25 Απρ 2024
READING

Ο Βασίλης Φουρλής και το «μαγαζί» του μισού δισεκατομμυρίου στην όγδοη δεκαετία της διαδρομής 

5 MIN READ

Ο Βασίλης Φουρλής και το «μαγαζί» του μισού δισεκατομμυρίου στην όγδοη δεκαετία της διαδρομής 

Ο Βασίλης Φουρλής και το «μαγαζί» του μισού δισεκατομμυρίου στην όγδοη δεκαετία της διαδρομής 

Πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια από τη στιγμή που ο Βασίλης Φουρλής ταξίδευε στη Σουηδία. Συγκεκριμένα 22. Ήταν τότε που ο επιχιερηματίας, ο οποίος ταξίδευε αρκετά για τη δουλειά του, περνούσε την πόρτα του γραφείου του Ingvar Kamprad, ιδρυτή της IKEA. Στο μυαλό του σημερινού προέδρου του ομίλου Φουρλή, ήταν η πιθανότητα μίας συνεργασίας με την IKEA, επιθυμία την οποία κατά την επίσκεψή του εκείνη εξέφρασε στον Kamprad.

Ωστόσο η ανταπόκριση που έλαβε στην προσπάθειά του να του προτείνει και να τον πείσει για κάτι τέτοιο, ήταν αρνητική. Ο Kamprad του ζήτησε να αποχωρήσει από το γραφείο του και ο Φουρλής το έκανε. Ωστόσο επανήλθε και τις επόμενες ημέρες, επιμένοντας προκειμένου να πετύχει αυτό που είχε θέσει ως στόχο στη μυαλό του. Μέσα από αυτή την κίνηση έβλεπε μία καλή ευκαιρία συνεργασίας με την IKEA και ταυτόχρονης εξέλιξης για μία οικογενειακή επιχείρηση όπως ο όμιλος Φουρλή. Αφού καταφέρνει να τον πείσει, εγγυώμενος την επιτυχία του εγχειρήματος, λίγους μήνες μετά το πρώτο IKEA ανοίγει στη Θεσσαλονίκη. 

Ο Βασίλης Φουρλής, νεαρός τότε σε ηλικία επιχειρηματίας, ήταν ο συνεχιστής της οικογενειακής εταιρείας Αφοί Φουρλή ΑΕΒΕ, με ιδρυτές τους Αναστάσιο, Στυλιανό και Ηλία Φουρλή και περισσότερα από 70 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής στην Ελλάδα. Όλα ξεκίνησαν από την ομόρρυθμη εταιρεία που ιδρύθηκε το 1950. Με το γύρισμα στην Πέμπτη δεκαετία του 20ου αιώνα, ο Αναστάσιος Φουρλής καλούσε τα αδέρφια του να έρθουν στην Αθήνα από το χωριό όπου μεγάλωσαν, το Ελληνικό Γορτυνίας, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθειά του. Το πρώτο μαγαζί της οικογένειας βρισκόταν σε ένα υπόγειο της οδού Σανταρόζα και πουλούσε τρανζίστορ, ένα προϊόν ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την μεταπολεμική Αθήνα. 

Η αρχή από την αντιπροσώπευση και εμπορία ηλεκτρικών συσκευών

Το αρχικό αντικείμενο ενασχόλησης της οικογένειας ήταν η εμπορία ηλεκτρικών συσκευών από τη Γερμανία, με αποκλειστική αντιπροσώπευση των οικιακών συσκευών Junker+Ruh αλλά και ηλεκτρικά ψυγεία Linde και ραδιόφωνα Erres. Από το 1965 η Φουρλής αναλάμβανε την αποκλειστική αντιπροσωπία στην Ελλάδα, αμερικανικών απορροφητήρων.  Και το 1967 ακολουθεί η εισαγωγή, συναρμολόγηση και εμπορία των τηλεοράσων RCA και Westinghouse σε εργοστάσιο που διατηρούσε η εταιρεία στην οδό Πειραιώς. Την ίδια περίοδο ανέλαβε τη διανομή των τηλεοράσων Philco, ενώ η εταιρεία μετονομάστηκε σε Αφοί Φουρλή ΑΕΒΕ. Ταυτόχρονα ξεκινάει η κατασκευή απορροφητήρων, εξελισσόμενη σε κυρίαρχη δύναμη στην αγορά στον συγκεκριμένων τομέα και το 1973 μεταφέρεται στις νέες εγκαταστάσεις που είχε αποκτήσει στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. 

