Οι νεαροί Κινέζοι γίνονται digital nomads
Η πανδημία έκανε την εξ αποστάσεως εργασία καθημερινότητα για πολλούς εργαζόμενους σε όλον τον πλανήτη. Ωστόσο, ακόμα και τώρα που οι περιορισμοί έχουν υποχωρήσει πολλοί εργαζόμενοι συνεχίζουν και εργάζονται απομακρυσμένα.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, τελείως ανεξάρτητα από την τοποθεσία της εταιρείας στην οποία εργάζονται. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί η τάση ορισμένοι εργαζόμενοι να ζουν σε άλλες χώρες ή να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, δουλεύοντας παράλληλα διαδικτυακά. Οι τελευταίοι ονομάζονται “digital nomads”.
Διαβάστε ακόμα: Work From Anywhere. Ο πόλεμος για “εργασία από οπουδήποτε” αρχίζει
Ως digital nomad ορίζεται κάποιος που ασκεί το επάγγελμά του εξ ολοκλήρου μέσω του διαδικτύου ενώ ταξιδεύει. Ειδικά ένα άτομο που δεν έχει μόνιμη σταθερή διεύθυνση κατοικίας.
Η ιστορία των digital nomads
Σύμφωνα με τον Robert Litchfield, καθηγητή επιχειρήσεων στο Washington and Jefferson College, του οποίου ο τομέας έρευνας είναι η δημιουργικότητα, η καινοτομία και το μέλλον της εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής εξ αποστάσεως εργασίας, ο όρος του ψηφιακού νομάδα υπάρχει από το 1997, που εμφανίστηκε σε ένα ομότιτλο βιβλίο.
Το “Digital Nomad”, γραμμένο από τους David Manners και Tsugio Makimoto, ήταν ένα βιβλίο που μιλούσε για το πώς η τεχνολογία θα έδινε δύναμη στους ανθρώπους να επανεξετάσουν την αρχαία επιλογή του να είναι άποικοι ή νομάδες.
Ο στόχος των Κινέζων
Οι νεαροί Κινέζοι αναζητούν μεγαλύτερη επαγγελματική ελευθερία, πέρα από το να είναι προσεκτικοί με τα οικονομικά τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και την εταιρεία ευρέσεως εργασίας, Zhilian. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι πάνω από το 70% των Zillennials (όσων γεννήθηκαν στη γραμμή που διαχωρίζει τους Millennials από τους Gen Z-ers, μεταξύ 1993 και 1998) όχι μόνο αναζητούν μεγαλύτερα δικαιώματα και ευελιξία στους χώρους εργασίας τους, αλλά και ότι στόχος τους είναι να γίνουν “ψηφιακοί νομάδες” κάποια μέρα.
Φράσεις όπως το “lying flat” ή “tang ping” – που αναφέρονται στην απόρριψη των κοινωνικών πιέσεων για υπερβολική εργασία – έχουν δώσει τη θέση τους σε νέες τάσεις όπως το “let it rot”, που σημαίνει να ζει κάποιος έναν πιο αργό τρόπο ζωής και να κάνει το ελάχιστο για να συντηρηθεί αντί να υποτάσσεται απλά στην εργασία. Η φράση συγκέντρωσε πάνω από 93,2 εκατομμύρια προβολές και αναζητήσεις στην κοινωνική πλατφόρμα Xiaohongshu στα τέλη του περασμένου έτους.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό νομαδισμό ως επιλογή τρόπου ζωής μεταξύ των νεαρών Κινέζων σε όλο τον κόσμο. Αποφάσισαν να απορρίψουν όλες τις αναγκαστικές διαδικασίες του γραφείου, την ενοχλητική εταιρική κουλτούρα και το αυταρχικό micromanaging.
Προνόμιο διαβατηρίου
Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με σχετικά προνόμια στην Κίνα είχαν ευκολότερο χρόνο να επιβιβαστούν σε αυτόν τον νέο τρόπο ζωής. Βλέπουμε, ότι εκτός από αυτό το οικονομικό πλεονέκτημα κάποιων, τα προνόμια διαβατηρίου και βίζας παίζουν ρόλο στον βαθμό στον οποίο οι νέοι Κινέζοι είναι σε θέση να ασχοληθούν με αυτόν τον τρόπο ζωής.
Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος της τάσης των workations
Μέχρι πρότινος, οι ψηφιακοί νομάδες ζούσαν σε ένα νομικό κενό. Οι νέες βίζες ψηφιακών νομάδων καθορίζουν ένα νομικό πλαίσιο που δίνει τόσο στους απομακρυσμένους εργαζόμενους όσο και στις επιχειρήσεις που τους απασχολούν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια. Ωστόσο, δεν επηρεάζουν τη φορολογία, καθώς εξακολουθούν να αναγκάζονται να πληρώνουν φόρους στις χώρες καταγωγής τους για να διατηρήσουν την ιθαγένεια ή να λαμβάνουν δημόσιες παροχές υγείας.
Οι digital nomads γίνονται γρήγορα μέρος της νέας κανονικότητας και οι εταιρείες θα πρέπει να συμμετάσχουν για να συμβαδίσουν. Εκείνοι που προσφέρουν στους υπαλλήλους τους την ευκαιρία να συνδυάσουν εργασία και ταξίδια, όχι μόνο θα προσελκύσουν και θα διατηρήσουν τους πιο ταλαντούχους υπαλλήλους, αλλά θα παρατηρήσουν ότι είναι και πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί.
Με πληροφορίες από JingDaily
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.