19 Απρ 2024
READING

Το TikTok και το Amazon ποντάρουν στο κινεζικό μοντέλο e-commerce

3 MIN READ

Το TikTok και το Amazon ποντάρουν στο κινεζικό μοντέλο e-commerce

Το TikTok και το Amazon ποντάρουν στο κινεζικό μοντέλο e-commerce

Το livestream shopping είναι τεράστια βιομηχανία στην Κίνα, αλλά η Αμερική δεν τα καταφέρνει

Το livestreaming -χωρίς πωλήσεις- είναι πολύ δημοφιλές στην Κίνα εδώ και μια δεκαετία. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, 325 εκατομμύρια άνθρωποι -το 46% όλων των χρηστών του διαδικτύου στην Κίνα- παρακολουθούσαν τακτικά livestreams, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία, China Internet Network Information Center.

Εκείνη τη χρονιά, οι εταιρείες άρχισαν να ενσωματώνουν κανάλια πωλήσεων στις προσφορές τους για livestream και το αντίστροφο, με επικεφαλής τη λιανική εταιρεία μόδας Mogujie και το Taobao, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα της χώρας, που ξεκίνησαν τις υπηρεσίες τους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016, αντίστοιχα. Οι πρώτοι streamers κατάφεραν να κάνουν μια περιουσία.

Διαβάστε ακόμα: To ΥouTube βασίζεται στη βιομηχανία της ομορφιάς για να απογειώσει το livestream shopping

Αρκετά χρόνια μετά, η πανδημία απογείωσε τη βιομηχανία πωλήσεων μέσω livestream. Οι αυστηρές πολιτικές “zero Covid” της κινεζικής κυβέρνησης έπληξαν καίρια το φυσικό retail. Καθηλωμένοι στο σπίτι, οι retailers άρχισαν να πωλούν online, συνεργάστηκαν με celebrities, αθλητές, ακόμη και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τα social media και η επέκταση στη Δύση

Το livestreaming δεν ήταν απλώς κάτι που έκαναν οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου – οι εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης το είδαν ως έναν τρόπο να αξιοποιήσουν τις πλατφόρμες τους. Μεταξύ αυτών ήταν η Douyin, η κινεζική έκδοση του TikTok, η οποία άρχισε να συνεργάζεται με το Taobao τον Μάρτιο του 2018 για να δοκιμάσει μια λειτουργία καλαθιού αγορών για λογαριασμούς διασημοτήτων με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ακόλουθους. Μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η λειτουργία επεκτάθηκε σε όλους τους πιστοποιημένους λογαριασμούς με περισσότερους από 8.000 ακόλουθους.

Αφού το TikTok απογειώθηκε στις δυτικές χώρες, η εταιρεία προσπάθησε να εξάγει και το μοντέλο πωλήσεων livestreaming. Η εταιρεία ξεκίνησε το TikTok Shop στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο του 2021, επιτρέποντας σε εμπόρους, μάρκες και δημιουργούς να προβάλλουν και να πωλούν προϊόντα απευθείας στο TikTok. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν ενθαρρυντικά.

Η αποτυχία στις Η.Π.Α.

Τα αμερικανικά social media είναι γεμάτα από ανθρώπους που πουλάνε πράγματα – οι influencers του TikTok πουλάνε τα δικά τους επώνυμα προϊόντα και οι Instagrammers ωθούν τους followers τους σε χορηγούμενους συνδέσμους.

Αλλά το πραγματικό ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω livestream, όπως αυτό όπου πρωτοστάτησαν τα κινεζικά μεγαθήρια του retail -το οποίο δεν διαφέρει από τις τηλεοπτικές πωλήσεις της παλιάς σχολής, όπου ένας οικοδεσπότης πουλάει προϊόντα ζωντανά μέσω του διαδικτύου, “γλυκαίνοντας” την πώληση με εκπτώσεις και προσφορές- δεν έχει φτάσει ποτέ σε μαζικά επίπεδα στην αμερικανική αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Θα καταφέρει τελικά το livestream shopping να κατακτήσει το e-commerce;

Τώρα, δελεασμένες από την τεράστια κλίμακα της επιχείρησης στην Κίνα, εταιρείες όπως το Amazon, το YouTube, το Shopify και το TikTok, έχουν επενδύσει σημαντικά στο live shopping. Άλλες παλεύουν ακόμη για την επιτυχία τους, ενώ μεγαθήρια όπως το Facebook και το Instagram έχουν ήδη αποχωρήσει.

Εάν το livestreaming στις Η.Π.Α. καταφέρει να ακολουθήσει την πορεία που έχει στην Κίνα, τότε η αγορά της Αμερικής θα εκτοξευθεί. Μένει να δούμε, αν αυτό θα συμβεί. Ίσως, όμως, η αμερικανική αγορά να μην είναι έτοιμη για το livestream e-commerce.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.