19 Απρ 2024
READING

Το Shopflix δίνει τη δική του απάντηση στα smart lockers

4 MIN READ

Το Shopflix δίνει τη δική του απάντηση στα smart lockers

Το Shopflix δίνει τη δική του απάντηση στα smart lockers

Παρέχει διανομή και επιστροφές προϊόντων μέσω 600 σημείων

Γιορτάζοντας τον ένα χρόνο παρουσίας του στην αγορά και εν μέσω της Εβδομάδας Ηλεκτρονικού Εμπορίου, το Shopflix ανακοίνωσε μια νέα υπηρεσία που διευκολύνει μεν την αγοραστική εμπειρία, αποτελεί δε τη δική του απάντηση στον έντονο ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην αγορά των marketplaces και του last mile.

Το Shopflix, σε συνεργασία με το Clever Point και την Courier Center, εμπλουτίζει και ανανεώνει συνεχώς τις υπηρεσίες του με στόχο να κάνει τις αγορές των πελατών μια μοναδική εμπειρία. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας, αλλά και η ανάγκη κάθε πολυάσχολου καταναλωτή να απολαμβάνει τις αγορές του χωρίς άγχος, απαιτεί νέες λύσεις. Το Shopflix προσθέτει στις επιλογές του έναν νέο, ευέλικτο και εύκολο τρόπο παραλαβής και επιστροφής των παραγγελιών.

Τι είναι τα Clever Points

Το Clever Point είναι ένα δίκτυο σημείων, που αποτελείται από καταστήματα όπως mini market, ανθοπωλεία, βενζινάδικα, κάβες, φωτοτυπικά κέντρα κ.α. τα οποία λειτουργούν σε διευρυμένο ωράριο. Μέσα από το δίκτυο αυτό, προσφέρεται ένα εύρος υπηρεσιών που στοχεύει στην εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Στα Clever Points διενεργούνται παραλαβές και επιστροφές αγορών από eshops και αποστολές δεμάτων προς Ελλάδα και εξωτερικό.

Αντί για lockers, συνεργαζόμενα καταστήματα

Από σήμερα κάθε πελάτης του marketplace μπορεί να παραλαμβάνει, αλλά και να επιστρέφει την παραγγελία του εύκολα και άμεσα σε 600 επιλεγμένα σημεία, που θα βρει δίπλα στο σπίτι του, στην γειτονιά του ή στον χώρο εργασίας του, χωρίς να χρειάζεται να δεσμεύει το πρόγραμμά του. Με αυτόν τον τρόπο, το Shopflix έρχεται κοντά σε κάθε καταναλωτή, προσφέροντάς του την ευελιξία να επιλέγει ο ίδιος το πού και το πότε θα παραλάβει το δέμα του. Παράλληλα, καθιστά την επιστροφή μιας παραγγελίας, πιο εύκολη από ποτέ, καθώς ο πελάτης μπορεί να επιστρέψει την παραγγελία του σε οποιοδήποτε σημείο του δικτύου βρεθεί κοντά του, χωρίς προγραμματισμό.

Η σύμπραξη με τα γειτονικά καταστήματα έχει και επιπλέον οφέλη, αφού πρόκειται για μία ακόμη πιο οικολογική υπηρεσία αποστολής, καθώς μειώνονται οι διαδρομές και κατ’ επέκταση οι ατμοσφαιρικοί ρύποι. Στα σημεία Shopflix, οι καταναλωτές μπορούν να παραλάβουν ή να επιστρέψουν την παραγγελία τους, επωφελούμενοι από το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ενώ διασφαλίζεται απόλυτα η παράδοση και η προστασία των προϊόντων από τις καιρικές συνθήκες και παραμένουν στα συνεργαζόμενα σημεία έως και 7 ημέρες.

Ο ανταγωνισμός

Στον τομέα των smart lockers πρωταγωνιστεί έως αυτή τη στιγμή η Box Now, συμφερόντων της τσεχικής επενδυτικής εταιρείας Emma Capital. Διατηρεί 45.000 θέσεις, με 35 θέσεις ανά μονάδα lockers και σκοπεύει έως το τέλος του 2023 να φτάσει τις 70.000 θέσεις, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα έχει την δυνατότητα σε πανελλαδική βάση να εξυπηρετεί 70.000 παραγγελίες. Η Box Now μόλις φτάσει το τέλος της χρονιάς θα έχει περίπου 92% σε επίπεδο γεωγραφικής κάλυψης, ενώ το 2024 αναμένεται ότι θα επεκταθεί και στη νησιωτική Ελλάδα, σε Ιόνιο και Κυκλάδες.

Και αμέσως μετά ακολουθεί η Skroutz, ο μεγάλος ανταγωνιστής του Shopflix, όπου επίσης συναντά κανείς τη συμμετοχή ενός μεγάλου επενδυτικού φορέα, όπως είναι η CVC Capital Partners, το αμερικανικό fund που έχει πραγματοποιήσει σειρά εξαγορών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε διαφορετικούς και ετερόκλιτους τομείς. Η Skroutz αυτή τη στιγμή διατηρεί περίπου 14.000 θέσεις κάτι που σημαίνει περίπου 850 lockers (μονάδες).

Tρίτος παίκτης, που τώρα κάνει τα βήματά του στον τομέα αυτόν και αναπτύσσει δραστηριότητα εκεί, δεν είναι άλλος από την ACS του ομίλου Quest, η οποία αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στον τομέα των ταχυμεταφορών σε σχέση με τον βασικό της ανταγωνισμό που δραστηριοποιείται αμιγώς σε αυτόν τον κλάδο. Ωστόσο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τοποθέτηση των Smart Points, όπως τα ονομάζει, σε αρκετά σημεία της Ελλάδα, βρίσκεται προς το παρόν αρκετά πιο πίσω με τους προαναφερόμενους δύο, την Box Now και τη Skroutz, με 3.500 περίπου θυρίδες σε διάφορα σημεία.

Την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (chatbot), το marketplace αποκτά έναν αποκλειστικό βοηθό που εξυπηρετεί προσωπικά και άμεσα κάθε πελάτη καθ’ όλη την περιήγηση του στον ιστότοπο, τον νέο αυτόματο ψηφιακό βοηθό εν ονόματι Φλίξος. Ο Φλίξος είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες τον χρόνο. Εμφανίζεται στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης, και από desktop και από κινητό και ανταποκρίνεται απευθείας σε κάθε αίτημα, βοηθώντας τον πελάτη να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει με ένα κλικ. Ήδη από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας αυτής της νέας υπηρεσίας του Shopflix, έχει εξυπηρετήσει πάνω από 12.000 πελάτες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.