24 Απρ 2024
READING

Γιατί ο νέος CEO της Starbucks αποφάσισε να κάνει βάρδιες barista στα καταστήματα;

4 MIN READ

Γιατί ο νέος CEO της Starbucks αποφάσισε να κάνει βάρδιες barista στα καταστήματα;

Γιατί ο νέος CEO της Starbucks αποφάσισε να κάνει βάρδιες barista στα καταστήματα;

Επειδή κάθε ηγέτης στον κλάδο θα πρέπει να κάνει μια βάρδια στις πωλήσεις

Ο νέος CEO της Starbucks, Laxman Narasimhan, ανέλαβε επίσημα τη θέση στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Όμως ήταν στην εταιρεία για μήνες: Ο Narasimhan εντάχθηκε στη Starbucks ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος τον περασμένο Οκτώβριο και έκτοτε αφιέρωσε χρόνο για να γνωρίσει την εταιρεία – συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης πιστοποίησης barista, η οποία απαιτεί 40 ώρες εκπαίδευσης στα καταστήματα.

Αυτή την πρακτική σκοπεύει να συνεχίσει και τώρα που ανέλαβε επίσημα τα ηνία της Starbucks. Με μια επιστολή προς τους εργαζόμενους, ο Narasimhan ανακοίνωσε πως θα εργάζεται ως barista στα καταστήματα της αλυσίδας μία φορά το μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, ο νέος CEO επιδιώκει να παραμείνει κοντά στην κουλτούρα και τους πελάτες της εταιρείας, καθώς και στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που μπορούν να παρουσιαστούν.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα Starbucks επενδύουν στη βρετανική αγορά

Η προσέγγιση του Narasimhan -όχι απλώς να επισκέπτεται τα καταστήματα που εποπτεύει, αλλά να εργάζεται σε αυτά- είναι μια προσέγγιση που οι ειδικοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη κουλτούρα μιας επιχείρησης που λειτουργεί φυσικά καταστήματα. Όμως έχει μείνει στο περιθώριο τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων περιορίζουν τα προγράμματα εκπαίδευσης ηγεσίας που εγκατέστησαν τα μελλοντικά στελέχη στο επίπεδο των καταστημάτων και όλο και λιγότεροι ηγέτες μπαίνουν πλέον στην “πρώτη γραμμή” εξυπηρέτησης.

Τι δείχνει αυτό για τους σημερινούς ηγέτες;

Το γεγονός ότι είναι λίγοι οι σημερινοί CEOs που έχουν εργαστεί σε καταστήματα, σημαίνει ότι οι ηγέτες δεν είναι τόσο συνδεδεμένοι με τους εργαζόμενους που πωλούν τα προϊόντα τους και τους πελάτες που τα καταναλώνουν.

Όποιος έχει δουλέψει στο χώρο του retail έχει πιθανώς βιώσει αυτή την εμπειρία: ο διευθυντής του καταστήματος, ίσως με ένα βλέμμα φόβου στα μάτια, ανακοινώνει ότι η κεφαλή της εταιρείας έρχεται να επισκεφθεί το κατάστημα. Οι υπάλληλοι περνάνε τις επόμενες μέρες σκουπίζοντας τη σκόνη από τα πάνω ράφια, γυαλίζοντας τις γρατζουνιές από το πάτωμα και ισιώνοντας ψυχαναγκαστικά τις βιτρίνες.

Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου και της συνοδείας του που σαρώνουν για να δουν αν τα πράγματα είναι εντάξει, και αυτού του ηγέτη που εργάζεται μια βάρδια στο κατάστημα, και αυτό κάνει την πραγματική διαφορά. Η εμπειρία σε επίπεδο καταστήματος δίνει την ευκαιρία στα ανώτερα στελέχη όχι μόνο να παρατηρήσουν οι ίδιοι τι αγόραζαν οι πελάτες, αλλά και να ρωτήσουν τους εργαζόμενους στα καταστήματα για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Στη σημερινή εποχή, η εύρεση ενός εξειδικευμένου διευθύνοντος συμβούλου λιανικής φαίνεται να είναι μία από τις πιο δύσκολες θέσεις εργασίας, με πολλές εταιρείες να αναζητούν και εκτός του κλάδου λιανικής. Ο Narasimhan εντάσσεται στη Starbucks μετά από ένα πέρασμα από την PepsiCo και δύο χρόνια στην ηγεσία της εταιρείας Reckitt, εμπειρία που τον προετοιμάζει για τη μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο. Αλλά είναι καινούριος στον κλάδο του καφέ και, ταυτόχρονα, κληρονομεί μια αμφιλεγόμενη σχέση με τους συνδικαλιστικές της Starbucks, η οποία έχει τραβήξει την προσοχή των νομοθετών.

Θα καταφέρει ο Narasimhan να καταπολεμήσει το συνδικαλισμό;

Σύμφωνα με τον διοικητικό δικαστή του Συμβουλίου Επαγγελματικών Δικαιωμάτων (NLRB), η Starbucks επέδειξε εκτεταμένη παραβατική συμπεριφορά στις σχέσεις της με τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις προσπάθειες συνδικαλισμού των καταστημάτων στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης τοποθεσίας που συνδικαλίστηκε.

Η Starbucks έστειλε επανειλημμένα υψηλόβαθμα στελέχη στα καταστήματα της περιοχής του Μπάφαλο σε μια προσπάθεια, η οποία πιθανότατα άφησε μόνιμο αντίκτυπο ως προς τη σημασία της καταψήφισης της εκπροσώπησης. Τελικά, παρά τις ενέργειες της εταιρείας, σχεδόν 300 καταστήματα έχουν ψηφίσει υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και έχουν πιστοποιηθεί από το NLRB μέχρι στιγμής.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο νέος CEO αναλαμβάνει τα ηνία της Starbucks νωρίτερα από το αναμενόμενο;

Οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι ελπίζουν ότι ο Narasimhan θα είναι πιο ανοιχτός στο συνδικάτο από ό,τι ήταν ο Schultz, ο οποίος ηγήθηκε των προσπαθειών της εταιρείας κατά του συνδικάτου από τότε που έγινε προσωρινός διευθύνων σύμβουλος πέρυσι. Ο Schultz, ο οποίος παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο της Starbucks, έχει προγραμματιστεί να καταθέσει για τις εργασιακές πρακτικές της Starbucks κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία.

Παραδίδοντας τη σκυτάλη, ο Schultz τόνισε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη νέα ηγεσία και στους ανθρώπους της Starbucks. “Εσείς όλοι είστε το μέλλον της Starbucks” είπε, τονίζοντας πως ο κόσμος χρειάζεται τη Starbucks – και η Starbucks χρειάζεται τους ανθρώπους της.

Με πληροφορίες από Business Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.