23 Δεκ 2024
READING

Γιατί η Βιοιατρική έγινε συνώνυμο των διαγωνιστικών εξετάσεων στην Ελλάδα

4 MIN READ

Γιατί η Βιοιατρική έγινε συνώνυμο των διαγωνιστικών εξετάσεων στην Ελλάδα

Γιατί η Βιοιατρική έγινε συνώνυμο των διαγωνιστικών εξετάσεων στην Ελλάδα

Έφερε την αλλαγή στα ελληνικά δεδομένα παροχών υπηρεσιών υγείας

Η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με καινοτόμα εργαλεία εύκολα προσβάσιμα σε όλους, και πάντα με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, ήταν το όραμα του Ευάγγελου Σπανού από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε την Βιοιατρική το 1981 στην οδό Μιχαλακοπούλου.

Σήμερα, 42 χρόνια μετά, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, ο ομιλος -πλέον- συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία υλοποιώντας ένα πολυδιάστατο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο και την επέκταση σε ευρωπαϊκές χώρες.

Από τη Σίνδο στο Λονδίνο

Από τα χωράφια με βαμβάκι στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’50, ο Ευάγγελος Σπανός κατόρθωσε με πείσμα και υπομονή να βρεθεί στα αμφιθέατρα της Ιατρικής Σχολής και με τον αδερφό του να ανοίξουν το βιβλιοπωλείο Ροτόντα που εμπορευόταν μεταχειρισμένα ιατρικά βιβλία. Το 1969 ως πτυχιούχος πια, αποφάσισε με την υσποτήριξη και τη βοήθεια στη μετάφραση της συζύγου του Μάχης, να μετεκπαιδευτεί στη Βασιλική Ιατρική Σχολή του Λονδίνου με ειδικότητα στην Εργαστηριακή Ενδοκρινολογία στο Hammersmith Hospital. Στα οκτώ χρόνια που έμεινε στη Μεγάλη Βρετανία πήρε τον τίτλο Master of Science στη Βιοχημεία και του Doctor of Philosophy στην Ενδοκρινολογία.

Η Αλλαγή

Η επιστροφή του στην Ελλάδα τον οδήγησε να ανοίξει το 1981 την πρώτη Βιοιατρική στην οδό Μιχαλακοπούλου, με βοηθό τη σύζυγό του, η οποία εκτελούσε χρέη αιμολήπτριας και τηλεφωνήτριας, και συνεταίρους την καθηγήτρια Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου και τον Βρετανό μεταπτυχιακό καθηγητή του Μάκινταϊρ. Εφάρμοσε την εισαγωγή ραδιοϊσότοπων στον προσδιορισμό των ορμονών και τις τεχνικές ποιοτικού ελέγχου, ενώ αργότερα επέκτεινε τις δραστηριότητές του στη Μικροβιολογία, στην Ακτινολογία και την Πυρηνική Φυσική.

Μετά το 1986 η Βιοιατρική εξελίχθηκε στο πρώτο πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο της Ελλάδας, έλαβε τη μορφή με την οποία είναι πλέον γνωστή σε όλους. Τη δεκαετία του 1990 ήρθε η στρατηγική συνεργασία με τη Mayo Clinic και η ανάδειξή της ως Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς Roche και General Electric, γεγονότα που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες της να λάβουν την απόφαση να κλιμακώσουν τα μεγέθη της, ανοίγοντας και άλλα υποκαταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το άνοιγμα εκτός των δύο πόλεων να πραγματοποιείται το 2019 στη Χαλκίδα.

Η νέα γενιά

Ο αδόκητος θάνατος του ιδρυτή και εμπνευστή της τον Απρίλιο του 2020 από κορονοϊό, έφερε τον γιο του Γιώργο Σπανό στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου της Βιοϊατρικής, ο οποίος προχώρησε στην απορρόφηση από την Βιοιατρική, της Βιοκλινικής Πειραιά και της Βιοαναλυτικής Απεικόνισης. Είχε προηγηθεί η απόκτηση της τελευταίας, που διέγραψε μια αυτόνομη πορεία 30 ετών στην αγορά, από τον όμιλο της Βιοϊατρικής στις αρχές του 2021. Στόχος των κινήσεων αυτών ήταν η ορθολογικότερη οργάνωση των δραστηριοτήτων του ομίλου, η επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσα από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, η καλύτερη αξιοποίηση της λειτουργικής αυτοτέλειας των κλάδων δραστηριότητας των συγχωνευόμενων εταιρειών και η γενικότερη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του.

Κυριαρχία στην αγορά

Σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με 70 αυτόνομα διαγνωστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία δέχονται περισσότερες από 3.000.000 επισκέψεις το χρόνο.

Επενδύοντας στον δευτεροβάθμιο τομέα της περίθαλψης, ο όμιλος Βιοιατρική διαθέτει και δύο κλινικές, την Βιοκλινική Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι οποίες αποτελούν πρότυπα σύγχρονων νοσοκομειακών μονάδων υψηλής ποιότητας, ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών και 7 Οδοντιατρικές Μονάδες (σε Αθήνα, Άλιμο, Καλλιθέα, Κηφισιά, Περιστέρι, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά). Την ίδια στιγμή συνεργάζεται με περισσότερες από 400 ιδιωτικές εταιρείες, τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις και με όλα τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

Εκτός αυτών, κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, του μεγαλύτερου κλινικού εργαστηρίου της Κύπρου, της Yiannoukas Medical Laboratories, με έδρα την Λευκωσία στην Κύπρο, και έχει εξαγοράσει πλήρως το απεικονιστικό εργαστήριο Άλφα Εύρεσις. Μάλιστα, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο ανέθεσε στο Χημείο Γιαννουκά τον εξοπλισμό, την επάνδρωση και τη λειτουργία του κλινικού εργαστηρίου εντός των εγκαταστάσεών του.

Με στόχο την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών, προσαρμοσμένων στις προσωπικές ανάγκες των ανθρώπων, ο όμιλος Βιοιατρική εισήγαγε τον «Ψηφιακό Φάκελο Υγείας» που περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό κάθε εξεταζομένου αναδρομικά από το 2015.

Ενώ συνεργάστηκε με τον όμιλο Ιατρικού Αθηνών με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης απευθυνόμενο σε μεγάλους πληθυσμούς, την από κοινού συνέργεια προς ασφαλιστικές εταιρείες για δημιουργία νέων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας που θα συνδυάζουν ευρύτερο δίκτυο και πιο ελκυστικά προϊόντα για τον καταναλωτή. Αλλά και την ανάπτυξη και δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων όπως η τηλεϊατρική, με την χρήση προηγμένων τεχνολογιών πχ. metaverse, τη συνεργασία στη δημιουργία ενιαίας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας των δύο ομίλων για την καταχώριση ψηφιακού φακέλου του ασθενούς. Όπως και τη συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης του ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εκδηλώσεων και διεθνών ιατρικών συνεδρίων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.