Η στρατηγική του Jumbo αποδίδει καρπούς

Το συμφέρον του καταναλωτή είναι η προτεραιότητα των Jumbo

Το προσεκτικά επιλεγμένο προϊόντικό μείγμα, η απόρριψη κάθε κωδικού με άδικη -σε βάρος του καταναλωτή- τιμολόγηση αξιολογήθηκε, συγκρίθηκε και τελικά επιβραβεύθηκε στην πράξη, από εκατομμύρια καταναλωτές στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η στρατηγική των Jumbo, που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον του καταναλωτή, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς στην πράξη σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Απτή απόδειξη το γεγονός ότι το 2022 οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 14,12% σε σύγκριση με το 2021 και έφτασαν τα 949,38 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 248,6 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 14,78% συγκρινόμενα με τα 216,59 εκατ. ευρώ του 2021.

Με δεδομένο ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου 2023 εμφανίζονται ήδη αυξημένες κατά 33%, η διοίκηση -αναγνωρίζοντας το περίπλοκο και ασταθές πληθωριστικό περιβάλλον που επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών- εκτιμά ότι για το 2023 το σύνολο των πωλήσεων του ομίλου θα αυξηθεί κατά 15% και η κερδοφορία θα κυμανθεί ανάμεσα στα 270 εκατ. ευρώ και 275 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη του 2022

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 14,12% σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε 949,38 εκατ. ευρώ. Το μεικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 55,92% από 55,66% το 2021. Τα κέρδη Προ Φόρων, Τόκων, και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 336,75 εκατ. ευρώ από 304,99 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 248,60 εκατ. ευρώ από 216,59 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,78%.

Τι συνιστά την πελατοκεντρική στρατηγική

Η αγορά προϊόντων από την Κίνα, το σωστό μείγμα προϊόντων με βάση τις αλλαγές μέσα στα χρόνια, η τιμολογιακή πολιτική και η αναλωσιμότητα στις αγοραστικές συνήθειες βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής που ακολουθεί διαχρονικά η Jumbo.

Η επιτυχία της Jumbo σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει όχι μόνο με το ότι πουλάει φθηνά αλλα κυρίως ότι αγοράζει φθηνά. Είναι από τις πρώτες εταιρείες, που κατάλαβε τι θα συμβεί με την μεταφορά της παραγωγής όλων των προϊόντων στην Κίνα. Αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα τι θα συμβεί και “έχτισε” όλο το business model πάνω στην Κίνα και τις παραγωγικές της δυνατότητες.

Από τα παιχνίδια των πρώτων χρόνων πέρασε γρήγορα σε ένα μείγμα προϊόντων με ρούχα, είδη bebe, σχολικά είδη και αργότερα με εποχιακά προϊόντα, χρηστικά είδη και μικροέπιπλα για το σπίτι. Όλα τοποθετημένα στο κατώτερο σημείο τιμολογιακής πολιτικής που διατίθενται σε “πολυκατάστημα” με μεγάλη ευελιξία που αλλάζει πρόσωπο και μείγμα προϊόντων ανάλογα τις περιόδους και τις εποχές.

Τα Jumbo πουλάνε συνειδητά φθηνά αλλά είναι πολύ εστιασμένα και στο να φαίνεται ότι πουλάνε πολύ φθηνά. Όποιος παρατηρήσει τα καταστήματα Jumbo θα παρατηρήσει ότι είναι παντού εμφανής η τιμή και πάντα με κατάληξη Χ.99 ευρώ.Η τιμή είναι το μήνυμα. Εάν κάποιος παρατηρήσει λίγο πάνω από το 1 μέτρο από το έδαφος θα δει εκατοντάδες ταμπέλες τιμών παντού και όλες με κατάληξη στα 99 λεπτά.

