23 Δεκ 2024
READING

Γιατί η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν έχει βελτιώσει πραγματικά την ψηφιακή μάθηση;

3 MIN READ

Γιατί η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν έχει βελτιώσει πραγματικά την ψηφιακή μάθηση;

Γιατί η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν έχει βελτιώσει πραγματικά την ψηφιακή μάθηση;

Γιατί ενώ όλοι έχουν σήμερα πρόσβαση σε καλύτερα εργαλεία και στρατηγικές μάθησης, δεν τα επιλέγουν;

Οι επαγγελματίες της ψηφιακής μάθησης έχουν αποκτήσει ό,τι επιθυμούσαν: την πρώιμη πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη, τις οθόνες αφής, τον ήχο, τα κινούμενα σχέδια, την επαυξημένη πραγματικότητα και την εικονική πραγματικότητα. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι: Γιατί οι μαθητές δεν έχουν αποκτήσει αυτό που πραγματικά χρειάζονται;

Η χρήση των υπολογιστών στη διδασκαλία δεν είναι κάτι καινούργιο. Ορισμένες από τις πρώτες εξερευνήσεις στην ψηφιακή εκπαίδευση για τη διδασκαλία επικεντρώθηκαν στο να καταστήσουν ανώτερες τις εμπειρίες των μαθητών ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Διαβάστε ακόμα: Ο ψηφιακός αλφαβητισμός είναι πλέον αδιαπραγμάτευτος

Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διερεύνησε λεπτομερώς τις προκλήσεις της διδασκαλίας μιας τάξης 25 μαθητών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία των υπολογιστών που ήταν διαθέσιμη εκείνη την εποχή, θα μπορούσε να παρέχει την ατομική διδασκαλία, τα μαθήματα και την υποστήριξη που απαιτούνται για τον εντοπισμό των ατομικών αδυναμιών και την παροχή διδασκαλίας προσαρμοσμένης στις ανάγκες αυτές.

Γιατί, λοιπόν, το 2022, χρησιμοποιούμε τεχνολογία μετάδοσης, όπως διαδικτυακές συναντήσεις, βαρετές διαλέξεις PowerPoint, αναποτελεσματικά βίντεο και κουίζ eLearning, τα οποία παρέχουν την ίδια διδασκαλία σε κάθε μαθητή; Από τη δημόσια εκπαίδευση, μέχρι τα τμήματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων, η ιστορία είναι λίγο πολύ η ίδια – όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καλύτερα εργαλεία και στρατηγικές μάθησης, αλλά δεν το κάνουν.

Προβλήματα με την καινοτομία στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία

Πολύ συχνά, οι σχεδιαστές ψηφιακής μάθησης πιέζονται να δημιουργήσουν περιεχόμενο γρήγορα, μόνοι τους και με τόσο μικρό προϋπολογισμό, ώστε το PowerPoint γίνεται η defacto λύση. Αλλά ακόμη και όταν οι προϋπολογισμοί είναι μεγαλύτεροι, το μυαλό και η φαντασία στον εταιρικό κόσμο περιορίζονται από τις εμπειρίες και τις προσδοκίες του παρελθόντος.

Η τρέχουσα καινοτομία στην εκπαιδευτική τεχνολογία τείνει να επικεντρώνεται σε εργαλεία που αποσκοπούν στο να κάνουν το περιεχόμενο ομοιόμορφο και την ανάπτυξή του γρήγορη και εύκολη και εργαλεία που απλοποιούν τις επιλογές σχεδιασμού μέχρι και την κοινοποίηση ενός pdf, την προβολή ενός βίντεο ή την υποβολή μιας ερώτησης πολλαπλών επιλογών. Με αυτές τις παροχές, οι σπουδαστές μπορούν να διεκπεραιώσουν ένα μάθημα διάρκειας μίας ώρας σε μόλις επτά λεπτά ή να κάνουν πολλαπλές εργασίες κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης.

Πώς μοιάζει η σπουδαία διδασκαλία;

Η μάθηση είναι μια εξατομικευμένη εμπειρία. Ο μαθητής πρέπει να μάθει για τον εαυτό του – κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει γι’ αυτόν. Καθώς η διάρκεια ζωής των δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό γίνεται όλο και μικρότερη, μια βασική ικανότητα του αυριανού εργατικού δυναμικού θα είναι η μάθηση.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Google θέλει να καινοτομήσει στην υγεία με Τεχνητή Νοημοσύνη

Η τεχνολογία δεν είναι η λύση, είναι ένα μέσο για την παροχή κλιμακούμενης εξατομικευμένης διδασκαλίας, όπως ακριβώς οραματίστηκαν οι πρώτοι πρωτοπόροι της τεχνολογίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Το βασικό εμπόδιο είναι η έλλειψη εμπειρίας και δεξιοτήτων στο σχεδιασμό εξατομικευμένης διδασκαλίας.

Σήμερα, χθες και πριν από πολύ καιρό, υπήρχαν επαρκή εργαλεία για τη δημιουργία αποτελεσματικής ψηφιακής διδασκαλίας, αλλά ως μαθητές, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε βιώσει πώς μοιάζει η σπουδαία διδασκαλία – κι αυτό εμποδίζει την ικανότητά μας να την απαιτούμε. Ψηφιακές ή όχι, όμως, οι μαθησιακές εμπειρίες πρέπει να αντιμετωπίζουν εμάς και τις ανάγκες μας ως άτομα.

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Photos: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.