29 Απρ 2024
READING

O Mπουτάρης επανασυστήνεται στην αγορά και πατάει στο ισχυρό του brand

4 MIN READ

O Mπουτάρης επανασυστήνεται στην αγορά και πατάει στο ισχυρό του brand

O Mπουτάρης επανασυστήνεται στην αγορά και πατάει στο ισχυρό του brand

Σε μία προσπάθεια να εμφανίσει νέα εικόνα οινοποιητικά αλλά και εταιρικά προχωράει το τελευταίο διάστημα η ιστορική Οινοποιία Μπουτάρη. Μία από τις πιο πρόσφατες κινήσεις ήταν να αναθέσει το επικοινωνιακό της χαρτολάκιο στην aia relate των Αλεξία Μπακογιάννη και Νάνσυς Σουρμπάτη, αναθέτοντας ουσιαστικά μετά από πολλά χρόνια σε οργανωμένο επικοινωνιακό φορέα την επικοινωνιακή του στρατηγική.

Βέβαια η κίνηση αυτή δεν φαίνεται να αποτελεί έκπληξη, καθότι ήδη η aia εκπροσωπούσε επικοινωνιακά το βασικό πυλώνα δραστηριότητας του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία στην Ελλάδα, την Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Η αναβίωση και επανατοποθέτηση στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά, δεν εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση της Μπουτάρης, καθώς αντίστοιχα και το Κτήμα Πόρτο Καρράς που έχει αποκτήσει ο Ιβάν Σαββίδης στη Χαλκιδική, βρίσκεται σε ανάλογη διαδικασία.

Στεκόμενοι όμως στην περίπτωση της Μπουτάρης, ο μεγαλομέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εταιρείας ακινήτων, Premia, Ηλίας Γεωργιάδης και οι συνεπενδυτές που συμμετέχουν στην ομάδα του διαπραγματεύτηκε με τους διαχειριστές κόκκινων δανείων και τις τράπεζες και κατάφερε να αποκτήσει την ιστορική οινοποιία, με υπερεκατονταετή παρουσία στην αγορά και έναν σημαντικό αριθμό από ακίνητα σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Σαντορίνη, η Ημαθία, η Νάουσα.

H Premia η απέκτησε έναντι τιμήματος 12,3 εκατ. ευρώ, κτίρια συνολικής επιφάνειας 28.800 τετραγωνικών μέτρων (εκ των οποίων 5 οινοποιεία 15.660 τ.μ. καθώς και κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής) και οικόπεδα έκτασης 740 στρεμμάτων εκ των οποίων 5 αμπελώνες 633 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε καθοριστικής σημασίας τοποθεσίες παραγωγής κρασιού της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη). Και το μοντέλο αυτό θα έχει συνέχεια όπως όλα δείχνουν. Ο Ηλίας Γεωργιάδης και η επενδυτική ομάδα της Sterner Stenhus ετοιμάζονται και για άλλες κινήσεις, αποκτώντας και άλλα οινοποιεία. Κίνηση που ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα ήταν και η απόκτηση της μάρκας παραγωγής εμφιαλωμένου νερού ΙΟΛΗ και των εγκαταστάσεων παραγωγής που αυτή διαθέτει, με την Premia να αποκτά τα ακίνητα και την νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία, Ιόλη Πηγή, να γίνεται η θυγατρική που θα διαχειριστεί την δραστηριότητα στο εμφιαλωμένο νερό.

Η SSG Ελληνικά Οινοποιεία και η δραστηριότητα του κρασιού

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του κρασιού, αυτές θα εντάσσονται στην SSG Ελληνικά Οινοποιεία, εταιρεία όπου ήδη έχει εντάξει την οινοποιητική δραστηριότητα του Μπουτάρη μετά την απόκτησή του. Ταυτόχρονα η εισηγμένη Premia Properties ΑΕΕΑΠ θα λειτουργεί ως υποδοχέας συνοδευτικών περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα οινοποιεία ή άλλα ακίνητα που συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό των οινοποιητικών επιχειρήσεων που αποκτά η ομάδα Γεωργιάδη.

Η αλλαγή στρατηγικής μάρκετινγκ και στις ετικέτες του Μοσχοφίλερου

Ενδεικτικό της νέας εποχής που φέρνει στην επιφάνεια η Οινοποιία Μπουτάρη, είναι και η αλλαγή ετικέτας και φιλοσοφίας σε επίπεδο μάρκετινγκ για πέντε ετικέτες της ποικιλίας Μοσχοφίλερου, η οποία έχει καθοδηγήσει σταθερά την εμβληματική επιχείρηση τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για την εξελικτική πορεία της ΠΓΕ ποικιλίας Πελοποννήσου στα χρόνια μέσα από τις επιμέρους οινοποιήσεις και ετικέτες του Μπουτάρη που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς στην αγορά. Αφετηρία αποτελεί το Μπουτάρη Μοσχοφίλερο για να καταλήξει σε φυσικές οινοποιήσεις όπως το Μοσχοφίλερο Naturally αλλά και το βιολογικό «Οροπέδιο».

Να σημειωθεί εκτός των άλλων ότι το νεοαποκτειθέν νερό ΙΟΛΗ, που έβαλε στο φάσμα των επενδύσεών του ο Γεωργιάδης, έγινε στην προσπάθεια της εταιρείας του να συμπληρώσει ένα προϊόν που μπορεί να διατίθεται μέσα από τα ίδια εμπορικά κανάλια με το κρασί και ταυτόχρονα αποτελεί μία μάρκα που κατατάσσεται στην κατηγορία των “premium” εμπορικών σημάτων της αγοράς φυσικού μεταλλικού νερού. Ο επενδυτικός σχεδιασμός και η ευρύτερη στρατηγική της Sterner Stenhus Greece και της ομάδας Γεωργιάδη δεν κινούνται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός μαζικής κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού, αλλά στη λογική της διάθεσης ενός προϊόντος που μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερη τιμή στο ράφι αλλά και στην αγορά εστίασης και καταλυμάτων.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Μπουτάρης το 2022 έχοντας περάσει πλέον στην ιδιοκτησία της SSG Ελληνικά Οινοποιεία κατέγραψε κύκλο εργασιών 10,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2022 σύμφωνα με πηγές κοντά στην SSG και την Premia Properties έναντι 9,88 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν το 2021. Στόχος είναι η επαναφορά της στην δυναμική των προηγούμενων ετών και η απόκτηση μέρους της αίγλης που κάποτε είχε η ιστορική οινοποιία, η οποία έχει καταφέρει να διατηρήσει ζωντανό ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία: το brand.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.