19 Απρ 2024
READING

Το smoke free όραμα της Philip Morris περνάει από την Ελλάδα

4 MIN READ

Το smoke free όραμα της Philip Morris περνάει από την Ελλάδα

Το smoke free όραμα της Philip Morris περνάει από την Ελλάδα

Η Παπαστράτος αναδεικνύεται σε ευρωπαϊκό hub

Έχοντας επενδύσει έως και αυτή τη στιγμή 500 εκατομμύρια ευρώ στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο και διακόπτοντας οριστικά την παραγωγή τσιγάρων πριν από μερικά χρόνια για να παράγει αποκλειστικά τις θερμαινόμενες ράβδους, heets, η Philip Morris International κάνει ένα ακόμη βήμα αυτή τη φορά.

Και προχώρησε σε περαιτέρω επέκταση της παραγωγικής της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά, με νέα επένδυση ύψους 200 εκατομμύριων ευρώ και την προσθήκη τεσσάρων ακόμα γραμμών παραγωγής -δύο για την παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού TEREA για το IQOS ILUMA και δύο γραμμών ψηφιακής εκτύπωσης- στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, όπως ανακοινώθηκε πριν από δύο μήνες διά στόματος του νέου CEO της εταιρείας Γιώργου Μαργώνη και του προέδρου Ευρώπης της Philip Morris International, Massimo Andolina.

Τώρα ήρθε η σειρά του Tomasso Di Giovani, Vice President Global Communications στη Philip Morris International από τη Στοκχόλμη να επιβεβαιώσει το σχέδιο της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας να μετατρέψει την ελληνική θυγατρική σε hub για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με επενδύσεις σε διάστημα οκταετίας (2017-2025) που πλέον φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ η Παπαστράτος μετεξελίσσεται σε Διοικητικό Κέντρο των λειτουργιών της αμερικανικής εταιρείας.

Από την πρώτη επένδυση του 2017 στο σήμερα

To πρώτο βήμα επένδυσης στην Ελλάδα έγινε σε μία ομολογουμένως δύσκολη περίοδο για τη χώρα, το 2017, σε μία χρονική περίοδο που το να επενδύσει μία ξένη εταιρεία στη χώρα μόνο αυτονόητη επιλογή δεν αποτελούσε. Ωστόσο η Philip Morris αποφάσισε να το πράξει και εκ του αποτελέσματος φαίνεται να δικαιώνεται. Η πρώτη επένδυση είχε ύψος 300 εκατομμύρια ευρώ, όταν δημιουργήθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων του ομίλου.

Το 2021 ξεκίνησε μια νέα επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ με την οποία αναβαθμίστηκαν οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού́ για να παράγουν τα προϊόντα της επομένης γενιάς του IQOS. Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν δύο νέες γραμμές παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους καπνού νέας γενιάς, μία νέα γραμμή́ για παραγωγή́ φίλτρων, αλλά και δύο νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης και την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης. Η νέα αυτή́ επένδυση είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας της εταιρείας και την περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών.

Η Παπαστράτος εξάγει σε 20 χώρες και παράγει 10,6 δισεκατομμύρια ράβδους καπνού ετησίως, ενώ από το 2018 έως και σήμερα έχει προσλάβει 400 άτομα προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων. Τώρα, οι στόχοι της Philip Morris αναβαθμίζονται για την προώθηση του IQOS και άλλων προϊόντων σε περισσότερες από 35 χώρες.

Η σημασία της ελληνικής αγοράς

Η ανάπτυξη του IQOS στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή και συνεχίζει να αναπτύσσεται χάρη στην τοπική ηγεσία. Στην ελληνική αγορά η πολυεθνική πραγματοποιεί το 25% των πωλήσεων σε καινοτόμα προϊόντα. Η παραγωγική μονάδα πρωτοστατεί στην αλλαγή από το κάπνισμα στο smoke free όραμα κι αυτό φαίνεται από την ισχυρή υποδοχή τους προϊόντος από τους Ελληνες. Είναι αυτή η εντυπωσιακή υποδοχή που έχει το προϊόν καθώς και η συμβολή της εταιρείας και του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, δίνουν στην Ελλάδα ρόλο-κλειδί.

Σήμερα στην Ελλάδα οι χρήστες του IQOS ανέρχονται σε 450.000 καθώς το 18,5% των καπνιστών έχει στραφεί στη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος στη χώρα μας και παγκοσμίως ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε 13,5 εκατομμύρια. Και αυτό συμβαίνει ότι περίπου 700.000 είναι χρήστες εναλλακτικών καπνικών προϊόντων σε μια χώρα όπου οι καπνιστές υπολογίζονται σε 2,2 εκατ. (41% των ενηλίκων).

Η στόχευση της PMI στις Η.Π.Α. και το snus

Ταυτόχρονα όμως, σημαντικές προοπτικές ανοίγονται για την Παπαστράτος μετά την άδεια που έλαβε η μητρική Philip Morris International για την εμπορική διάθεση του IQOS στις Η.Π.Α. Είχε προηγηθεί η άδεια να επικοινωνείται ως «προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου» και πρόσφατα η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια για την αποκλειστική εμπορική διάθεση από τις 30 Απριλίου του 2024. Η αγορά των Η.Π.Α. αριθμεί 30,8 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές.

Πριν από μερικούς μήνες η Philip Morris εξαγόρασε τη σουδική Swedish Match, παραγωγό εταιρεία του snus, του παραδοσιακού στη Σουηδία καπνικού προϊόντος χωρίς καύση που διατίθεται σε σακουλάκια. Στόχος της να ενισχύσει το portfolio της με ένα ακόμη εναλλακτικό προϊόν αλλά και να αποκτήσει μεγαλύτερη διείσδυση στην αμερικανική αγορά μέσα από τα περισσότερα από 150 χιλιάδες σημεία πώλησης snus της Swedish Match στις Η.Π.Α., τα οποία θα βοηθήσουν στην επέκταση του IQOS στη μεγάλη αμερικανική αγορά.

Οι Η.Π.Α. είναι η μεγαλύτερη αγορά στα smoke free προϊόντα αποτελώντας το 60% της παγκόσμιας αγοράς. Όμως το ηλεκτρονικό τσιγάρο της Philip Morris βρέθηκε εκτός της αμερικάνικης αγοράς όταν το International Trade Comission απαγόρευσε την εισαγωγή των heets. Ο μόνος τρόπος για να ξαναμπεί η PMI στην αμερικάνικη αγορά ήταν η απόκτηση της Swedish Match η οποία διαθέτει εξάλλου περισσότερους από 500 πωλητές. Ταυτόχρονα, η πολυεθνική προχωρά στη δημιουργία παραγωγικής μονάδας των snus στις Η.Π.Α.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.