19 Απρ 2024
READING

Και εγένετο η Pandora Greece

5 MIN READ

Και εγένετο η Pandora Greece

Και εγένετο η Pandora Greece

Γιατί η δανέζικη εταιρεία κοσμημάτων επενδύει στην ελληνική αγορά

Την ενδυνάμωση των πωλήσεών της στην ελληνική αγορά επιδιώκει η Pandora A/S, εγκαινιάζοντας τη λειτουργία της θυγατρικής της εταιρείας, Pandora Greece. Η μέχρι στιγμής διάθεση των προϊόντων της δανέζικης εταιρείας κοσμημάτων στη χώρα μας και στην Κύπρο πραγματοποιούνταν από τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο “Μαραγκουδάκη Ελευθερία Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.”.

Η Pandora Greece συστάθηκε στις 21 Μαρτίου με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 25.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστη, το οποίο θα καταβληθεί ολοσχερώς από τη μητρική εταιρεία. Οι Peter Ring, Πρόεδρος, Massimo Basei Διευθύνων Σύμβουλος και Martino Pessina, Chief Commercial Officer, απαρτίζουν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, με εξαετή θητεία.

Η επένδυση της Pandora στην ελληνική αγορά, όμως, δεν είναι τυχαία. Ακολουθεί την δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της αγοράς, που ενισχύονται από τα θετικά μηνύματα για την πορεία του τουρισμού κατά τη φετινή χρονιά. Ενώ η κίνηση εναρμονίζεται πλήρως και με το μακροπόθεσμο αναπτυξιακό πλάνο “Phoenix” που εγκαινίασε η δανέζικη εταιρεία το 2021, προκειμένου να σημάνει την αναγέννησή της μετά την πανδημία.

Πώς η Pandora δημιούργησε τα “θεϊκά” κοσμήματά της

Όλα ξεκίνησαν το 1982, σε ένα μικρό κοσμηματοπωλείο στην Κοπεγχάγη της Δανίας, όπου ο χρυσοχόος Per Enevoldsen και η σύζυγός του Winnie διέθεταν κοσμήματα που εισήγαγαν στην δανέζικη αγορά. Από αυτή την πρώτη αρχή ταξίδευαν συχνά στην Ταϊλάνδη αναζητώντας τα κατάλληλα προϊόντα και καθώς η ζήτηση αυξανόταν, η εστίασή τους μετατοπίστηκε σταδιακά προς τη χονδρική πώληση.

Το 1987, μετά από αρκετά επιτυχημένα χρόνια ως χονδρεμπορική εταιρεία, μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, όπου δημιουργήθηκε ομάδα σχεδιασμού κοσμημάτων, και έτσι η Pandora άρχισε να επικεντρώνεται στη δημιουργία των δικών της μοναδικών κοσμημάτων. Δύο χρόνια μετά, οι ιδιοκτήτες της αποφάσισαν να ξεκινήσουν την κατασκευή των κοσμημάτων τους στην Ταϊλάνδη.

Όλα άλλαξαν με την έλευση του Millennium και του πρώτου charm bracelet που κυριάρχησε στην εγχώρια αγορά λόγω της δυνατότητας αγοράς ενός βασικού βραχιολιού και εμπλουτισμού του με μια σειρά απο charms. Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, η εταιρεία άρχισε να επεκτείνεται διεθνώς, μπαίνοντας σε νέες αγορές όπως οι Η.Π.Α. το 2003 -σήμερα η μεγαλύτερη αγορά της- αλλά και η Γερμανία και η Αυστραλία το 2004.

Η διεθνοποίηση και οι εγκαταστάσεις στην Ταϊλάνδη

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η Pandora επέκτεινε γρήγορα την παρουσία της στην διεθνή αγορά και από μια σκανδιναβική πλατφόρμα μεταμορφώθηκε σε μια διεθνή πλατφόρμα marketing και πωλήσεων που καθοδηγείται κυρίως από τρίτους διανομείς και ισχυρές παραγωγικές δυνατότητες στην Ταϊλάνδη. Το 2005, η Pandora άνοιξε μια μεγάλης κλίμακας χειροτεχνική εγκατάσταση στη Gemopolis, μια ζώνη βιομηχανίας κοσμημάτων έξω από την Μπανγκόκ. Το 2017 πρόσθεσε μια μονάδα στο Lamphun κοντά στο Τσιάνγκ Μάι στη Βόρεια Ταϊλάνδη και το 2018 ακόμα μία στην Gemopolis.

