Οι δυνάμεις που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά χυμών

Μία έντονα ανταγωνιστική αγορά είναι αυτή των χυμών στην Ελλάδα. Με κυρίαρχες δυνάμεις τη Δέλτα με τους χυμούς Life, τον Όλυμπο αλλά και παίκτες όπως είναι οι Ελληνικοί Χυμοί με έδρα τη Λάρισα, τους οποίους απέκτησαν από κοινού ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος με τον Απόστολο Ταμβακάκη, την Οικογένεια Χριστοδούλου με μακρά παράδοση στον κλάδο αλλά και τον Κάμπος Χίου, μία μικρή σε μέγεθος επιχείρηση με έδρα τη Χίο, η οποία διατηρεί παρουσία σε αρκετές αλυσίδες και κάνει προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για επέκταση και στο εξωτερικό, η ελληνική αγορά σε αυτόν τον τομέα έχει αρκετές δυνάμεις να παρουσιάσει.

Ο Όλυμπος και συγκεκριμένα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση τροφίμων με τζίρο που άγγιξε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ το 2022 από 426,75 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Οι χυμοί αποτελούν μία από τις δυναμικές κατηγορίες που έχει αναπτύξει η όμιλος με τη μάρκα Όλυμπος, σε μία προσπάθεια να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Στην κατηγορία των χυμών ψυγείου, το μερίδιό της κινείται κοντά στα επίπεδα άνω του 40%, αποτελώντας την κυρίαρχη δύναμη της αγοράς.

Η εξαγορά των Ελληνικών Χυμών από Θεοδωρόπουλο και Ταμβακάκη

Από τις προαναφερόμενες δυνάμεις, μία από τις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι αυτή των Ελληνικών Χυμών. Πρόκειται για μία «καθαρή» από πλευράς υποχρεώσεων εταιρεία, με μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της τελευταίας, το 2021 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 25,36 εκατ. ευρώ έναντι 22,63 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση περίπου 12%. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν το 2021 σε 3,58 εκατ. ευρώ από 4,22 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν το 2021 σε 2,83 εκατ. ευρώ από 3,20 εκατ. ευρώ το 2020.

Οι εξαγωγές της οικογένειας Χριστοδούλου

Η οικογένεια Χριστοδούλου αποτελεί μία σημαντική εξαγωγική επιχείρηση, η οποία όμως διατηρεί ταυτόχρονα και σημαντική παρουσία στην Ελλάδα με μερίδιο που αγγίζει το 17%. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί προμηθευτή πολλών άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους χυμούς και αποτελούν μεταξύ των βασικών παικτών της αγοράς. Στο τέλος του 2022 έκανε άνοιγμα και στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων, εισάγοντας στην αγορά το ρόφημα αμυγδάλου χωρίς αλλά και με προσθήκη ζάχαρης, σε μία προσπάθεια να διευρύνει το εκτόπισμά της.

Η εξαγωγική της παρουσία εντοπίζεται σε περίπου 90 χώρες και το εξαγωγικό της ποσοστό επί του τζίρου της υπερβαίνει το 80%. Ο κύκλος εργασιών της Αφοί Χριστοδούλου για τι διάστημα από 1/7 του 2021 έως και 30 Ιουνίου του 2022 ήταν στα 16,2 εκατομμύρια ευρώ, με την επιχείρηση να είναι κερδοφόρα μετά από τους φόρους στις 461 χιλιάδες ευρώ.

Η Δέλτα

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Δέλτα στην υποκατηγορία χυμών στις 40 εβδομάδες του 2022 έως και τις 9 Οκτωβρίου, στον φρέσκο χυμό με τον Life κέρδιζε σε τζίρο 4,7% και έχανε σε όγκο -2,6%, ενώ αντίστοιχα το σύνολο των φρέσκων χυμών κέρδιζε 4% σε αξία – λόγω ανατιμήσεων – και έχανε με ποσοστό 2,7% σε όγκο. Η παρουσία της Δέλτα σε πωλήσεις στην κατηγορία των μακράς διάρκειας χυμών είναι αρκετά μικρή, υπολογίζοντας κανείς ότι οι συνολικές της πωλήσεις στους χυμούς ήταν στα επίπεδα των 13,5 εκατ. ευρώ από τις οποίες τα 12,5 εκατ. ευρώ είναι οι φρέσκοι χυμοί και το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ είναι οι μακράς διάρκειας.

Στη συνολική κατηγορία των χυμών προηγήθηκε το 2021, όταν η τάση των πωλήσεων στην αγορά των χυμών ήταν ανοδική σε όγκο κατά 0,5% και σε αξία κατά 2% σε σύγκριση με το 2020, λόγω της επαναφοράς του κόσμου σε φυσιολογικούς ρυθμούς μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Ωστόσο τα δεδομένα το 2022 ήταν διαφορετικά, όπου λόγω των ανατιμήσεων καταγράφηκε πτωτική πορεία για τις πωλήσεις της κατηγορίας στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Εάν κανείς κληθεί να εξετάσει συνολικότερα την αγορά των χυμών στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, θα δει ότι η τάση για στροφή στην υγιεινή διατροφή, φέρνει όλο και περισσότερο στο προσκήνιο χυμούς με υψηλή διατροφική αξία, οι οποίοι δεν προέρχονται από συμπυκνωμένο προϊόν (Not From Concentrated-NFC).

Ο Κάμπος Χίου διατηρεί περιορισμένο εκτόπισμα στην αγορά με το τζίρο του στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική χρήση να είναι 2,05 εκατομμύρια ευρώ, με ζημίες μετά από τους φόρους στο 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Ο τζίρος της επιχείρησης και το 2022 έκλεισε περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2021. Η επιχείρηση εναρμονιζόμενη με τις καταναλωτικές απαιτήσεις έχει δημιουργήσει τα προϊόντα “low” που περιέχουν λιγότερη ζάχαρη, μία κατηγορία που ενισχύεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για τον Κάμπο Χίου, τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη φέρνουν στα ταμεία της επιχείρησης περίπου 10% από τον συνολικό της τζίρο.