25 Απρ 2024
READING

Πώς ο Hellenic Healthcare Group έγινε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος υγείας

5 MIN READ

Πώς ο Hellenic Healthcare Group έγινε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος υγείας

Πώς ο Hellenic Healthcare Group έγινε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος υγείας

Μετά την πανδημία, δίνει έμφαση και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Από το 2018 όταν ιδρύθηκε, ο Hellenic Healthcare Group αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, πρωταγωνιστώντας στη συνεχή ανάπτυξη της ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης, μίας αγοράς που παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές στην Ελλάδα.

Με δέσμευση για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου οράματος για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα και την ανάδειξη της Ελλάδας διεθνώς σε πρωτοπόρο στην ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη, ενσωμάτωσε κάτω από την ομπρέλα του τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία που είναι διαχρονικά ταυτισμένα με το υψηλό επίπεδο παροχών υγείας.

Τα νοσοκομεία

Σήμερα διαθέτει 9 κορυφαία θεραπευτήρια, το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ, το Creta InterClinic στην Κρήτη, το City Hospital στην Καλαμάτα, το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο και το Αρεταίειο στην Κύπρο.

Το Υγεία είναι το πρώτο μεγάλο ιδιωτικό νοσηλευτικό ιδρυμα που λειτούργησε στην Ελλάδα το 1975. Ιδρύθηκε το 1970 από μια ομάδα Ελλήνων ιατρών, με στόχο τη δημιουργία ενός προτύπου για τη χώρα ιδιωτικού νοσοκομείου. Πράγματι, αποτέλεσε το πρώτο νοσοκομείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα, αντιμετωπίστηκε το πρώτο κρούσμα AIDS, έγινε η πρώτη στην Ευρώπη εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων σε καρκίνο του προστάτη, όπως και ο επιτυχής διαχωρισμός Σιαμαίων το Μάιο του 1989 που χάρισε την αυτόνομη προσωπική ζωή σε δύο άτομα. Μέχρι το 2018 βασικός μέτοχος ήταν η MIG, οπότε και αποκτήθηκε από τον HHG. Είχε προηγηθεί η απόκτηση του νοσοκομείου Metropolitan και της γενικής κλινικής Iaso General.

O HHG βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το ΕΣΥ. Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, όλα τα νοσοκομεία του ομίλου (Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General και Creta InterClinic) διέθεσαν σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ, καθώς και πολυάριθμες απλές κλίνες κατά τα χρονικά διαστήματα έξαρσης της πανδημίας. Ενώ το Λητώ διετέθη δύο φορές ολόκληρο στο ΕΣΥ.

Η επένδυση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η δημιουργία του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας HealthSpots αποδεικνύεται κομβικής σημασίας, σε μια περίοδο που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί μείζονα προτεραιότητα του ΕΣΥ και η ανάγκη για συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων δομών είναι μονόδρομος. Παράλληλα, υλοποιεί σημαντικά ψηφιακά βήματα ανοίγοντας νέους δρόμους για τους ασθενείς.

Το νέο δίκτυο HealthSpots καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής, μέσα όμως από χώρους που διαθέτουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα. Τα πρώτα HealthSpots, τα οποία είναι και τα σημαντικότερα καθώς δίνουν το στίγμα του δικτύου, διαμορφώθηκαν ως greenfield projects, σε χώρους επιλεγμένους με πολλή προσοχή σε στρατηγικά σημεία του Λεκανοπεδίου. Ολα τα HealthSpots διαθέτουν ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και είναι στελεχωμένα με κορυφαίους ιατρούς.

Υπηρεσίες και κέντρα

Ο HHG διαθέτει εξάλλου τις κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας Homecare, το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Γονιδιωματικής A-Lab και το Υγεία IVF Μονάδα Εμβρυγένεσις για τις πιο καινοτόμες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Tην εταιρεία εμπορίας ιατροτεχνολογικών προϊόντων Y-Logimed, την Business Care που παρέχει υπηρεσίες εργασιακής ασφάλειας και υγείας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και το σύγχρονo Εκπαιδευτικό Κέντρο Heal Academy για εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, κατάρτιση και έρευνα σε θέματα ιατρικής, νοσηλευτικής και όλων των επιστημών υγείας.

