29 Απρ 2024
READING

Goody’s-McDonald’s: Ο ισχυρός ανταγωνισμός του burger στην Ελλάδα

5 MIN READ

Goody’s-McDonald’s: Ο ισχυρός ανταγωνισμός του burger στην Ελλάδα

Goody’s-McDonald’s: Ο ισχυρός ανταγωνισμός του burger στην Ελλάδα

O τουρισμός αποτελεί την αδιαμφισβήτητη δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα για φέτος αναμένεται ότι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας θα έχουν πληρότητα που θα αγγίξει το 100% χωρίς μάλιστα να υπολείπονται σε ισχύ και οι εναλλακτικοί προορισμοί. Θα αναρωτηθείτε γιατί συζητάμε για τον τουρισμό, εφόσον θα καταλήξουμε να συζητάμε για την εστίαση.

Ο λόγος είναι ότι η πορεία της εστίασης είναι άμεσα συνυφασμένη με την τουριστική κίνηση. Κάτι που ισχύει απόλυτα στην περίπτωση των δύο μεγαλύτερων αλυσίδων γρήγορης εστίασης στην Ελλάδα, της Goody’s και της McDonald’s. Είναι ακλόνητο γεγονός ότι η Goody’s αποτελεί την «αρχαιότερη» αλυσίδα ταχυφαγείων στην Ελλάδα. Που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αναπτύσσεται. Σήμερα έχει στο δίκτυό της 130 καταστήματα εστίασης. Από αυτά τα 6 βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ συνεχίζει να κινείται με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης στις κλειστές αγορές που θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν το πεδίο που γνωρίζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο. Για φέτος η διοίκηση της Goody’s έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει συνολικά 6 καινούργια εστιατόρια στο εσωτερικό.

Η ανάπτυξη στο εξωτερικό

Όμως η ανάπτυξη δεν σταματάει στην Ελλάδα, καθώς ο επιχειρηματικός σχεδιασμός προβλέπει και νέα καταστήματα στο εξωτερικό. Προς υπενθύμιση αναφέρουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 δημιουργήθηκε το κατάστημα της Goody’s στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Για φέτος το πλάνο έχει προβλέψει και δύο νέα ακόμη καταστήματα στο Ριάντ, καθώς και επέκταση σε άλλες πολιτείες της Σαουδικής Αραβίας μέσω τοπικού συνεργάτη.

Επισημαίνεται εκτός των άλλων ότι τα Goody’s Burger House απέκτησαν και ένα νέο κατάστημα στην πόλη Suceava της Ρουμανίας, με στόχο τη σταδιακή επέκταση στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Aντίστοιχο είναι και το πλάνο επέκτασης της αλυσίδας στην Κύπρο, όπου το πρώτο κατάστημα άνοιξε στη Λεμεσό το φθινόπωρο του 2022. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ανάπτυξη της αλυσίδας σε όλη τη χώρα. Στο εξωτερικό η αλυσίδα αναπτύσσεται, δημιουργώντας νέα καταστήματα που αποτελούν απόρροια συμβάσεων franchise, ενώ υφίσταται πλάνο και για νέα σημεία. Συνολικά ο κλάδος εστίασης της Vivartia (Goody’s Burger House, Flocafe Espresso Room και Everest) έχει προγραμματίσει να λειτουργήσει συνολικά 30 καταστήματα στους επόμενους 11 μήνες.

Οι απαντήσεις της McDonald’s

Ωστόσο οι απαντήσεις που δίνει η McDonald’s στον έντονο ανταγωνισμό που υφίσταται στην εγχώρια αγορά, είναι άμεσες και αποδοτικές, κάτι που αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματά της τα τελευταία χρόνια. Η μεγαλύτερη αλυσίδα πώλησης burger στον πλανήτη, έχει καταφέρει την ολική της επαναφορά στην Ελλάδα πραγματοποιώντας στοχευμένες και καλά μελετημένες κινήσεις. Το 2022 έφτασε σε τζίρο 81 εκατομμυρίων ευρώ από 51,9 εκατ. ευρώ το 2021.

