18 Δεκ 2024
READING

Η H&M στοχεύει σε ταχύτερες, ισχυρότερες, κυκλικές δραστηριότητες

4 MIN READ

Η H&M στοχεύει σε ταχύτερες, ισχυρότερες, κυκλικές δραστηριότητες

Η H&M στοχεύει σε ταχύτερες, ισχυρότερες, κυκλικές δραστηριότητες

Η H&M στρέφεται ολοένα και περισσότερο στη βιωσιμότητα

O μεγαλύτερος εκπρόσωπος της σουηδικής fast fashion σημείωσε κέρδη-έκπληξη το πρώτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω της απόφασής του να μπει στο παιχνίδι του resale, αλλά και της επένδυσής του στην κυκλικότητα. Τα λειτουργικά κέρδη του retailer αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε ετήσια βάση σε 65 εκατομμύρια ευρώ το τρίμηνο έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι κινήσεις αυτές συνθέτουν μια εικόνα του πώς η H&M ελπίζει να αποσυνδέσει την οικονομική της ανάπτυξη από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Φαίνεται όμως πως η επιτυχία θα απαιτήσει από την εταιρεία να κλιμακώσει γρήγορα τις νέες της βιώσιμες πρακτικές.

Διαβάστε ακόμα: Η H&M μπαίνει στο παιχνίδι του resale

Η H&M και άλλοι fast fashion retailers έχουν κατηγορηθεί για την παραγωγή εκατομμυρίων ενδυμάτων και σχεδίων κάθε χρόνο. Με περισσότερα από 5.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, η H&M είναι γνωστή για τη γρήγορη αντιγραφή της μόδας και των τάσεων της πασαρέλας και έχει κατηγορηθεί για “οικολογική πλύση” ή για χρήση ψευδών ισχυρισμών για την πώληση προϊόντων που φαίνονται περιβαλλοντικά ορθά, αλλά δεν είναι βιώσιμα.

H&M Pre-Loved

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, η H&M εγκαινίασε μία πλατφόρμα μεταπώλησης σε συνεργασία με την thredUP, μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες μεταπώλησης γυναικείων και παιδικών ενδυμάτων, παπουτσιών και αξεσουάρ. Έτσι, ο σουηδικός κολοσσός γίνεται ο μεγαλύτερος e-retailer που πουλά μεταχειρισμένα ρούχα και αξεσουάρ μέσω της πλατφόρμας μεταπώλησης του thredUP.

Η υπηρεσία “H&M Pre-Loved” ξεκίνησε τη λειτουργία της από τις 14 Μαρτίου, με περίπου 30.000 είδη μεταχειρισμένων γυναικείων και παιδικών ενδυμάτων και αξεσουάρ στο hm.thredup.com. Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να αγοράσουν από ένα τμήμα “collabs” με αντικείμενα από προηγούμενες guest συλλογές και συνεργασίες σχεδιαστών της H&M.

Η πρώτη επαφή με το resale

Η εταιρεία όμως δεν είναι καινούργια στο παιχνίδι της μεταπώλησης. Το 2015 επένδυσε για πρώτη φορά στην πλατφόρμα μεταχειρισμένης μόδας Sellpy και έγινε κύριος μέτοχος της εταιρείας το 2019. Το τμήμα μεταπώλησης της H&M στην Ευρώπη λειτουργεί μέσω της Sellpy, ενώ το H&M Rewear στον Καναδά λειτουργεί στον ιστότοπο της ίδιας της εταιρείας λιανικής πώλησης ως peer-to-peer πλατφόρμα.

Πρόσφατα, η H&M αύξησε το μερίδιό της στην resale πλατφόρμα σε 80%, αναμένοντας να πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 89 εκατομμύρια ευρώ φέτος και -κάτι σπάνιο για το re-commerce- βρίσκεται κοντά στο break-even.

Η κίνηση αυτή προσφέρει μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία ελπίζει να εκπληρώσει την απαιτητική φιλοδοξία της να διπλασιάσει τις πωλήσεις της και ταυτόχρονα να μειώσει στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο στόχος για βιωσιμότητα

Ως fast-fashion εταιρεία, το επιχειρηματικό μοντέλο της H&M έχει κατακριθεί ως λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον, όπως και οι προσπάθειές της να προωθήσει πιο βιώσιμες επιλογές. Παρά τις επικρίσεις όμως, η εταιρεία δεν φαίνεται να πτοείται, θέτοντας υψηλού προφίλ δεσμεύσεις για τον μετασχηματισμό της.

Μάλιστα, η εταιρεία έχει προσαρμόσει τον τρόπο με τον οποίο μιλάει για τις προσπάθειές της για βιωσιμότητα στο marketing της, αφότου έπεσε θύμα δριμύτατης επίθεσης για απόπειρα “greenwashing” πέρυσι.

Διαβάστε ακόμα: Η H&M αποκαλύπτει το πρώτο look από τη συνεργασία Mugler H&M

Η H&M δαπάνησε περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ για έργα απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2022. Ταυτόχρονα, έχει δεσμευτεί πως μέχρι το 2025 θα ανακυκλώνεται το 30% -από 23% που είναι σήμερα- των υλικών που χρησιμοποιεί στα ρούχα της και πως μέχρι το 2030 όλοι οι κατασκευαστές της θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει προβεί, επίσης, σε δεκάδες επενδύσεις σε καινοτομίες και επιχειρηματικά μοντέλα με σκοπό να συνεχίσει να ωθεί τον όμιλο προς τους κλιματικούς του στόχους.

Το κατά πόσον οι νέες προσπάθειες της H&M μπορούν να αποδειχθούν κερδοφόρες και να αναπτυχθούν σε κλίμακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα που εξαρτάται τόσο από τις αργές συστημικές αλλαγές για τη δημιουργία υποδομών και τη μετατόπιση της αγοράς όσο και από τις ενέργειες του ίδιου του ομίλου.

Με πληροφορίες από Business Of Fashion

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.