Εάν έβαλε έναν μεγάλο στόχο που φάνηκε να πετυχαίνει μέσα στα χρόνια, αυτός ήταν να μη χρειάζεται να πηγαίνει κανένας Έλληνας στο εξωτερικό για νοσηλεία. Και σε έναν σημαντικό βαθμό ήταν κάτι που συνέβη, περιορίζοντας ουσιαστικά τον αριθμό εκείνων που καταφεύγουν εκτός συνόρων και βελτιώνοντας δραστικά το τοπίο στον τομέα της υγείας.
Η αρχή για το Ιατρικό Κέντρο έγινε με μία προκαταβολή μόλις 5 εκατ. δραχμών, ενώ ο ιδρυτής του Γιώργος Αποστολόπουλος έπεισε τη Siemens να προμηθεύσει τη μονάδα με μηχανολογικό εξοπλισμό αξίας 120 εκατ. δραχμών. Το ρίσκο ήτανπολύ μεγάλο για την εποχή, αφού τότε η δυναμική και το όραμα του ΕΣΥ υπερίσχυε κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Ιστορικά το Ιατρικό Κέντρο ιδρύθηκε από τον Γιώργο Αποστολόπουλο, το 1984, ενώ έναν χρόνο αργότερα λειτούργησε ο πρώτος σταφανιογράφος με ψηφιακό αγγειογράφο και scanner στην Ελλάδα. Ο Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, πιστός στο όραμά του να ανατρέψει το κύμα εκροής των Ελλήνων στο εξωτερικό́, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80 περνά́ ένα ακόμη «βήμα μπροστά́», με τη λειτουργιά ιδιωτικής νοσηλευτικής πτέρυγας και υπηρεσίας άμεσης ιατρικής βοήθειας με ιδιόκτητα ασθενοφόρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της τότε ΕΣΣΔ, στο μεγαλύτερο κρατικό́ Νοσοκομείο της Μόσχας. Έτσι, το 1990 παρουσία των υπουργών υγείας Ελλάδας και Ρωσίας, εγκαινιάστηκε το Ιατρικό Κέντρο της Μόσχας. Το 1991 ιδρύθηκε το Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, ενώ η επιχείρηση εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών, ιστορικής σημασίας θεωρείται το 1993 η πρώτη στην Ελλάδα αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, με ανθρώπινη βαλβίδα (ομοιομόσχευμα) αντί μηχανικής ή βιολογικής, σε άνδρα 47 ετών.
Η συνεργασία με τον διεθνούς φήμης και κύρους καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ
Ομάδα καρδιοχειρουργών του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών ξεκίνησε τη συγκεκριμένη χρονιά, συνεργασία για κοινά ερευνητικά προγράμματα με το Ινστιτούτο Καρδιάς και Πνευμόνων του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Harefield), με επικεφαλής το Σερ Μαγκντί Γιακούμπ. Το 1996 δημιουργήθηκε το Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και έναν χρόνο αργότερα εγκαινιάστηκε το Ιατρικό Ψυχικού μετά από εξαγορά του Απολλώνιου Θεραπευτηρίου. Ταυτόχρονα ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά́ του στα Βαλκάνια, ιδρύοντας το MEDSANA, θυγατρική εταιρεία στη Ρουμανία. Το ίδιο έτος πραγματοποιείται με επιτυχία, για πρώτη φορά́ παγκοσμίως, ενδοκρανιακό by pass σε σπάνιο ανεύρυσμα.
Το 2001 πραγματοποιείται η θεμελίωση του νέου κτιρίου του Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου, ακολούθως το 2022 ιδρύεται το Ιατρικο της Δάφνης, που είναι το μοναδικό εξειδικευμένο και σύγχρονα εξοπλισμένο νεφρολογικό κέντρο της χώρας.
Το 2007 ιδρύεται το Ιατρικό Περιστερίου και ο όμιλος Asklepios Kliniken GmbH, ο κορυφαίος γερμανικός όμιλος Υγείας στην Ευρώπη, συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ομίλου, ενώ δύο χρόνια μετά γίνονται τα εγκαίνια της Γαία Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής, η οποία το 2012 μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Κέντρου στο Μαρούσι.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του μεγέθη, από 1/1- 30/9/2022, ο κύκλος εργασιών του ομίλου, μετά από rebate & clawback, ανήλθε σε 169,5 εκατομμύρια ευρώ ευρώ, έναντι 169,44 εκατομμύρια ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 Το ΕΒΙΤDA ανήλθε σε 23,25 εκατομμύρια ευρώ έναντι 27,4 εκατομμύρια ευρώ ευρώ του 2021.
Να θυμίσουμε ότι η Ιατρικό Αθηνών προχώρησε το 2021 στην πώληση της γενικής κλινικής Γαία στο Ιασώ. Η μεταβίβαση αυτή στο σύνολο της έγινε στο πλαίσιο εξ ορθολογισμού των λειτουργιών του Ιατρικού Αθηνών στο Μαρούσι καθώς τόσο η γενική κλινική όσο και το Γαία, λειτουργούσαν στο 100% της δυναμικότητας τους χωρίς δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της λειτουργίας τους λόγω χωροταξικών περιορισμών. Οι περιορισμοί αυτοί δεν επέτρεπαν την δημιουργία επιπλέον κλινών αναγκαίων για να καλυφθεί η συνεχώς αυξανομένη ζήτηση.
Επαναπατρίζοντας 40 επιστήμονες από το εξωτερικό
Σήμερα ο όμιλος έχει φτάσει να απασχολεί περισσότερα από 3.088 άτομα, επαναπατρίζοντας μάλιστα σχετικά πρόσφατα και περίπου 40 επιστήμονες από το εξωτερικό, σε μία προσπάθεια να επενδύσει στο εγχώριο έμψυχο δυναμικό. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κίνηση που πραγματοποιήθηκε έγινε γνωστή από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Δρ Βασίλη Αποστολόπουλο σε πρόσφατη παρουσίαση της ρομποτικής υβριδικής χειρουργικής αίθουσας «Υπερίων» στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις αρχές του 2023.
Ο στόχος για ίδρυση Ιατρικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη
Το όραμα των ιδρυτών του Ιατρικού Κέντρου που μετουσιώθηκε σε πράξη, είναι ίσως και ένας από τους βασικότερους παράγοντες που καθοδηγούν όλα του τα βήματα. Όταν το 1984 άνοιγε το πρώτο Ιατρικό Κέντρο στο Μαρούσι, ο μεγάλος στόχος ήταν να μην πηγαίνει κανένας Έλληνας στο εξωτερικό για θεραπεία και να αποτελέσει το νέο ίδρυμα σημείο συνάντησης της επιστήμης με την τεχνολογία.
Σταδιακά το Ιατρικό Κέντρο κατάφερε να αλλάξει τον ιατρικό χάρτη στην Ελλάδα, ενώ συνέχισε να επενδύει από τότε έως και σήμερα. Ένας μελλοντικός και προς υλοποίηση στόχος, είναι αυτός της ίδρυσης Ιατρικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη. Κάτι που μένει να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο το τοπίο και στον τομέα τις ιατρικής εκπαίδευσης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.