23 Απρ 2024
READING

Μόδα | Γιατί οι καταναλωτές θέλουν τεχνολογικές καινοτομίες;

4 MIN READ

Μόδα | Γιατί οι καταναλωτές θέλουν τεχνολογικές καινοτομίες;

Μόδα | Γιατί οι καταναλωτές θέλουν τεχνολογικές καινοτομίες;

Δύο έρευνες δείχνουν τη σημασία της τεχνολογίας στην αγοραστική εμπειρία

Ο χώρος της μόδας προετοιμάζεται για μια δύσκολη χρονιά, καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση απειλεί να ανατρέψει την ταχεία ανάκαμψη του κλάδου μετά την πανδημία. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση των καταναλωτών για ψηφιακή τεχνολογία, βιωσιμότητα και ελκυστικές εμπειρίες οδηγεί σε νέες τάσεις και δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τον κλάδο.

Οι εταιρεία ερευνών, GWI, και η εταιρεία λύσεων επιστήμης υλικών και ψηφιακής ταυτοποίησης, Avery Dennison, διεξήγαγαν μία έρευνα για να αποτυπώσουν τη σχέση των καταναλωτών στο χώρο της μόδας με την τεχνολογία. Στην έρευνα πήραν μέρος περισσότεροι από 6.300 αγοραστές ρούχων σε επτά χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Μεξικό και Ιαπωνία).

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές αναζητούν αγοραστικές εμπειρίες που περιέχουν τεχνολογία και βιωσιμότητα

Τι έδειξε η έρευνα

– Το 60% των καταναλωτών παγκοσμίως εκτιμούν την αξία της σάρωσης ενός κωδικού QR σε ένα ρούχο με το smartphone τους για να κατανοήσουν τη σωστή φροντίδα του.

– Λίγο περισσότεροι από τους μισούς (51%) συμμετέχοντες έδειξαν ενδιαφέρον για τη δημιουργία ψηφιακής απογραφής της γκαρνταρόμπας τους. Και σχεδόν οι μισοί (47%) ενδιαφέρονται για εικονικές εμπειρίες, με πάνω από το ένα τρίτο να δηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμο να αγοράσει ψηφιακά ρούχα για τους εικονικούς χαρακτήρες των παιχνιδιών του.

– Σε παγκόσμια κλίμακα, οι άνδρες αγοραστές είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με την τεχνολογία από ό,τι οι γυναίκες, χρησιμοποιώντας το metaverse ή τις εικονικές πλατφόρμες.

Η βιωσιμότητα και οι αγορές second-hand

Όσον αφορά τη μόδα μεταχειρισμένων ειδών, οι ερωτηθέντες στο Μεξικό (60%), τις Η.Π.Α. (50%) και την Ευρώπη (50%) εμφανίζονται πιο έτοιμοι από τους υπόλοιπους. Και ενώ το 29% του συνόλου των καταναλωτών είναι πιο εξοικειωμένο με την αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων μετά την πανδημία, σχεδόν το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι αυτό οφείλεται τόσο στην αλλαγή της οικονομικής κατάστασης όσο και σε περιβαλλοντικούς λόγους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τρεις στους τέσσερις καταναλωτές έχουν μειώσει τις δαπάνες τους για τη μόδα λόγω του κόστους ζωής και το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 80% στην Ευρώπη και στο 81% στις Η.Π.Α. Για το 71% των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σημαντικό τα fashion brands να είναι διαφανή σχετικά με τις πρακτικές παραγωγής τους.

Ποια τεχνολογικά εργαλεία βρίσκουν χρήσιμα οι καταναλωτές

Μία άλλη έρευνα της The Harris Poll σε περισσότερους από 2.000 Αμερικανούς καταναλωτές, διαπίστωσε ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις καταναλωτές (73%) θα έβρισκαν χρήσιμα ειδικά διαδικτυακά εργαλεία ή εφαρμογές που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να φανταστούν πώς θα φαινόταν ένα ρούχο πάνω τους, κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών αγορών τους.

Φαίνεται ότι οι καταναλωτές αναζητούν την ευκολία στις αγορές τους και πως το μέλλον του retail βρίσκεται στο συνδεδεμένο εμπόριο. Το connected commerce αφορά στην ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών και των εμπορικών εμπειριών που επιτρέπει σε κάθε καταναλωτή να ψωνίζει με τους δικούς του όρους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα: από την ανακάλυψη ενός προϊόντος και τη δοκιμή του πριν από την αγορά μέχρι την ίδια την εμπειρία της αγοράς και την παραλαβή της παραγγελίας.

Διαβάστε ακόμα: 4 τεχνολογικές καινοτομίες που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε

Οι retailers που αυτοματοποιούν τις διαδικασίες για βελτιωμένες εμπειρίες πελατών, θα είναι τελικά οι πιο επιτυχημένοι στην οικοδόμηση πιστότητας της μάρκας. Μόνο χρησιμοποιώντας τις πιο σχετικές και επικαιροποιημένες πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, θα μπορούν οι επιχειρήσεις να υποστηρίζουν τις εξελισσόμενες απαιτήσεις και προσδοκίες των πελατών.

Είναι προφανές ότι οι καταναλωτές κάνουν μία σαφή στροφή στη βιωσιμότητα και την τεχνολογικά εξελιγμένη αγοραστική τους εμπειρία. Για τον κλάδο της μόδας -και όχι μόνο- η έγκαιρη ανταπόκριση στις αλλαγές της αγοράς μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση. Ωστόσο, όπως έδειξαν οι αναταράξεις των τελευταίων ετών, όσοι εκμεταλλεύονται τις σωστές ευκαιρίες, προβλέποντας και σχεδιάζοντας τις μελλοντικές τάσεις νωρίτερα από τις εξελίξεις, μπορούν να ευδοκιμήσουν ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.