19 Απρ 2024
READING

Το Amazon επενδύει στην υγειονομική περίθαλψη

3 MIN READ

Το Amazon επενδύει στην υγειονομική περίθαλψη

Το Amazon επενδύει στην υγειονομική περίθαλψη

Γιατί το Amazon εξαγόρασε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης One Medical;

Ο retailer θα προσφέρει ένα μηνιαίο συνδρομητικό πρόγραμμα 5 δολαρίων για τα μέλη της υπηρεσίας Prime στις Η.Π.Α, το οποίο θα καλύπτει μια σειρά από γενόσημα φάρμακα και την παράδοση τους κατ’οίκον, σε μία συνέχεια της στροφής του στην υγειονομική περίθαλψη.

Το Amazon ολοκλήρωσε την εξαγορά της One Medical, ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η One Medical είναι ένας συνδρομητικός πάροχος πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προσφέρει υπηρεσίες τηλεϊατρικής και μετρά 790.000 μέλη. Για τη συνδρομή (συνήθως 199 δολάρια ετησίως, αλλά επί του παρόντος με έκπτωση στα 144 δολάρια ετησίως), η One Medical προσφέρει στα μέλη μια εφαρμογή, πρόσβαση 24/7 σε υπηρεσίες τηλεϊατρικής μέσω βίντεο on demand και εγγυημένα ραντεβού την ίδια ή την επόμενη ημέρα που είναι διαθέσιμα σε περισσότερα από 125 γραφεία.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon συνεχίζει να δυσκολεύεται

Το συνδρομητικό πρόγραμμα

Το νέο πρόγραμμα του Amazon, με την ονομασία RxPass, περιλαμβάνει περισσότερα από 50 φάρμακα που απευθύνονται σε πάνω από 80 χρόνιες παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το άγχος, ο διαβήτης και η ανδρική τριχόπτωση. Η εταιρεία εκτιμά ότι το μέσο μέλος του Prime θα εξοικονομήσει περίπου 100 δολάρια ετησίως με το RxPass.

Η νέα υπηρεσία ευθυγραμμίζεται με τη συνεχιζόμενη εστίαση του Amazon στο χαρτοφυλάκιο υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει συμπεριλάβει την τηλεϊατρική, τη διανομή φαρμάκων, τα fitness trackers και την έρευνα για τον καρκίνο.

Η “κλινική” του Amazon

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν φιλοδοξίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η Apple παρακολουθεί την υγεία και ευημερία των πελατών της μέσω του iPhone. Η Microsoft προσφέρει υπηρεσίες cloud σε εταιρείες υγείας και η μητρική της Google, Alphabet, πουλά φορητές συσκευές και αντλεί χρήματα σχετικά με την έρευνα βιοτεχνολογίας.

Όμως, τον περασμένο Νοέμβριο, το Amazon δημιούργησε την πιο φιλόδοξη επιχειρηματική δραστηριότητα από όλες: το Amazon Clinic. Πρόκειται για μία διαδικτυακή υπηρεσία που λειτουργεί σε 32 πολιτείες των Η.Π.Α. και προσφέρει “εικονική” υγειονομική περίθαλψη για περισσότερες από 20 παθήσεις, από ακμή έως αλλεργίες. Μάλιστα το Amazon περιγράφει την υπηρεσία ως μια “εικονική” βιτρίνα που συνδέει τους χρήστες με τρίτους παρόχους υγείας.

Οι χρήστες συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματά τους και καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Ένας κλινικός ιατρός εξετάζει τις απαντήσεις τους και παρέχει τη διάγνωση, ενώ συνταγογραφεί όπως και αν απαιτείται.

Αυτές οι τελευταίες κινήσεις συμπληρώνουν τα υπάρχοντα ιατρικής φύσεως περιουσιακά στοιχεία του Amazon. Το 2018 η εταιρεία αγόρασε το PillPack, ένα ψηφιακό φαρμακείο που αποτελεί πλέον μέρος του Amazon Pharmacy. Το 2020 κυκλοφόρησε το Halo band, μια φορητή συσκευή που παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας των χρηστών του. Ενώ το 2021, το Amazon Web Services λάνσαρε συγκεκριμένες υπηρεσίες cloud για εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Amazon θέλει να αναζωογονήσει την παρουσία του στην Ευρώπη

Οι προσπάθειες του Amazon αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην προβληματική υγειονομική περίθαλψη των Η.Π.Α. Η εταιρεία στοιχηματίζει ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα γίνει πιο ψηφιακή. Η εμπειρία της στο να κρατά τους καταναλωτές ευχαριστημένους, ενώ παράγει περιθώρια κέρδους, θα μπορούσε να βελτιώσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη και να αναγκάσει άλλους παρόχους να αναβαθμίσουν τις δικές τους υπηρεσίες, ενισχύοντας γόνιμα τον ανταγωνισμό.

Μπορεί επίσης να ωθήσει άλλες Big Tech να πράξουν ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύει το τι χρειάζεται το αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Και ίσως να αποτελέσει και το “φάρμακο” που τελικά χρειάζεται και το ίδιο το Amazon για την ανάκαμψή του.

Με πληροφορίες από Reuters

Photo: Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.