26 Απρ 2024
READING

Μοτοδυναμική: Με μισό και πλέον αιώνα διαδρομής η επιχείρηση της οικογένειας Κυριακόπουλου

4 MIN READ

Μοτοδυναμική: Με μισό και πλέον αιώνα διαδρομής η επιχείρηση της οικογένειας Κυριακόπουλου

Μοτοδυναμική: Με μισό και πλέον αιώνα διαδρομής η επιχείρηση της οικογένειας Κυριακόπουλου

Porsche, Yamaha, Sixt, Motodirect. Για τα τρία πρώτα ονόματα ίσως δεν χρειάζεται να σας πούμε κάτι περισσότερο. Για τη Motodirect, είναι μία από τις δραστηριότητες του ομίλου Μοτοδυναμική, όπως και οι τρεις πρώτες, με αντικείμενο την πώληση αξεσουάρ για μοτοσυκλέτες. Ευρύτερα όμως ο όμιλος που είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας της Porsche στην Ελλάδα, της Yamaha, ενώ έχει δραστηριότητα και στην ενοικίαση αυτοκινήτων μέσω της Sixt. 

Με ιστορία από το 1969 με την εισαγωγή της Yamaha Motor Co στην Ελλάδα

Η ιστορία της Μοτοδυναμική ξεκινά το 1992 όταν δημιουργήθηκε η Γιαμάχα Μότορ Ελλάς από την εταιρεία Αφοί  Ηλιόπουλοι Α.Ε. Οι ρίζες της όμως πηγαίνουν πίσω ως το 1969, όταν η Αφοί Ηλιόπουλοι ανέλαβε επίσημα την εισαγωγή των προϊόντων της Yamaha Motor Co στην Ελλάδα. Κατά τη δεκαετία του 1990 η εταιρεία  ξεκίνησε  την  δραστηριοποίησή  της  αρχικά  στην  Βουλγαρία. Αργότερα ακολούθησε η είσοδός της και στη Ρουμανία, αποκτώντας δικαιώματα επίσημου εισαγωγέα από την Yamaha Motor Co. και για τις δύο χώρες. Στην περίπτωση της Sixt, η Μοτοδυναμική δραστηριοποιείται τόσο στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης όσο και στον τομέα της μακροχόνιας μίσθωσης οχημάτων.

Η επιχείρηση είχε ως πρόεδρο επί σειρά ετώντων Οδυσσέα Κυριακόπουλος, οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της εταιρείας από την ίδρυσή της το 1993 έως το 2015, όταν και παρέδωσε την σκυτάλη στον γιο του Πάρη. Παρέμεινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου έως το 2018 και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος. Ο ίδιος ενεπλάκη με τις δραστηριότητες της εταιρείας το 1982, μέσω της οικογενειακής εμπορικής επιχείρησης Αφοι Ηλιόπουλοι ΕΠΕ, η οποία αποτέλεσε και τον πρόγονο της Μοτοδυναμική ΑΕΕ. Η δε εμπλοκή του με τα προϊόντα της εταιρείας ξεκινάει ακόμα πιο νωρίς, λίγο μετά την ενηλικίωση του, παραμένοντας έκτοτε ενθουσιώδης χρήστης τόσο των δικύκλων όσο και των προϊόντων θάλασσας. Η Μοτοδυναμική καταγράφει επιχειρηματική διαδρομή, η οποία αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τα 50 χρόνια. Πρόσφατα μάλιστα μετακόμισε σε νέα γραφεία στο Μαρούσι. 

Δικαίωμα αποκλειστικής διανομής της Yamaha σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία

Σήμερα ο Όμιλος έχει το δικαίωμα αποκλειστικής διανομής των προϊόντων της Yamaha Motor Co. στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Μολδαβία. Από το 2011, έχει αναλάβει την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της Porsche AG στην Ελλάδα.  Έχει προχωρήσει σε μεγάλο αρθμό εμπορικών συμφωνιών μέσω των οποίων σήμερα κατέχει δικαιώματα επίσημου εισαγωγέα για μία σειρά γνωστών εμπορικών οίκων στον τομέα των σκαφών και εξωλέμβιων όπως είναι οι (Selva), λιπαντικών (Rock Oil), ελαστικών (Continental) και ειδών εξοπλισμού-ένδυσης αναβάτη, (Alpinestars, Shark, Richa). Από τον Ιούνιο του 2005, οι μετοχές της επιχείρησης τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κύριοι μέτοχοι της επιχείρησης είναι μέλη της οικογένειας Κυριακόπουλου, όπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πάρις Κυριακόπουλος και η Φλώρα Μαρία Κυριακοπούλου καθώς και η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων συμφερόντων της οικογένειας, Αυγή Α.Ε. Σε πρόσφατα δημοσιεύματα που ήθελαν την Μοτοδυναμική να κάνει έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών και μετά από ερώτημα που υπέβαλε σχετικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η επιχείρηση διέψευσε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. 

Ο όμιλος το 2022 είχε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 132,04 εκατομμύρια ευρώ από 94,7 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά του κέρδη μετά από τους φόρους ήταν 10,5 εκατ. ευρώ από 4,87 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τις δύο χρονιές. Απασχολεί 292 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά σε επίπεδο ομίλου σε σχέση με τα 250 άτομα που απασχολούσε το 2021. 

Το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης και η Porsche

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, η Μοτοδυναμική σχεδιάζει να επενδύσει στην Porsche και με την τοποθέτηση περισσότερων σημείων φόρτισης όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικά χρόνια είχε δημιουργήσει σταθμό φόρτισης 320KW στο Porsche Center Athens της Μεταμόρφωσης.  Η συγκεκριμένη μάρκα, διατηρεί το πιστό κοινό της και σταθερές επιδόσεις στην ελληνική αγορά.

Το 2022 πουλήθηκαν στην Ελλάδα 168 αυτοκίνητα Porsche, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η μάρκα διατηρεί ικανό εκτόπισμα και υψηλό επίπεδο στην προτίμηση των πελατών της. Πάνω από άλλες μάρκες πολυτελών αυτοκινήτων όπως Jaguar, Maserati, Bentley. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.