Το 2008, το σκανδιναβικό fund Axcel απέκτησε το 60% της Pandora και δύο χρόνια αργότερα, το 2010, η Pandora εισήχθη στο χρηματιστήριο NASDAQ OMX της Κοπεγχάγης.

Η πανδημία οδήγησε το 80% των καταστημάτων της σε προσωρινό κλείσιμο. Τα οικονομικά στοιχεία του 2022 ωστόσο απέδειξαν ότι η αγοραστική ζήτηση για τα πολύτιμα charms της δανέζικης εταιρείας παρέμεινε ανθεκτική με πωλήσεις 3,82 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν σε ανάπτυξη 7% επίδοση υψηλότερη από την αρχική πρόβλεψη που τοποθετούσε την αύξηση μεταξύ 4-6%.

Η δυναμική μεγεθών που εμφάνισε στη χρήση 2021 η εταιρεία Μαραγκουδάκη Ελευθερία αφορά σε έσοδα 12,2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 2,5 εκατ. ευρώ.

Το αναπτυξιακό πλάνο Phoenix

Για να διατηρήσει τη δυναμική της, η Pandora ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 ένα νέο στρατηγικό σχέδιο με τίτλο “Phoenix” με στόχο να γίνει η “μεγαλύτερη και πιο επιθυμητή μάρκα στην προσιτή αγορά κοσμημάτων”. Η δανέζικη εταιρεία, που βρέθηκε στο παρελθόν στην τρίτη θέση διεθνώς πίσω από τον οίκο Cartier και την Tiffany & Co, διεκδικεί έτσι τον τίτλο της μεγαλύτερης μάρκας κοσμημάτων στον κόσμο που είναι γνωστή από περισσότερους καταναλωτές από κάθε άλλη και κατασκευάζει περισσότερα κοσμήματα από οποιαδήποτε άλλη μάρκα στον κλάδο. Επιδιώκει να διατηρήσει την κυριαρχία της χρησιμοποιώντας προηγμένες αναλύσεις δεδομένων, διαρκή επικοινωνία με τους πελάτες της και λογικές επενδύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ανάπτυξη νέων φυσικών σημείων πώλησης.

Ποια είναι τα εμβληματικά charm bracelets της;

Τα charms και τα βραχιόλια της αλυσίδας, που ονομάζονται “Moments and Collabs” και βασίζονται σε συνεργασίες με άλλα brands (Disney, Marvel, Harry Potter, Star Wars), βρίσκονται στον πυρήνα του portfolio της, αντιπροσωπεύοντας το 71% των πωλήσεων. Σταδιακά επεκτείνεται στις νέες κατηγορίες και πλατφόρμες κοσμημάτων “Style και Upstream”, οι οποίες περιλαμβάνουν τα Pandora Timeless (πωλήσεις 17%), τα Pandora Signature (9%) και τα Pandora ME (3%) που δημιουργήθηκαν προκειμένου να απευθυνθούν στοχευμένα στους Gen Z-ers. Η εταιρεία έχει επίσης μεγάλες ελπίδες για την συλλογή διαμαντιών της που ονομάζεται “Pandora Brilliance”, η οποία κυκλοφόρησε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021 και επεκτάθηκε σταδιακά στις υπόλοιπες αγορές.

Η Pandora λειτουργεί και διαχειρίζεται ένα καθετοποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο από τον εσωτερικό σχεδιασμό και την παραγωγή μέχρι το παγκόσμιο marketing και την άμεση διανομή στις περισσότερες αγορές. Τα προϊόντα της πλέον είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 100 χώρες σε έξι ηπείρους μέσω περισσότερων από 6.500 σημείων πώλησης, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.500 signature καταστημάτων. Σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχουν 13 concept stores καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Μύκονο, Λάρισα και Πάτρα, αλλά και εξουσιοδοτημένοι μεταπωλητές ανά τη χώρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.