που έχει πραγματικά ζωτική σημασία, είναι η προώθηση της ανθεκτικότητας των εταιρειών στο νερό. Η ανθεκτικότητα του νερού είναι η ικανότητα προσαρμογής των συστημάτων νερού ώστε να αντιμετωπίζουν την τρέχουσα και τη μελλοντική πίεση. Η δημιουργία ανθεκτικότητας των υδάτων σε κλίμακα λεκάνης θα απαιτήσει συντονισμό, διαφάνεια και ευθυγράμμιση μεταξύ των κύριων ενδιαφερομένων μερών – του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

Διαβάστε ακόμα: COP27: Ποιο είναι το διακύβευμα για την οικονομία

Για το λόγο αυτό εξάλλου, το 2021, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) δημοσίευσε το “Putting Water Strategy Into Context”, έναν πρακτικό οδηγό που βοηθά τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τη στρατηγική φύση του νερού εντός των εφοδιαστικών τους αλυσίδων και να καθορίσουν πιο ουσιαστικές δράσεις, στόχους και σκοπούς.

Το εταιρικό αποτύπωμα στο νερό είναι τεράστιο. Υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα όλων των πόρων γλυκού νερού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή συστατικών για τις εταιρικές εφοδιαστικές αλυσίδες, από τα τρόφιμα έως τα χημικά προϊόντα. Τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να θέτουν σχετικούς και επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους για το νερό, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη δική τους εφοδιαστική αλυσίδα να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Με πληροφορίες από Green Biz

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.