28 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτικές τάσεις της Κίνας μετά την πανδημία

4 MIN READ

Οι καταναλωτικές τάσεις της Κίνας μετά την πανδημία

Οι καταναλωτικές τάσεις της Κίνας μετά την πανδημία

Τρεις νέες τάσεις θα βοηθήσουν τα brands να προετοιμαστούν για μια ανανεωμένη Κίνα

Με τα σύνορα της ανοιχτά και την άρση των μέτρων, η Κίνα έχει μπει πλέον στη μεταπανδημική εποχή. Ωστόσο, ο Covid άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του, αλλάζοντας τον τρόπο που οι Κινέζοι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους.

Η κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικού εμπορίου, Xiaohongshu, δημοσίευσε μια έκθεση της NielsenIQ που εξετάζει την ψυχολογία των Κινέζων καταναλωτών. Βασισμένη σε μια έρευνα σε πάνω από 2.000 άτομα σε πόλεις σε όλη τη χώρα, η μελέτη υπογραμμίζει όχι μόνο τι ξοδεύουν οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου, αλλά και τις αξίες και τα κίνητρα που τους ωθούν να πραγματοποιούν αγορές.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το αμερικανικό retro-core γίνεται viral στην Κίνα;

Οι Κινέζοι καταναλωτές επιβραβεύουν τον εαυτό τους

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2022, το κατά κεφαλήν μηνιαίο εισόδημα και οι μηνιαίες δαπάνες των χρηστών Xiaohongshu συνέχισαν να αυξάνονται σε σύγκριση με το 2021. Ενώ η αναλογία κατανάλωσης προς εισόδημα θα παραμείνει η ίδια, οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και το 2023.

Οι Κινέζοι καταναλωτές βλέπουν την κατανάλωση ως επένδυση για μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό τους. Ως εκ τούτου, η ποιότητα των προϊόντων εξακολουθεί να είναι το κύριο μέλημά τους όταν κάνουν μια αγορά.

Το δεύτερο μέλημά τους είναι η συναισθηματική αξία, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες του Xiaohongshu είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για προϊόντα που υπερβαίνουν την πρακτικότητα και συμβάλλουν στην πνευματική τους ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι καταναλωτές θέλουν να ανταμείβουν τον εαυτό τους αλλά σε λογικά πλαίσια, έχοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και την αξία των προϊόντων. Τα brands που θέλουν να προσελκύσουν αυτούς τους καταναλωτές θα χρειαστεί να αναδείξουν τα προϊόντα τους από πολλές οπτικές γωνίες, δείχνοντας τη λειτουργική, συναισθηματική, πολιτιστική και αισθητική τους αξία.

Εμπιστοσύνη μεταξύ καταναλωτών

Καθώς οι καταναλωτές γίνονται πιο προσεκτικοί σχετικά με τις αποφάσεις αγοράς τους, στρέφονται για βοήθεια σε αυτούς που εμπιστεύονται περισσότερο: άλλους καταναλωτές. Οι βαθμολογίες και οι συστάσεις όσον έχουν ήδη αγοράσει ένα προϊόν, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία της αξίας του. Το 60% των χρηστών του Xiaohongshu εμπιστεύονται την εμπειρία άλλων πελατών, ενώ το 59% είναι πρόθυμο να μοιραστεί τις δικές του εμπειρίες προς όφελος άλλων.

Από το feedback των πελατών, φυσικά, επωφελούνται και τα brands. Οι προτάσεις χρηστών είναι συνήθως πιο πειστικές και σχετικές από τις καμπάνιες marketing και μπορούν να βοηθήσουν στην έκθεση μίας μάρκας σε διάφορες ομάδες καταναλωτών. Τα brands μπορούν ακόμη και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα δίνοντας βάση στα σχόλια και ενεργώντας βάση αυτών.

Οι καταναλωτές επενδύουν στον προσωπικό τους χώρο

Ποιο είναι όμως οι παράγοντες που απαιτούνται για μια ποιοτική ζωή; Το υγιές σώμα, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ο ελεύθερος χρόνος κατατάχθηκαν ως οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες από τους Κινέζους καταναλωτές. Ομοίως, τα τρόφιμα, τα ταξίδια, η άσκηση, η ψυχική υγεία, η ομορφιά και η ένδυση προσδιορίστηκαν ως οι κορυφαίες κατηγορίες στις οποίες οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τις δαπάνες το 2023.

Διαβάστε ακόμα: Η ανάπτυξη της μαύρης αγοράς ChatGPT της Κίνας

Το “άνετο περιβάλλον διαβίωσης” ανέβηκε τρεις θέσεις το 2022, στην τέταρτη θέση στη λίστα των παραγόντων. Καθώς οι άνθρωποι περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η βελτίωση της άνεσης και της ευκολίας έγινε, αναπόφευκτα, σημαντική προτεραιότητα. Ο αριθμός των χρηστών που αγόρασαν έπιπλα και διακοσμητικά είδη σπιτιού αυξήθηκε κατά 7% σε σύγκριση με το 2021, ενώ το ποσοστό εκείνων που αγόρασαν ηλεκτρονικά είδη σπιτιού αυξήθηκε κατά 6%.

Αναμφίβολα το lockdown έκανε πολλούς ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τη σημασία ενός άνετου και εμπνευσμένου χώρου διαβίωσης. Οι μάρκες μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους σε οικιακά είδη, αρώματα και άλλες σχετικές κατηγορίες που βοηθούν τους καταναλωτές της Κίνας -και όχι μόνο- να δημιουργήσουν έναν μικρό παράδεισο, στο χώρο τους.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.