25 Απρ 2024
READING

Πώς ο όμιλος Quest έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ το 2022

5 MIN READ

Πώς ο όμιλος Quest έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ το 2022

Πώς ο όμιλος Quest έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ το 2022

Έρχεται νέο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ

Σπάζοντας το φράγμα του ενός δισ. ευρώ σε τζίρο το 2022, η Quest Συμμετοχών με βασικό μέτοχο τον Θεόδωρο Φέσσα παρουσίασε μια εξαιρετική πορεία στο διευρυμένο πεδίο δραστηριοτήτων της, με βασικά οχήματα την Apple, την ACS, τον τομέα της πληροφορικής και τις ΑΠΕ.

Βασικός μοχλός ανάπτυξης του τζίρου υπήρξε ο εμπορικός τομέας, ο οποίος εμφάνισε έσοδα 704 εκατ. ευρώ το 2022, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα των συνολικών πωλήσεων, ωστόσο την μεγαλύτερη συμβολή στην κερδοφορία είχε ο τομέας της πληροφορικής και ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εκρηκτική η ζήτηση για προϊόντα Apple

Παρά τη γενικότερη αρνητική τάση που παρουσίασε η αγορά της τεχνολογίας το 2022, το οικοσύστημα της Apple εξέπληξε θετικά τον όμιλο Quest, που είδε την ζήτηση να ισχυροποιείται καθόλη την προηγούμενη χρονιά. Ενδεικτικό είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα smartphones στην Ελλάδα είχαν πτώση πωλήσεων κατά 5%, οι υπολογιστές επίσης κινήθηκαν πτωτικά με 30% και τα tablet με -60%.

Σε αντιδιαστολή με το 2021 όταν για ένα διάστημα στις αρχές του έτους τα καταστήματα ήταν κλειστά, τα δεδομένα της αγοράς για το 2022 ήταν εντελώς διαφορετικά με την αγορά να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Με την επαναφορά διαθεσιμότητας των προϊόντων Apple, και κόντρα σε αυτό το περιβάλλον η θυγατρική της Quest, iSquare Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην εμπορία προϊόντων της Apple, όσο και ο βραχίονας της λιανικής με αιχμή του δόρατος τα καταστήματα istorm, σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις.

Κάτω από την ομπρέλα του εμπορικού τομέα δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες διανομής, η Infoquest και η isquare, οι οποίες από κοινού κατέχουν μερίδιο πάνω από 40% στην εγχώρια αγορά διανομής τεχνολογίας καθώς και δύο εταιρείες λιανικής, η istorm με ένα δίκτυο 14 branded Apple καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο και το online κατάστημα you.gr.

Ο τομέας πληροφορικής

Ισχυρές προβλέπονται πως θα παραμείνουν οι προοπτικές και η ζήτηση στον κλάδο της πληροφορικής σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με την ανάπτυξη να αναμένεται μεγαλύτερη από τους άλλους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο όμιλος, στα όρια διψήφιου ποσοστού.

Με βασικό όχημα την Uni.Systems, ο όμιλος είδε τα έσοδά του να αντικατοπτρίζουν ένα σχετικά μικρό ποσοστό επί του συνολικού τζίρου του ομίλου, ωστόσο η συμβολή του εν λόγω τομέα στην κερδοφορία είναι μεγαλύτερη σε αντίθεση με τον εμπορικό τομέα, ο οποίος αν και βλέπει υψηλούς τζίρους, καταγράφει πιεσμένα περιθώρια κέρδους. Σημαντική ήταν άλλωστε και η συνεισφορά της Intelli Solutions στην κερδοφορία του ομίλου (5,5 εκατ. έσοδα, και 1,7 εκατ. EBITDA για το 2022), μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία, η οποία εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο της Quest Συμμετοχών πριν από περίπου δύο χρόνια.

Η ACS

Ο τομέας των ταχυμεταφορών με την ACS Courier εμφάνισε έσοδα 142 εκατ. ευρώ το 2022, με την εκτίμηση ότι αυτή τη χρονιά θα έχει ήπια ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και κερδοφορίας, ωφελούμενη από την συνεχιζόμενη δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Υπολογίζεται ότι πλέον ένα μεγάλο μέρος των ταχυμεταφορών που υπερβαίνει το 50% των συνολικών αποστολών που πραγματοποιούνται, προέρχονται από τις ηλεκτρονικές παραγγελίες των εκάστοτε ηλεκτρονικών καταστημάτων και την ευρύτερη άνθιση του ecommerce τα τελευταία χρόνια και ιδίως από την πανδημία και ύστερα. Η ανάπτυξη αυτή του ηλεκτρονικού εμπορίου και η περαιτέρω ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια, ήταν εξάλλου ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε και την ACS να επενδύσει περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ για το νέο κέντρο διαλογής δεμάτων που δημιούργησε στο Αιγάλεω. Αποτέλεσε γενική μετπανδημική παραδοχή και αδήριτη ανάγκη από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων άλλωστε, η επένδυση σε υποδομές logistics και μάλιστα σε σύγχρονες υποδομές, κάτι στο οποίο η Ελλάδα ήταν ελλειμματική.

Η εταιρεία του ομίλου Quest έχοντας ήδη κάνει τις κινήσεις της επενδυτικά, εγκαινίασε το νέο hub διανομής τον Νοέμβριο του 2021, έχοντας την δυνατότητα να τριπλασιάσει την δυναμικότητα της διαλογής δεμάτων που διαχειρίζεται σε τουλάχιστον 50.000 τεμάχια κάθε ώρα. Μάλιστα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 το κέντρο διαλογής κατάφερε να εξυπηρετήσει περισσότερες από 10 εκατομμύρια αποστολές δεμάτων, με τον αριθμό αυτό να λαμβάνει ώθηση και να φτάνει σε αυτά τα επίπεδα και λόγω των εκπτωτικών περιόδων της Black Friday και της Cyber Monday αλλά και της εορταστικής περιόδου που ακολούθησε.

Μάλιστα η ACS έχει μέχρι στιγμής 80 Smart Points σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έως το τέλος του 2023 θα έχει προσθέσει ακόμα 120 σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Πάτρα αλλα και στις δύο μεγάλες πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου στοχεύει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την δυναμική της.

Το μέλλον βρίσκεται στις επενδύσεις

Στοχεύοντας μέσα στην επόμενη πενταετία να καταρρίψει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο προσεγγίζοντας τα 1,5 με 2 δισ. ευρώ σε επίπεδο εσόδων, ο όμιλος σχεδιάζει κατά το 2023 να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Το ένα τρίτο αναμένεται να αξιοποιηθεί κυρίως για εξαγορές μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της πληροφορικής ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν. Το ένα τρίτο θα επενδυθεί για την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη και στο last mile για τον τομέα των ταχυμεταφορών, ενώ το τελευταίο το ένα τρίτο προορίζεται για τον τομέα της ενέργειας.

Με ήπιους ρυθμούς εξάλλου προβλέπεται να αναπτυχθεί το 2023 και ο τέταρτος τομέας δραστηριοτήτων του ομίλου, ο οποίος σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της Quest Energy (έσοδα 10 εκατ., ευρώ, ΕΒΙΤDA 7,9 εκατ. ευρώ).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.