22 Δεκ 2024
READING

Γιατί οι επιχειρήσεις επενδύουν στην υγεία του εργατικού δυναμικού

4 MIN READ

Γιατί οι επιχειρήσεις επενδύουν στην υγεία του εργατικού δυναμικού

Γιατί οι επιχειρήσεις επενδύουν στην υγεία του εργατικού δυναμικού

Η υγεία πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα κάθε επιχείρησης

Η πανδημία ανάγκασε την υγεία να μπει ως κεντρικό θέμα στην ατζέντα κάθε επιχείρησης σε όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του. Και παρά το ότι έχουν αρθεί τα πανδημικά μέτρα, το πράττουν ακόμα, καθώς οι κανονισμοί υγείας και οι συνθήκες της αγοράς συνεχίζουν να μεταβάλλονται.

Η επένδυση στην καλύτερη υγεία μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία και να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα. Οι μεγάλοι ωφελημένοι από αυτό δεν θα είναι άλλοι από τις επιχειρήσεις. Οι απουσίες λόγω ασθενείας θα μειωθούν και οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτούνται πρόωρα λόγω προβλημάτων υγείας θα είναι σημαντικά λιγότεροι.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν οι διευθυντές να υποστηρίξουν τους αποδοτικούς εργαζόμενους

Ένα υγιέστερο εργατικό δυναμικό θα μεταφραζόταν σε χαμηλότερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Και επιπλέον, η υγιέστερη γήρανση θα διευρύνει τόσο το μελλοντικό εργατικό δυναμικό όσο και την κατανάλωση, καθώς λιγότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν πρόωρα και οι υγιέστεροι ηλικιωμένοι καταναλωτές θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση.

Το Ινστιτούτο McKinsey ερεύνησε τι θα χρειαζόταν για να γίνει ο παγκόσμιος πληθυσμός πιο υγιής και στη συνέχεια υπολόγισε τα πιθανά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Η έρευνα διαπίστωσε ότι με την ευρύτερη εφαρμογή γνωστών μέτρων – όπως η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, η επέκταση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και η βελτίωση της συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή – η παγκόσμια επιβάρυνση από ασθένειες θα μπορούσε να μειωθεί κατά 40% μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Τα οφέλη από τη βελτίωση της υγείας

Τα ατομικά οφέλη θα ήταν τεράστια: ένας 65χρονος το 2040 θα μπορούσε να είναι τόσο υγιής όσο ένας 55χρονος σήμερα, η παιδική θνησιμότητα θα μειωνόταν κατά 65%, το χάσμα των ανισοτήτων στην υγεία θα μειωνόταν και 230 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα ζούσαν μέχρι το 2040.

Αλλά και η οικονομία θα μπορούσε να ενισχυθεί με την απαραίτητη ώθηση. Προσθέτοντας όλους τους τρόπους με τους οποίους η καλύτερη υγεία ενισχύει την οικονομία, η McKinsey εκτιμά ότι η καλύτερη υγεία θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 11 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2040 – μια ώθηση 8% ή 0,4% ταχύτερη ανάπτυξη ετησίως.

Η έρευνα μας αφήνει με μια ισχυρή πεποίθηση: η βελτίωση της υγείας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα. Άλλωστε, λίγες επενδύσεις ανταποκρίνονται σε τόσες πολλές από τις σημερινές κοινωνικές ανάγκες, βελτιώνοντας σημαντικά την ευημερία και μειώνοντας τις ανισότητες, ενώ παράλληλα προσφέρουν μια εντυπωσιακή ώθηση στην παγκόσμια οικονομία – και όλα αυτά με υψηλή απόδοση της επένδυσης.

Τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες;

Στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον οι επαγγελματικοί κίνδυνοι σχετίζονται όλο και περισσότερο με τους στρεσογόνους παράγοντες ψυχικής υγείας, την υγεία του ύπνου και τα υψηλά επίπεδα καθιστικής δραστηριότητας. Η έρευνα δείχνει ότι οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο πόνος στη μέση, η ψυχική υγεία και οι ημικρανίες, μπορούν να μειώσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων έως και 5%. Επομένως, η βελτίωση της υγείας στον χώρο εργασίας είναι ζωτικής σημασίας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τις εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην υγεία του εργατικού τους δυναμικού. Οι πιο σημαντικοί τομείς στους οποίους χρειάζεται να επικεντρωθούν είναι τρεις: να επενδύουν στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία των εργαζομένων τους, να δημιουργούν περιβάλλοντα εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη υγιών κοινοτήτων.

Το παράδειγμα της BMW

Σε ένα εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων της BMW, στο Ντινγκόλφινγκ της Γερμανίας, οι διευθυντές συνεργάστηκαν με τους εργαζόμενους για τον επανασχεδιασμό της γραμμής παραγωγής ώστε να αντιμετωπιστούν εργασίες που οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι θεωρούσαν ενοχλητικές. Η εστίαση ήταν σε εργονομικές αλλαγές χαμηλού κόστους που μείωναν τη σωματική καταπόνηση.

Διαβάστε ακόμα: Το φαινόμενο του micromanagement και των “helicopter bosses”

Η παραγωγικότητα της προσαρμοσμένης γραμμής ήταν ίση με αντίστοιχες γραμμές με νεότερο ηλικιακό μείγμα εργατικού δυναμικού κατά όγκο, η ποιότητα ήταν υψηλότερη και οι απουσίες λόγω ασθένειας ήταν κάτω από τον μέσο όρο του εργοστασίου. Όπως ήταν φυσικό, το πρόγραμμα επαναλήφθηκε σε άλλα εργοστάσια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η σημαντικότερη, ίσως, διαπίστωση της έρευνας της McKinsey είναι ότι το 70% των δράσεων για τη βελτίωση της υγείας συμβαίνει πριν ο ασθενής αναζητήσει περίθαλψη. Η μακροπρόθεσμη πρόληψη και η προαγωγή της υγείας δεν μπορεί να αφεθεί απλώς στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ή στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Είναι κυριολεκτικά υπόθεση όλων μας.

Με πληροφορίες από McKinsey

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.