Εάν ένα προϊόν δεν πουλάει στην τιμή που θα μπεί στο κατάστημα, θα πάει στην επόμενη κατώτερη τιμή και εάν και εκεί δεν τα καταφέρει θα αποσυρθεί. Όλα τα κοινά, από το χαμηλότερο επίπεδο οικονομικής δυνατότητας μέχρι την μεσαία τάξη μπορούν να επιλέξουν τα Jumbo εάν θέλουν να αγοράσουν φθηνά.

Αυτό που διατρέχει οριζοντίως και καθέτως το μοντέλο Jumbo είναι ότι κατανόησε πολύ νωρίς ότι πολλά προϊόντα είναι απόλυτα αναλώσιμα. Μάλλον είναι γεγονός ότι οι οικογένειες στην Ελλάδα με παιδιά από μωρά μέχρι την ηλικία των 10-12 ετών αγοράζουν παιχνίδια με την προσέγγιση της “αναλωσιμότητας”. Τα παιδιά έμαθαν -ή τα μάθαμε- να θέλουν να αγοράζουν παιχνίδια σχεδόν κάθε εβδομάδα και σε αυτό έπαιξε ρόλο το ευρύτερο περιβάλλον.

H θετική είσοδος του 2023

Η θετική πορεία της προηγούμενης χρονιάς συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ενδεικτικό είναι ότι οι πωλήσειςτων Jumbo κατά τον Μάρτιο 2023 κατέγραψαν αύξηση 22% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023 εμφανίζονται αυξημένες 33%.

Ελλάδα

Τον Μάρτιο του 2023 οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές) παρουσίασαν αύξηση κατά 26% περίπου. Συνολικά για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2023 οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά 35,5% περίπου σε σχέση με το 2022.

Κύπρος

Οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Μάρτιο του 2023 αυξήθηκαν κατά 18% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 30% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Βουλγαρία

Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά 17% περίπου τον Μάρτιο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 33% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ρουμανία

Οι πωλήσεις του δικτύου σημείωσαν αύξηση της τάξης του 18% περίπου τον Μάρτιο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 29% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το πλάνο και οι προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ξεκίνημα της χρονιάς, η εταιρεία εκτιμά ότι κατά το 2023 οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση κατά 15%, ενώ τo μεικτό περιθώριο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 54%. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτιμώμενη πρόβλεψη των πωλήσεων, τα κέρδη του ομίλου εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 270 εκατ. ευρώ και 275 εκατ. ευρώ το 2023. Επιπλέον, κατά το πρώτο τρίμηνο η εταιρεία κατέβαλε έκτακτη χρηματική διανομή 1,1550 ευρώ μεικτό ανά μετοχή, ίσο με το ποσό που καταβλήθηκε κατά το 2022.

Μάλιστα, εκμεταλλευόμενη την ισχυρή και υγιή οικονομική της θέση, κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον της σε αυτήν τη χρονική περίοδο να προχωρήσει στην προπληρωμή του συνόλου του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, έκδοσης 2018 και λήξης το 2026, χωρίς καμία επιβάρυνση ή άλλο κόστος.

Κόντρα σε κάθε κρίση -οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή- ο τζίρος και η κερδοφορία της Jumbo κινήθηκαν ανοδικά, με αποτέλεσμα σήμερα να διατηρεί 53 καταστήματα και το e-jumbo.gr στην εγχώρια αγορά και μια δυναμική πορεία σε χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, διατηρεί 5 σημεία στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 16 στη Ρουμανία, ενώ μέσω συνεργασιών, ο όμιλος έχει παρουσία με 33 καταστήματα που φέρουν το σήμα Jumbo σε 7 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ).

Για το 2023 αναμένεται να λειτουργήσουν ένα μισθωμένο υπερ-καταστήμα στο κέντρο της πόλης Plovdiv, στη Βουλγαρία, ένα ιδιόκτητο υπερ-καταστήμα στην πόλη Iasi, στη Ρουμανία, όπως και η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στην ίδια χώρα. Όσον αφορά το νέο υπερ-καταστήμα στην Κύπρο, αναμένεται να λειτουργήσει προς το τέλος του 2023 ή κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024.