18 Απρ 2024
READING

Πώς οι Έλληνες στήριξαν τη συνδρομητική υπηρεσία της Skroutz

4 MIN READ

Πώς οι Έλληνες στήριξαν τη συνδρομητική υπηρεσία της Skroutz

Πώς οι Έλληνες στήριξαν τη συνδρομητική υπηρεσία της Skroutz

Μέσα σε δύο χρόνια, η Skroutz Plus κέρδισε 160.000 συνδρομητές

Με 500 άτομα προσωπικό, η Skroutz επεκτείνεται διαρκώς μέσα από εξαγορές αλλά και με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί, ενώ εκτός από τους τρεις ιδρυτές της στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει και ένας ισχυρός μέτοχος, η CVC Capital Partners με ποσοστό μειοψηφίας. Η μεγαλύτερη αλυσίδα στον τομέα παροχής υπηρεσιών διανομής και ηλεκτρονικών πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, κατάφερε από το 2020 στο 2021 να αυξήσει το τζίρο της σχεδόν κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, από τα 38,8 εκατομμύρια ευρώ στα 57,5 εκατομμύρια ευρώ (καθαρά κέρδη μετά από φόρους 5 εκατ. ευρώ από 12,5 εκατ. ευρώ το 2020). Ενώ σχεδόν πενταπλάσιος είναι ο αριθμός των παραγγελιών, καθώς το 2022 σε σύγκριση με το 2020 αυξήθηκε κατά 379%.

Οι μοναδικοί επισκέπτες της Skroutz ανέρχονται μηνιαίως σε 8 εκατομμύρια, ενώ οι εγγεγραμμένοι χρήστες στην πλατφόρμα ανέρχονται πλέον σε 4,7 εκατομμύρια, με τη συνδρομητική υπηρεσία Skroutz Plus να αριθμεί 160.000 μέλη και τους ενεργούς χρήστες να αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια.

Υιοθετώντας το μοντέλο του Amazon Prime

Το Amazon είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και όλη η τεχνολογική της πλατφόρμα είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις αντίστοιχες πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα πιο βασικά και δομικά πλεονεκτήματα της πλατφόρμας είναι η συνδρομή Prime. Και φαίνεται ότι h Skroutz δοκίμασε το συνδρομητικό μοντέλο που έχει αναφορές στην συνδρομή Prime του Amazon.

H συνδρομή Amazon Prime έχει τώρα 200 εκατομμύρια μέλη και ουσιαστικά πρόκειται για αύξηση περίπου 50 εκατομμυρίων νέων συνδρομητών από τις αρχές του 2020.Η συνδρομή παίζει ένα καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Amazon αφού πρόκειται για επιπλέον έσοδα, πιστότητα των πελατών, πολύτιμα δεδομένα αυτών των πελατών.

H Skroutz είχε πάρα πολλούς λόγους να δοκιμάσει μια τέτοια αντίστοιχη προσέγγιση η οποία δεν μπορεί μεν να συγκριθεί σε μεγέθη με την Prime, ωστόσο στην ελληνική αγορά απέκτησε το δικό της καταλυτικό ρόλο. Η υποστήριξη των πωλήσεων και η πιστότητα στην πλατφόρμα της Skroutz συνδυάστηκε με τη ενδυνάμωση της SendX την οποία εξαγόρασε η εταιρεία το 2021 για να προχωρήσει σε στρατηγική επένδυση στον κλάδο του last-mile,που τη βοήθησε να εδραιώσει την ηγετική θέση της στην αγορά.

Τα μεγέθη

Η συνδρομητική υπηρεσία Skroutz Plus αριθμεί πλέον περισσότερους από 160.000 συνδρομητές, εκτοξεύοντας το ποσοστό αύξησης σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο σχεδόν στο 100%. Στόχος της υπηρεσίας από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, ήταν να προσφέρει τέλεια αγοραστική εμπειρία στους καταναλωτές, τόσο με τα δωρεάν μεταφορικά, όσο και με την πληθώρα των Plus Deals που απολαμβάνουν καθημερινά.

Η υπηρεσία έχει μεγαλώσει τόσο που σχεδόν το 50% των παραγγελιών που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2023 μέσω Skroutz Marketplace, έγιναν από Skroutz Plus users. Την ίδια στιγμή, σχεδόν το 50% του παραγόμενου τζίρου των συνεργαζόμενων καταστημάτων στο Skroutz Marketplace προήλθε από τις αγορές που πραγματοποίησαν τα μέλη της υπηρεσίας Skroutz Plus.

Με την υπηρεσία να προσφέρει δωρεάν μεταφορικά για αποστολές άνω των 20€, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω Skroutz, ο καταναλωτής κερδίζει κατά μέσο όρο 180 ευρώ, αν πραγματοποιεί αγορές αρκετά συχνά (μία φορά τη βδομάδα) και άνω των 80€, αν πραγματοποιεί αγορές κάθε δύο εβδομάδες.

Πέραν των δωρεάν μεταφορικών, οι συνδρομητές απολαμβάνουν μία σειρά από Plus Deals. Ενδεικτικά, για τον Μάρτιο του 2023, πάνω από 2.000 Plus Deals ήταν διαθέσιμα στο Skroutz για τα μέλη της υπηρεσίας, ενώ οι εκπτώσεις ήταν μέχρι και 54% για τον ίδιο μήνα.

Η πορεία στο εξωτερικό

Ένα μήνα πριν η Skroutz ανακοίνωσε το μεγάλο βήμα επέκτασης της δραστηριότητάς της σε αγορές του εξωτερικού, εκπληρώνοντας έτσι τη στόχευση που είχε θέσει τα προηγούμενα χρόνια και ενισχύοντας καθοριστικά την αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας.

Μετά τις Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Λετονία που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σουηδία έρχονται να προστεθούν στον χάρτη του Skroutz, η οποία κάνει με αυτόν τον τρόπο άλμα εισόδου σε ένα ακόμα πιο ευρύ δίκτυο διανομής.

Επί της ουσίας η πλατφόρμα ηλεκτρονικών παραγγελιών, που πλέον είναι μεταφρασμένη και στα αγγλικά, καθιστά με αυτόν τον τρόπο διαθέσιμα τα προϊόντα της και στο εξωτερικό, ενώ δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές και άλλων χωρών να εντοπίσουν προϊόντα που επιθυμούν. Πλέον, η πλατφόρμα θα διαθέτει και θα διανέμει προϊόντα σε 24 συνολικά αγορές εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο όπου είχε ήδη παρουσία.

Το Skroutz έχει καταφέρει μέσα από τον ρόλο του ως μηχανή αναζήτησης ουσιαστικά να έχει μετατραπεί ίσως στην πιο σημαντική πύλη για την είσοδο στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Και μάλιστα για δύο κοινά, τους πελάτες αλλά και πολλούς εμπόρους.Έχει λοιπόν κατακτήσει την κρίσιμη δύναμη και καταφέρε μέσα σε δύο χρόνια να αποκτήσει και πιστότητα με βάση ποιοτικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο την σύγκριση τιμών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.