Ισχυρά μεγέθη

Τα θεραπευτήρια του HHG περιθάλπουν περίπου 1.3 εκατ. ασθενείς ετησίως, συνεργάζονται με περισσότερους από 6.662 ιατρούς, απασχολούν περισσότερους από 5.359 εργαζόμενους, διαθέτουν 1.630 κλίνες νοσηλείας, 108 χειρουργικές αίθουσες και 34 αίθουσες τοκετού, πραγματοποιούν 101.418 χειρουργικές επεμβάσεις και 9.691 τοκετούς ετησίως. Η επένδυση στην ιατρική τεχνολογία αιχμής είναι συνεχής και αδιάλλειπτη. Τα νοσοκομεία αξιοποιούν 12 ρομποτικά χειρουργικά συστήματα, λειτουργούν 10 μαγνητικούς τομογράφους τελευταίας γενιάς, ενώ διαθέτουν 27 υπερσύγχρονα ασθενοφόρα.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες

Η χρήση των μέσων της τεχνολογίας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης των υπηρεσιών του HHG. Ηδη λειτουργεί με επιτυχία η εφαρμογή Digital Clinic για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, καθώς και σε όσους έχουν ανάγκη για online επίσκεψη σχετικά με απλά θέματα υγείας. Με το Digital Clinic γίνεται και online κράτηση ραντεβού για επίσκεψη στα θεραπευτήρια του ομίλου. Επίσης, λειτουργεί η εφαρμογή my-Ygeia για πρόσβαση των ασθενών των νοσοκομείων του ομίλου στον ψηφιακό φάκελο Υγείας.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού, ο HHG ανέπτυξε σε και έθεσε σε λειτουργία την πλατφόρμα GoBackSafe που έδωσε τη δυνατότητα στους τουρίστες να κλείνουν εύκολα και γρήγορα ραντεβού και να λαμβάνουν αποτελέσματα των απαιτούμενων για την επιστροφή τους διαγνωστικών τεστ για τον έλεγχο νόσησης από Covid-19.

Ο ρόλος του CVC Capital Partners

Ο HHG αξιοποιεί τα επενδυτικά κεφάλαια του CVC Capital Partners που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, με παρουσία σε τρεις ηπείρους και 23 χώρες, αλλά και με σημαντική εξειδίκευση στο νοσοκομειακό κλάδο, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Το επενδυτικό fund στοχεύει συστηματικά σε ολόκληρο το φάσμα της υγειονομικής περίθαλψης. Ανάμεσα σε άλλα το 2016 επένδυσε στο μεγαλύτερο νοσοκομειακό δίκτυο της Ινδονησίας Siloam Hospitals με 41 μονάδες. Το 2018 στράφηκε στον Mehiläinen τον φιλανδικό πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας με περισσότερες από 670 μονάδες. Ομοίως έπραξε και το 2020 με τη γαλλική Elsan, που διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο 135 νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και εξυπηρετεί 2 εκατομμύρια ασθενείς ετησίως. Σημαντική ήταν η επένδυσή της στην ινδική HealthCare Global, που ειδικεύεται στη νοσηλεία καρκινοπαθών με 26 εξειδικευμένα κέντρα. Το 2022 επένδυσε στην τσεχική FutureLife που έχει επίσης παρουσία σε Μεγάλη βρετανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ρουμανία με 42 κλινικές και εργαστήρια. Όπως και στον βιετναμέζικο νοσοκομειακό όμιλο Phuong Chau.

Ο HHG αναπτύσσει διαρκώς πρότυπες νοσηλευτικές μονάδες και κέντρα που διαθέτουν υψηλής ποιότητας και διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες υγείας, επενδύουν στην ιατρική επιστημονική έρευνα και επιδιώκουν να αποτελούν πόλο έλξης για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αντιστρέφοντας ταυτόχρονα το «brain drain» στο χώρο της υγείας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.