Ποντάροντας ξεκάθαρα στον τουρισμό, στις αρχές του 2023 λειτούργησε και ένα νέο κατάστημα επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Ακρόπολη. Ο σχεδιασμός της είναι να αναπτύξει στο άμεσο μέλλον ένα ακόμη εστιατόριο που κατασκευάζεται αυτή τη περίοδο και θα βρίσκεται στην λεωφόρο Πέτρου Ράλλη, ένα ακόμη που τελεί υπό διαδικασία αδειοδότησης στο Χαϊδάρι καθώς και ένα ακόμη εκτός Αττικής. Και τα τρία θα λειτουργήσουν εντός του 2023.

Ο μακροπόθεσμος σχεδιασμός της Premier Capital Hellas, η οποία αποτελεί την αποκλειστική διαχειρίστρια του σήματος της McDonald’s στη χώρα μας και υπάγεται στον επιχειρηματικό όμιλο συμμετοχών Hili Ventures όπου εκτός από την εστίαση δραστηριοποιείται και σε τομείς της φιλοξενίας, real estate, στη διαχείριση στόλου από ιδιωτικά γιοτ που μισθώνει σε πελάτες της και σε αρκετούς ακόμη τομείς.

Η Premier Capital Ελλάς ανέλαβε 19 καταστήματα McDonald’s με ένα τζίρο της τάξης των 19 εκατ. ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα, αφού το προηγούμενο διάστημα η αλυσίδα fast food είχε υποχρεωθεί να κλείσει καταστήματα σε κομβικά εμπορικά σημεία της Αθήνας, όπως η Κηφισιά, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν διέθετε κατάστημα. Η McDonald’s Hellas, που διαχειριζόταν μέχρι τότε το δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας εστιατορίων γρήγορου φαγητού, είχε δημιουργήσει προ οικονομικής κρίσης έως και 60 καταστήματα, αρκετά εκ των οποίων λειτουργούσαν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης.

Η Premier Capital Hellas, όμως, που ανέλαβε από τότε και μετά την ανάπτυξη της McDonald’s στην Ελλάδα ως developmental licencee και αποτελώντας μέλος του ομίλου επιχειρήσεων Hili Ventures, με έδρα τη Μάλτα, άρχισε σταδιακά να γυρίζει το νόμισμα και προέβη σε συνολική επαναξιολόγηση του δικτύου της.

Ανάπτυξη και μέσα στην πανδημία

Έκτοτε, η πορεία της εταιρείας στη χώρα μας παρουσιάζεται άκρως διαφοροποιημένη, βασιζόμενη σε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο που υπηρετείται με συνέπεια. Kάθε τοποθέτηση ή αποχώρηση από υπάρχον σημείο γίνεται μετά από ενδελεχή σχεδιασμό και μελέτη. Kατά την τελευταία διετία εξάπλωσης της πανδημίας, η Premier Capital Hellas δημιούργησε τρία νέα εστιατόρια στην Αθήνα, επενδύοντας συνολικά στη χώρα μας 4,85 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των επενδύσεων που πραγματοποίησε ήταν και η ανακαίνιση του καταστήματός της στο Ηράκλειο Κρήτης, βασιζόμενη στο σύγχρονο μοντέλο υπηρεσιών “Experience of the Future”. Η επένδυση στο εν λόγω εστιατόριο ανήλθε στις 650 χιλ. ευρώ.

O ανταγωνισμός μεταξύ των δύο αποτελεί πλέον κάτι συνηθισμένο όχι όμως και αμελητέο στην ευρύτερη αγορά εστίασης. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι και οι δύο συνεχίζουν να κινούνται ανανεώνοντας το δίκτυό τους, προσθέτοντας νέα καταστήματα και υπηρεσίες, ανασυστήνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα της δυνάμεις τους. Και εναποθέτοντας πολλά από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής τους στην λεγόμενη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που λέγεται τουρισμός.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.