25 Απρ 2024
READING

Γιατί το TikTok παραμένει κορυφαία κοινωνική εφαρμογή για τους εφήβους

4 MIN READ

Γιατί το TikTok παραμένει κορυφαία κοινωνική εφαρμογή για τους εφήβους

Γιατί το TikTok παραμένει κορυφαία κοινωνική εφαρμογή για τους εφήβους

Οι μικρότεροι Gen Z-ers προτιμούν το TikTok

Το προηγούμενο έτος, το TikTok αναδείχθηκε η πιο “hot” κοινωνική εφαρμογή, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει τα περισσότερα downloads στον κόσμο. Για τους εφήβους, η κινεζική εφαρμογή παραμένει στην κορυφή και φέτος, με ποσοστό 37%, σύμφωνα με την έρευνα της Piper Sandler “Spring 2023 Taking Stock with Teens”.

Πίσω από το TikTok βρίσκονται το Snapchat (27%) και το Instagram (23%). Το TikTok βρίσκεται στην πρώτη θέση στην κατάταξη από την άνοιξη του 2022, όταν εκτόπισε το Snapchat. Παρόλα αυτά, η δημοτικότητά του έχει πέσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τα ευρήματα του φθινοπώρου του 2022.

Διαβάστε ακόμα: Το TikTok ετοιμάζεται να τα βάλει με τη μουσική βιομηχανία

Ενώ πολλά ευρήματα της τελευταίας έρευνας της Piper Sandler δείχνουν ελάχιστη μετακίνηση στις προτιμήσεις των εμπορικών σημάτων των καταναλωτών της Gen Z, ορισμένες μετατοπίσεις θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μεγαλύτερες αλλαγές στην αγορά που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη συνέχεια. Ειδικότερα, η μικρή πτώση της προτίμησης για το TikTok σε σύγκριση με το περασμένο φθινόπωρο, θα μπορούσε να προέρχεται από τις αυξανόμενες ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων και τις διαρκείς προσπάθειες για έλεγχο -αλλά και περιορισμό- της εφαρμογής από την αμερικανική κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, είναι απίθανο η χρήση του TikTok από τους εφήβους να μειωθεί σύντομα, όπως υποδεικνύεται από το ακλόνητο Νο1 καθεστώς του και τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του από τις εταιρείες. Το Snapchat και το Instagram, που έπονται, συνεχίζουν επίσης να διατηρούνται σταθερά στις θέσεις δύο και τρία, αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι και τα δύο αντιμετωπίζουν δικές τους προκλήσεις.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η εβδομαδιαία χρήση συσκευών εικονικής πραγματικότητας παρέμεινε αμετάβλητη σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2022 με ανοδικές τάσεις, με το 29% των εφήβων να κατέχουν μια συσκευή VR.

Γιατί μας ενδιαφέρει αυτή η δημογραφική υπο-ομάδα;

Είναι αγαπητό ιδιαίτερα στους μικρότερους ηλικιακά εκπροσώπους της Gen Z, μίας γενιάς που ήδη έχει δείξει ότι ξέρει τι θέλει σε όλους τους τομείς. Οι δαπάνες των εφήβων αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, με τα αγόρια να ηγούνται της αύξησης των δαπανών με αύξηση 6%. Τα τρόφιμα ήταν η Νο1 προτεραιότητα για τις δαπάνες των αγοριών με ποσοστό 24%, ενώ τα είδη ένδυσης βρίσκονται στην κορυφή των δαπανών για τα κορίτσια με ποσοστό 28%.

Οι ετήσιες δαπάνες των εφήβων ανέρχονται συνολικά σε 2.220 ευρώ, με τις δαπάνες μεταξύ των έφηβων αγοριών να αυξάνονται κατά 6% σε ετήσια βάση και κατά 1% σε ετήσια βάση για τα έφηβα κορίτσια. Στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεση της Piper Sandler συμμετείχαν 5.690 έφηβοι σε 47 πολιτείες των Η.Π.Α. τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με μέσο όρο ηλικίας τα 16,2 έτη.

Άλλα ευρήματα της έκθεσης

Το 31% των εφήβων ξοδεύει την καθημερινή του κατανάλωση βίντεο στο Netflix, ακολουθούμενο από το YouTube (28%), και τα δύο μειωμένα κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο.

Η εβδομαδιαία χρήση συσκευών εικονικής πραγματικότητας παρέμεινε αμετάβλητη σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2022, με το 29% των εφήβων κατέχουν συσκευή VR, σύμφωνα με τη μελέτη, αντικατοπτρίζοντας τους ευρέως διαδεδομένους αγώνες στον χώρο.

Η Nike παραμένει η κορυφαία μάρκα για όλους τους εφήβους τόσο για τα είδη ένδυσης (33%) όσο και για τα υποδήματα (61%). Ακολουθείται από την Converse, την Adidas, τη Vans και τη New Balance.

Η έκθεση εντοπίζει μια μικρή άνοδο στις προτιμήσεις για αγορές σε χαμηλές τιμές και μεταχειρισμένα είδη. Από την άλλη πλευρά, ο τομέας των μαζικών αγορών/καταστημάτων/φαρμάκων έφτασε σε νέο χαμηλό 12%, υποδεικνύοντας ότι οι νεότεροι καταναλωτές μπορεί να προτιμούν όλο και περισσότερο τις βιώσιμες προσπάθειες αγορών και την οικονομική προσβασιμότητα, καθώς η οικονομική αντιξοότητα επιμένει.

Διαβάστε ακόμα: Το TikTok θέτει ημερήσιο όριο χρόνου παρακολούθησης για τους εφήβους

Όπως είναι αναμενόμενο, η Gen Z συνεχίζει να δείχνει σημάδια ισχυρής ευαισθητοποίησης για κοινωνικούς σκοπούς και το περιβάλλον, περισσότερο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Το περιβάλλον βρέθηκε στην κορυφή με ποσοστό 19%, ακολουθούμενο από τη φυλετική ισότητα (9%), τις αμβλώσεις και τον πληθωρισμό, που αμφότερες κερδίζουν μερίδιο 6%, και το The Willow Project -το έργο εξόρυξης πετρελαίου στη Βόρεια Πλαγιά της Αλάσκα- (4%).

Τι θέλουν οι έφηβοι καταναλωτές;

Οι νεαροί καταναλωτές αγαπούν να μαθαίνουν, ειδικά όταν πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι εταιρείες που εξειδικεύονται στον τομέα αυτό, μπορούν να διοργανώνουν διαδραστικά εργαστήρια παρέχοντας βιωματικές εμπειρίες που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τους.

Την ίδια στιγμή, οι έφηβοι είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι. Θέλουν να δουν ανταγωνιστικές τιμές για βιώσιμα προϊόντα και να μπορούν να τα αγοράσουν προτού καταστούν απαρχαιωμένα. Αυτή η mini-γενιά λαχταρά αυθεντικές και φιλικές προς το περιβάλλον στρατηγικές marketing από brands που θέλουν να κάνουν τη διαφορά.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.