Στην εποχή μας τα παπούτσια δεν έχουν φύλο
Βρισκόμαστε σε μια genderless εποχή. Ο δυαδικός διαχωρισμός του φύλου σε άνδρα και γυναίκα έχει αρχίσει να χαλαρώνει, καθώς οι Gen Z-ers και οι Millennials αμφισβητούν τα επιβαλλόμενα από την κοινωνία όρια. Βέβαια η μόδα ήταν ανέκαθεν “ρευστή”, αλλά συχνά υπήρχαν ταμπέλες και ταυτότητες που τη συνόδευαν και την καθόριζαν. Αυτό δεν ισχύει πια.
Καθώς, λοιπόν, η συζήτηση γύρω από τη συμμετοχικότητα και τη συμπερίληψη στη μόδα αυξάνεται, όλο και περισσότερες μάρκες υποδημάτων λανσάρουν genderless (χωρίς φύλο) ή gender-neutral (με ουδέτερο φύλο) συλλογές παπουτσιών.
Διαβάστε ακόμα: Η ανδρική μόδα μπαίνει στην genderless εποχή
Τα παπούτσια μπαίνουν στο παιχνίδι
Τον περασμένο μήνα, η Adidas και η Stella McCartney συνεργάστηκαν για να λανσάρουν ένα gender-neutral αθλητικό παπούτσι σε μαύρο και πορτοκαλί χρώμα. Η Nike συνεργάστηκε με τη star του WNBA, Sabrina Ionescu, για την ανάπτυξη ενός ουδέτερου ως προς το φύλο αθλητικού παπουτσιού, το Sabrina 1, που θα κυκλοφορήσει αργότερα αυτό το καλοκαίρι. Η Wolf & Shepherd, μια μάρκα υποδημάτων που ακροβατεί ανάμεσα στα αθλητικά και τα πολυτελή παπούτσια, παρουσίασε την πρώτη της genderless συλλογή, Cruise, στις αρχές Μαρτίου.
Στο ίδιο πνεύμα με τα ρούχα που είναι ουδέτερα ως προς το φύλο, τα υποδήματα που είναι ουδέτερα ως προς το φύλο αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην mainstream μόδα. Παραδοσιακά, τα παπούτσια χαρακτηρίζονται ως ανδρικά ή γυναικεία, αλλά τώρα όλο και περισσότερες μάρκες δημιουργούν παπούτσια που λένε ότι απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους.
Ορισμένα brands, όπως η Jimmy Choo, έχουν κυκλοφορήσει παπούτσια σε διευρυμένα μεγέθη για να ταιριάζουν σε όσους έχουν μεγαλύτερα πόδια. Άλλα, όπως η Puma, προσφέρουν παπούτσια σε χρώματα που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από το φύλο, όπως το ροζ, το κοραλλί και η λεβάντα.
Unisex vs Gender Neutral Fashion – Ποια η διαφορά;
Όσον αφορά την αγορά, τα unisex παπούτσια υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Η Crocs, η Converse, η Birkinstock και πολλές άλλες μάρκες έχουν φτιάξει τα ίδια παπούτσια στα ίδια χρώματα για τους πελάτες τους. Ωστόσο, αυτά τα παπούτσια συχνά κατηγοριοποιούνται ως ανδρικά ή γυναικεία, γεγονός που εξακολουθεί να τροφοδοτεί το δυαδικό σύστημα των δύο φύλων.
Σήμερα, στη μόδα, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στους όρους genderless ή gender-neutral, ειδικά επειδή οι νεότεροι καταναλωτές δεν βλέπουν το φύλο με τον ίδιο τρόπο. Ο όρος “Unisex” χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, όπου αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πολιτιστική αλλαγή εντοπίστηκε στη νεολαία. Τη δεκαετία του ’40 παρατηρήθηκε μια έκρηξη τόσο στη βιομηχανία όσο και στις σεξουαλικές προτιμήσεις, καθώς η πυκνότητα του πληθυσμού αυξήθηκε για τις επόμενες δεκαετίες.
Και καθώς η νεολαία ξεπέρασε σε μέγεθος την παλαιότερη γενιά, η προσοχή των εταιρειών μετατοπίστηκε προς αυτήν ως μια νέα δημογραφική ομάδα για να διαφημιστεί. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του unisex, συγχωνεύοντας τους στερεοτυπικούς ρόλους των δύο φύλων σε μια ενιαία οντότητα.
Όμως τα unisex είδη δε διευρύνουν τα όρια όσον αφορά το τι δημιουργούν – απλώς προσαρμόζονται και στα δύο φύλα. Από την άλλη πλευρά, το gender-neutral λαμβάνει υπόψη και τα δύο φύλα.
Διαβάστε ακόμα: Έφτασε η εποχή της genderless μόδας
Ενώ το unisex προσφέρει προσαρμόσιμα μεγέθη σε όλα τα φύλα, η genderless μόδα προσπαθεί να βρει μια μέση λύση μεταξύ των δύο φύλων και σχεδιάζει ρούχα για άνδρες και γυναίκες εναλλάξ. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι όπως και αν το διατυπώσουμε, αυτό το fashion trend ήρθε για να μείνει.
Καθώς, οι καταναλωτές “αγκαλιάζουν” όλο και περισσότερο ένα διευρυμένο φάσμα εκφράσεων φύλου που δεν ευθυγραμμίζονται με το δυαδικό σύστημα αρσενικού-θηλυκού, οι έξυπνοι retailers θα επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο ταξινομούν τα προϊόντα τους. Οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να χωρίζουν τα καταστήματα σε ανδρικό και γυναικείο τμήμα. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό στο μέλλον ώστε να αντιπροσωπεύει περισσότερο τις αγορές.
Με πληροφορίες από Modern Retail
Photo: Unsplash | Nike
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.