19 Απρ 2024
READING

Η ΦΑΓΕ μένει και επιμένει

5 MIN READ

Η ΦΑΓΕ μένει και επιμένει

Η ΦΑΓΕ μένει και επιμένει

Διπλάσια κερδοφορία, μειωμένοι όγκοι και στο βάθος η Ολλανδία

Με εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα, δραστηριότητα σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου και προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική, η ΦΑΓΕ φαίνεται πως έχει εκπληρώσει το όραμα της διεθνοποίησής της.

Κι όμως, μετά από 97 χρόνια διαδρομής, η εταιρεία που διατηρεί ακόμα και σήμερα τον οικογενειακό της χαρακτήρα, καθώς επικεφαλής της είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας Φιλίππου, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και επιμένει στη νέα μονάδα που αναμένεται στην Ολλανδία για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς.

Με όχημα το Total

Η ιστορία της ΦΑΓΕ ξεκίνησε το 1926, με τον Αθανάσιο Φιλίππου να δημιουργεί το πρώτο της γαλακτοπωλείο στην Αθήνα. Το 1950 το στραγγιστό γιαούρτι της ΦΑΓΕ την απογειώνει, σε μία χρονική περίοδο που η εταιρεία μόλις είχε δημιουργήσει την πρώτη αλυσίδα χονδρικής διανομής στην Ελλάδα. Κομβικής σημασίας χρονιά ήταν το 1975, αφού τότε τυποποιήθηκε για πρώτη φορά το γιαούρτι Total, στις νέες εγκαταστάσεις που είχε δημιουργήσει η εταιρεία στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου και παραμένει έως και σήμερα το κεντρικό της εργοστάσιο.

Σημείο αναφοράς στην πορεία της εταιρείας ήταν και η είσοδός της στην παραγωγή τυροκομικών, κάτι που τοποθετείται χρονικά το 1991, ενώ το 1993 εισήλθε στην κατηγορία του φρέσκου γάλακτος, από την οποία αποεπένδυσε το 2016, πουλώντας το εργοστάσιό της στο Αμύνταιο.

Η μεγάλη έξοδος στο εξωτερικό

Η επιχείρηση όμως δεν έμεινε εκεί, καθώς το 1980 ξεκίνησε η επέκτασή της στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία, ενώ το 1990 έκανε το βήμα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού με το στραγγιστό γιαούρτι Total.

Η επιτυχία της εταιρείας μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους ήταν τέτοια, που η ίδια το 2004 έκανε γνωστή την απόφασή της να δημιουργήσει το δικό της εργοστάσιο εκεί, διαβλέποντας τις προοπτικές που είχε το περίφημο ελληνικό γιαούρτι. Τα δεδομένα βέβαια στην παγκόσμια αγορά γιαουρτιού άλλαξαν άρδην στη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν, ενώ και στην Αμερική εμφανίστηκε ο νέος μεγάλος παίκτης του “Greek style yogurt” και βασικός ανταγωνιστής της ΦΑΓΕ, η Chobani του Hamdi Ulukaya, ο οποίος ουσιαστικά δημιούργησε μία σειρά προϊόντων βασισμένων στο “ελληνικού τύπου γιαούρτι”.

Η θέση της στις αγορές του εξωτερικού

Παρ’ όλα αυτά, η εξωστρέφεια της εταιρείας βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της. Το 2022 οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 17% στις Η.Π.Α. όπου η ΦΑΓΕ αναδείχθηκε στον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό επώνυμου γιαουρτιού και στον Νο.1 παραγωγό στραγγιστού επώνυμου γιαουρτιού, με μερίδιο αγοράς περίπου 29% στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το μερίδιό της στην Ιταλία διαμορφώθηκε το 2022 σε 4,6% (σε όγκο) με την εταιρεία να καταλαμβάνει την 7η θέση στο σύνολο της αγοράς, με τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 15,7%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο στην κατηγορία «ελληνικό γιαούρτι-γιαούρτι ελληνικού τύπου» η ΦΑΓΕ έχει μερίδιο αγοράς 11,4% σε αξία και 6,6% σε όγκο καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Και στην αγορά αυτή, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 14,6%.

Τόσο στην αγγλική αγορά όσο και στην ιταλική, την πρώτη θέση κατέχουν πλέον τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με μερίδιο αγοράς σε όγκο 40,2% και 20% αντίστοιχα.

Τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά

Κάτι που δεν ισχύει στην ελληνική αγορά, όπου η ΦΑΓΕ εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με το μερίδιο αγοράς της (σε όγκο) να διαμορφώνεται σε 20,2% και τα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας να κατατάσσονται στη δεύτερη θέση με 17,8% από 13,5% το 2021. Ακολουθούν η Κρι-Κρι με 15,7%, η Vivartia με 11%, η Δωδώνη με 7%, η Όλυμπος με 7%, η Friesland με 4,8%, η Μεβγάλ με 4,2%, η Danone με 3% και η Φάρμα Κουκάκη με ποσοστό 2,5%.

Ωστόσο ολοένα και μικρότερη είναι η συμβολή των ελληνικών πωλήσεων στον συνολικό τζίρο του ομίλου ΦΑΓΕ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τελευταία οικονομική της έκθεση, οι πωλήσεις σε αξία εκτός Ελλάδας αντιπροσώπευαν το 87,1% των συνολικών πωλήσεων το 2022, έναντι 85,1% το 2021.

Παρά τη μικρή αύξηση των πωλήσεων, της τάξης του 3,1%, οι σημαντικές ανατιμήσεις που άγγιξαν το 20% κατά μέσο όρο, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εξόδων χάρισαν πέρυσι στη ΦΑΓΕ διπλάσια κέρδη σε σχέση με το 2021. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €552,27 εκατ. με τα προ φόρων κέρδη να εκτοξεύονται στα €35,9 εκατ. (+119,5% από το 2021) και τα καθαρά κέρδη στα €29,3 εκατ. (+85,31%).

Η περιπέτεια του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας

Ήταν το 2016 όταν η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιό της για την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχέδιό της για την κατασκευή της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου επαναγόρασε τη γη που είχε πουλήσει στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία, στην αρχική τιμή αγοράς των 27,6 εκατομμυρίων ευρώ. Αναζητώντας εναλλακτικές κατέληξε στην λύση δημιουργίας της νέας παραγωγικής εγκατάστασης στην Ολλανδία.

Και εκεί, ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε το εργοστάσιο να είναι έτοιμο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ωστόσο κάτι τέτοιο μετατέθηκε αρχικά για το πρώτο εξάμηνο του 2025. Ενώ στην τελευταία οικονομική της έκθεση, η ΦΑΓΕ αναφέρει ότι αναμένει το εργοστάσιό της να είναι λειτουργικό το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Το νέο εργοστάσιο θα βρίσκεται στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen στην Ολλανδία με την εταιρεία να έχει υπογράψει σύμβαση προαίρεσης για ένα οικόπεδο επιφάνειας 15 εκταρίων με τον δήμο του Hoogeveen. Υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει επιπλέον 40.000 τόνους παραγωγικής δυναμικής γιαουρτιού ετησίως. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 είχε επενδυθεί ποσό 14,8 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας, ενώ το σύνολο της επένδυσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση του ομίλου, ανέρχεται σε 170 εκατ. δολάρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.