24 Απρ 2024
READING

Η Patagonia δείχνει το δρόμο για ένα ρεαλιστικό net zero

4 MIN READ

Η Patagonia δείχνει το δρόμο για ένα ρεαλιστικό net zero

Η Patagonia δείχνει το δρόμο για ένα ρεαλιστικό net zero

Ο διαφορετικός τρόπος σκέψης βρίσκεται στο dna της Patagonia

Για την Patagonia, ο μόνος τρόπος να κατορθώσει το πραγματικό “καθαρό μηδέν” είναι να μην παράγει προϊόντα και διαφημίσεις. Πράγματι, η αμερικανική εταιρεία ενδυμάτων και εξοπλισμού για εξωτερικούς χώρους σπάνια κάνει διαφημίσεις. Προτιμά να αξιοποιεί την πολιτιστική της ιδιότητα για να λέει τις ιστορίες που έχουν σημασία.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Patagonia ήταν πιστή στην προηγούμενη δήλωση αποστολής της, που ήταν να φτιάχνει το καλύτερο προϊόν, παρέχοντας τις καλύτερες υπηρεσίες και βελτιώνοντας συνεχώς ό,τι κάνει. Και με βάση αυτή την αρχή, η εταιρεία πραγματοποίησε μερικές από τις πιο διάσημες καμπάνιες της.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Patagonia αγόρασε μια εταιρεία κράκερ

What’s next?

Η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του Ο.Η.Ε. (IPCC) εξήγησε με σαφήνεια ότι ο κόσμος είναι πιθανό να υπερβεί τον 1,5oC υπερθέρμανσης του πλανήτη που θεωρείται απαραίτητος για την αποφυγή μόνιμων επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Καθώς, λοιπόν οι κρίσεις της κλιματικής αλλαγής και των ορυκτών καυσίμων επιδεινώνονται, η Patagonia αλλάζει το μήνυμά της. Και με αφορμή τον εορτασμό 50 ετών λειτουργίας της, η εταιρεία αποφάσισε να ξεκινήσει μια εκστρατεία που αντανακλά τα επιτεύγματά της στη βιωσιμότητα και θέτει ένα μανιφέστο για το μέλλον.

Τα “γενέθλια” ήταν μία ευκαιρία για τη μάρκα να αναλογιστεί πώς το δικό της μήνυμα έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων – κυρίως μετά την απόφαση του ιδρυτή της, Yvon Chouinard, να δωρίζει πλέον όλα τα κέρδη της για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Τώρα ο αγώνας για το μέλλον είναι στο επίκεντρο της καμπάνιας “What’s Next?”.

Στο βίντεο της καμπάνιας η Patagonia τονίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες δεν έχουν εξαφανιστεί – αντίθετα, χειροτερεύουν. Το brand ζητά από τους καταναλωτές να απομακρυνθούν από τα πράγματα που τους κρατούν πίσω και να ζητήσουν συνεργασία αντί για ανταγωνισμό, ειδικά καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν υπαρξιακές κρίσεις όπως η κλιματική αλλαγή.

Γιατί η Patagonia δεν μετρά τις κλιματικές επιπτώσεις των εκστρατειών της;

Η Διεθνής Ένωση Διαφημιστών ενθαρρύνει τη μέτρηση των κλιματικών επιπτώσεων των διαφημιστικών εκστρατειών μέσω υπολογισμών εκπομπών. Η Patagonia μετρά ο,τι κάνει, αλλά δεν το εξετάζει σε βάθος, καθώς πιστεύει ότι ο μόνος δρόμος για το πραγματικό “καθαρό μηδέν” είναι να μην κατασκευάζονται προϊόντα και να μην παράγονται διαφημίσεις.

Τα περιθώρια εξοικονόμησης άνθρακα με τη χρήση τέτοιου είδους υπολογισμών είναι σχετικά μικρά. Έτσι αντί να επικεντρωθεί στη μέτρηση ή την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε μεμονωμένης εκστρατείας, η Patagonia προτιμά να εστιάζει στο αν είναι το σωστό μήνυμα που πρέπει να περάσει και αν βοηθάει τους ανθρώπους να κατανοήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η εταιρεία σχεδιάζει ήδη μια νέα καμπάνια που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι και επικεντρώνεται στους ωκεανούς του κόσμου. Η επερχόμενη καμπάνια θα προσφέρει εκπαίδευση η οποία, μάλιστα, πρόκειται να είναι πιο σημαντική από τον αντίκτυπο που θα έχει.

Διαβάστε ακόμα: Patagonia | το τέλειο «πάντρεμα» καπιταλισμού και φιλανθρωπίας

Η Patagonia είναι γνωστή για το έμπρακτο ενδιαφέρον της για το περιβάλλον. Επενδύει όλη την λειτουργία της σε εκδηλώσεις, διαδικτυακό περιεχόμενο, ντοκιμαντέρ και κυρίως δράσεις για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Κάποια στιγμή, η μάρκα χρησιμοποίησε ακόμη και την αρχική της σελίδα για να πει “Μην αγοράζετε αυτό το μπουφάν”, ως έναν τρόπο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τον καταστροφικό αντίκτυπο του καταναλωτισμού.

Αυτό είναι το βασικό ζήτημα, για την Patagonia – ότι οι άνθρωποι δεν κατανοούν αρκετά καλά τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική κρίση. Το ότι θα βγούμε από αυτή την κλιματική κρίση είναι δεδομένο για την εταιρεία. Κι αυτό θα γίνει είτε με τους δικούς μας όρους – αν εμείς ως άνθρωποι μπορούμε να αποφασίσουμε να πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση – είτε με τους όρους της φύσης, και αυτό δεν θα είναι πολύ ευχάριστο για εμάς.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Patagonia

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.