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Κωτσόβολος και το Ράδιο Αθήναι

Το 1988 οι μετοχές της εταιρείας εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και συγκεκριμένα στην κύρια αγορά. Ακολουθούν διαδοχικές κινήσεις στην αγορά όπως η εξαγορά του 51% της Κωτσόβολος στις αρχές του 1993 αλλά και η εξαγορά της αλυσίδας Ράδιο Αθήναι την άνοιξη του 1998. 

Συνεχίζοντας να μεγαλώνει, η Αφοί Φουρλή αναλαμβάνει τόσο την ΙΚΕΑ όσο και την Intersport, ενώ μετασχηματίζεται σε όμιλο συμμετοχών. Ο Βασίλης Φουρλής, γιος του Στέλιου Φουρλή, ενός από τους ιδρυτές της επιχείρησης, γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Αμερικής, σε τομείς της οικονομίας και της διοίκησης επιχειρήσεων. Κομβικής σημασίας θεωρείται η μετατροφή του επιχειρηματικού μοντέλου από το 2001 και ύστερα όταν έφερε την IKEA στην Ελλάδα, ενώ δεν δίστασε να επενδύσει και στα αθλητικά είδη μέσω της Intersport, διακρίνοντας την τάση που θα είχαν τα επόμενα χρόνια οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. 

Βασίλης Φουρλής: Ανοιχτός σε επιβεβλημένες αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο

Ένας άνθρωπος μειλίχιος και ταυτόχρονα αποφασιστικός, ο Βασίλης Φουρλής ανοιχτός σε αλλαγές και κινήσεις που απαιτούνται όταν κρίνει ότι κάτι δεν προχωράει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 2022 στο κατώφλι του 2023, προχώρησε στην πώληση της The Athlete’s Foot, η οποία ήταν μία συμπληρωματική δραστηριότητα για τον όμιλο στον τομέα των αθλητικών ειδών. Αλλά και στις αρχές της φετινής χρονιάς έκανε ένα ακόμα αποφασιστικό και για πολλούς αναμενόμενο βήμα με την πώληση της δραστηριότητας της ζημιογόνας Intersport στην Τουρκία.  

Για πρώτη φορά με τζίρο πάνω από μισό δισ.

Σήμερα υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Φουρλή, ο όμιλος εκτός από τον οικιακό εξοπλισμό με την House Market Α.Ε. (ΙΚΕΑ), τα αθλητικά είδη με την Intersport, τα ακίνητα με την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, έχει εισέλθει και στον τομέα των προϊόντων ευεξίας με τα Holland & Barrett, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους και πιο εύρωστους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Το 2022 είχε πωλήσεις 501,4 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 439,8 εκατομμυρίων ευρώ, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το φράγμα του μισού δισεκατομμυρίου .Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις το 2022 ανήλθαν στα 69,7 εκατ. Ευρώ σε σχέση με 77,8 εκατ. ευρώ το 2021, απόρροια και της άρσης των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 20 εκατ. Ευρώ έναντι 12,1 εκατ. Ευρώ το 2021. 

Στο πλάνο για το επόμενο διάστημα είναι αρκετές κινήσεις οι βασικότερες από τις οποίες σχετίζονται με τα νέας γενιάς καταστήματα ΙΚΕΑ, τα οποία θα είναι μικρότερα σε μέγεθος, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής κάτι που σύντομα θα γίνει στα καταστήματα του αεροδρομίου των Αθηνών. Στον τομέα των προϊόντων ευεξίας, ο όμιλος εξετάζει και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης εκτός της Holland & Barrett, ενώ σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, μέσα στη χρονιά είναι προγραμματισμένη η είσοδος της Trade Estates ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.