Πως ο Antenna απέκτησε διεθνές εκτόπισμα και προσέλκυσε τους Άραβες και τη Fairfax

Επενδύσεις επί επενδύσεων σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, σε συνδρομητικό τηλεοπτικό πρόγραμμα σε κινηματογραφικές αίθουσες. Σε μία αγορά όπως η τηλεοπτική που τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε δεχτεί ένα σημαντικό πλήγμα, ο όμιλος ΑΝΤ1 έχει προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις αυξάνοντας το εκτόπισμά του και επενδύοντας σε ελληνικό περιεχόμενο.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι τον Μάρτιο του 2022 μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις που κράτησαν περισσότερο του ενός έτους, ο όμιλος Αntenna και ο αραβικός κολοσσός των media, MBC Group, συμφώνησαν για την πώληση ποσοστού 30% από τον πρώτο στον δεύτερο. Η συμφωνία που έγινε μέσω αύξησης κεφαλαίου είχε ύψος 225 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελώντας μία από τις σημαντικές συμφωνίες στον κλάδο των media τα τελευταία χρόνια. 

Από κανάλι εθνικής εμβέλειας σε πολυεθνικού εκτοπίσματος όμιλο media

Αφενός ο Antenna έχει καταφέρει να μετατραπεί από ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας, σε έναν υψηλού κύρους και εμβέλειας πολυεθνικό οργανισμό media. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε κάλυψη στην Ευρώπη, που δραστηριοποιείται ακόμη στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία. Διατηρεί 31 κανάλια και 3 ψηφιακές πλατφόρμες, σε 22 χώρες, ενώ απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο κοινό που ξεπερνάει τα 150 εκατομμύρια.

Αντίστοιχα το MBC Group είναι ο μεγαλύτερος όμιλος media στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Διαθέτει streaming πλατφόρμα καθώς και πάνω από 17 κανάλια, ενώ απευθύνεται σε κοινό που αγγίζει τα 350 εκατομμύρια ανθρώπους. Με την ένωση των δύο δημιουργήθηκε ένας κοινός όμιλος με 48 κανάλια, ψηφιακές πλατφόρμες, εμβέλεια σε 5 ηπείρους με εκτόπισμα σε πληθυσμό 500 εκατομμυρίων ανθρώπων.

H είσοδος της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο του ANT+

Μία ακόμα ηχηρή κίνηση έγινε μόλις πριν από λίγες ημέρες όταν η Fairfax Financial Holdings Limited (Fairfax) του μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa απέκτησε το 15% της εταιρείας στην οποία ανήκει ο ΑΝΤ1+, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η συμμετοχή της Fairfax θα συμβάλει, σύμφωνα με τον Αntenna, «σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, καινοτόμες υπηρεσίες, νέο, πλούσιο περιεχόμενο και μεγάλες παραγωγές».

Θεωρείται μάλιστα ευνοϊκό το καθεστώς της κίνησης αυτής, δεδομένου ότι η εταιρεία της υπηρεσίας ΑΝΤ1+ δεν έχει έδρα στην Ελλάδα και επομένως δεν υπόκειται στον ειδικό φόρο τηλεόρασης και δεν πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές εντός χώρας, ακολουθώντας το μοντέλο των αντίστοιχων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Από κάποιους στην αγορά θεωρείται ως επιλογή που δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού απέναντι στην Cosmote TV του Ομίλου ΟΤΕ και στη Nova της United Media.

Για να αντιληφθούμε ποιος είναι ο όμιλος Fairfax, αναφέρουμε ότι έχει επενδύσει στον όμιλο Mytilineos, στη Eurobank, στα Praktiker, στην ασφαλιστική εταιρεία Eurolife.

Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα δεν αποτελούν επομένως έκπληξη οι διαδοχικές τηλεοπτικές παραγωγές που αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά κυρίως από πλευράς του ANT1+. 

Το ΑΝΤ1+ αποτελεί έως και αυτή τη στιγμή την μοναδική ελληνικών συμφερόντων συνδρομητική ψηφιακή πλατφόρμα που στηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες. Εξελίσσεται και εμπλουτίζεται διαρκώς, παρουσιάζοντας νέες αποκλειστικές ελληνικές παραγωγές «Σέρρες», «Σώσε με», «Στα 4» καθώς και τη «Ζωή», που έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον για διεθνή διανομή, αλλά και εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα μετάδοσης σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων, όπως το Fifa World Cup 2022 και το πρωτάθλημα Formula 1 για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Όμιλος Αntenna διέκρινε τη μεταβολή στις τηλεοπτικές συνήθειες των Ελλήνων και λάνσαρε το ΑΝΤ1+ με στόχο να μπει στη συνδρομητική αγορά τηλεοπτικού περιεχομένου. Μία αγορά ωστόσο ιδιαίτερα ανταγωνιστική, εάν κανείς αναλογιστεί ότι απέναντί του έχει τον κολοσσό του Netflix, το Disney+, το Amazon Prime, την  Cosmote TV, την ΕΟS (Nova) και τη Vodafone TV που προσφέρει αποκλειστικά το περιεχόμενο του HBO.

Η εξαγορά της Village

Πέρυσι ο όμιλος  εξαγόρασε τη Village Roadshow Eλλάς μετά από διαδικασία που έτρεξε η PwC και στην οποία είχε συμμετάσχει και το fund SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη, καθώς στις προθέσεις των ανθρώπων του Ομίλου με την πολύχρονη εμπειρία στον χώρο των media και της ψυχαγωγίας, είναι μια σειρά από αλλαγές στο τοπίο που έχει να κάνει τόσο με την προβολή, όσο και με την παραγωγή κινηματογραφικών παραγωγών.

Σε όλες τις παραπάνω κινήσεις και συμφωνίες, καθοριστικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει ο Θοδωρής Κυριακού, πρόεδρος του ομίλου Antenna, οποίος το 2017 διαδέχθηκε τον πατέρα του, Μίνωα Κυριακού, στη διοίκηση του ομίλου Antenna.