Η Foot Locker θέλει να γίνει το κατάστημα που θα επιλέξει κανείς για παπούτσια και όχι μόνο για αθλητικά.
Τα σχέδια του retailer αφορούν σε επενδύσεις και συνεργασίες που θα ανανεώσουν το χαρτοφυλάκιό του ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα αθλητικά παπούτσια για κάθε περίσταση.
Με νέο CEO, τη Mary Dillon, και μια νέα στρατηγική, που ονομάστηκε “Lace Up”, η Foot Locker έχει μεγάλα σχέδια για να προωθήσει την ανάπτυξη της επιχείρησής της τα επόμενα χρόνια. Μέρος της νέας στρατηγικής είναι η απλοποίηση των εμπορικών σημάτων της εταιρείας και η επανατοποθέτησή τους ώστε να στοχεύουν σε συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες καταναλωτών.
Διαβάστε ακόμα: Η Nike αυξάνει τις πωλήσεις της και “ξεφορτώνεται” το πλεονάζον απόθεμα
Η σχέση με τη Nike
Παρόλο που η αμερικανική εταιρεία ανανέωσε τη συνεργασία της με τη Nike, σχεδιάζει να μειώσει την εξάρτησή της από τον κολοσσό των αθλητικών παπουτσιών μέχρι το 2026. Αυτό συμβαίνει καθώς η Nike απομάκρυνε ορισμένα από τα προϊόντα της από τα κανάλια χονδρικής πώλησης στο πλαίσιο της δέσμευσής της προς το κανάλι της απευθείας στον καταναλωτή (DTC).
Μέχρι το 2026, λοιπόν, η Foot Locker σχεδιάζει η Nike να παράγει το 55% με 60% των πωλήσεών της, από το 70% που είναι το σημερινό ποσοστό της. Η εταιρεία θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις της από προϊόντα που δεν προέρχονται από τη Nike σε πάνω από 40%, από το σημερινό 30%.
Σχεδιάζει επίσης το 25% των πωλήσεών της να προέρχεται από προϊόντα που πωλούνται αποκλειστικά από τη Foot Locker. Ήδη, η Foot Locker κέρδισε 10 εκατομμύρια νέους πελάτες στις Η.Π.Α. πέρυσι χάρη σε ανερχόμενες μάρκες, όπως η On και η Hoka.
Σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις μάρκες υποδημάτων, η Dillon τόνισε ότι η Foot Locker είναι σε θέση να προσεγγίσει καταναλωτές που τα κανάλια DTC δεν θα μπορούσαν να προσεγγίσουν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τόσο το DTC όσο και η χονδρική προσέγγιση είναι σημαντικά κανάλια του retail και έχουν αποτέλεσμα.
Ο retailer κλείνει 400 καταστήματα
Στο πλαίσιο του στόχου της να κερδίσει τους καταναλωτές, η εταιρεία -η οποία δραστηριοποιείται σε 28 χώρες- σχεδιάζει επίσης να ανανεώσει το αποτύπωμα των ακινήτων της. Η εταιρεία προγραμματίζει να κλείσει 400 σημεία που υπολειτουργούν και να απομακρυνθεί από τα εμπορικά κέντρα υπέρ νέων μορφών καταστημάτων. Πρόσφατα ανακοίνωσε τις έννοιες “House of Play” και “Power Store” που θέτουν στο επίκεντρο την κοινότητα.
Το κλείσιμο των καταστημάτων θα είναι απλώς το πιο πρόσφατο πλήγμα για τα περιφερειακά εμπορικά κέντρα των Η.Π.Α., τα οποία αγωνίστηκαν να επιβιώσουν καθώς οι διαδικτυακές αγορές επικράτησαν και το οικονομικό περιβάλλον για κάποια εξ αυτών επιδεινώθηκε.
Τα περιφερειακά εμπορικά κέντρα βρέθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου δίνη, καθώς έκλεισαν τα βασικά τους πολυκαταστήματα, όπως τα Sears, Macy’s και JCPenney. Τα κενά που δημιουργήθηκαν από την απουσία αυτών των παικτών στα εμπορικά κέντρα, έππληξαν με τη σειρά τους γειτονικά καταστήματα, όπως η Foot Locker, που είδαν την επισκεψιμότητα να βαίνει μειούμενη.
Διαβάστε ακόμα: Το Foot Locker επενδύει στην ψηφιακή ψυχαγωγία των παιδιών
Ως αποτέλεσμα, καταστήματα όπως αυτά της Foot Locker κλείνουν και γίνεται πιο δύσκολο για το εμπορικό κέντρο να επιβιώσει. Η Gap, η Victoria’s Secret και άλλα μεγάλα brands έχουν κλείσει εκατοντάδες από τα καταστήματά τους σε εμπορικά κέντρα τα τελευταία χρόνια.
Όσο αφορά τη Foot Locker, πάντως, μπορεί να φαίνεται πως κλείνει κάποιες “πόρτες”, ωστόσο σκοπεύει να ανοίξει νέα σημεία που θα είναι μεγαλύτερα και θα ακολουθούν τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες. Έτσι, συνολικά τα τετραγωνικά της μέτρα θα αυξηθούν ελαφρώς μέσα στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα η αλυσίδα αναδιαμορφώνει το χαρτοφυλάκιό της και επικεντρώνεται στα μοντέλα καταστημάτων και στις γεωγραφικές περιοχές όπου είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να επιτύχει.
Με πληροφορίες από Modern Retail | CNN
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.