24 Απρ 2024
READING

Πώς πέταξε η Apivita από το Ψυχικό σε όλο τον κόσμο

5 MIN READ

Πώς πέταξε η Apivita από το Ψυχικό σε όλο τον κόσμο

Πώς πέταξε η Apivita από το Ψυχικό σε όλο τον κόσμο

Περαιτέρω ανάπτυξη βλέπει η Puig για την Apivita

Το μεγάλο “στοίχημα” του ομίλου Puig, ως εξ ολοκλήρου ιδιοκτήτρια εταιρεία της Apivita από τις αρχές του 2021, ήταν να παραμείνει πιστός στο αρχικό όραμα της ελληνικής εταιρείας για ποιοτικά δερμοκαλλυντικά με επίκεντρο τον κύκλο ζωής της μέλισσας, και να αναπτύξει επιτυχημένα το brand χωρίς να χάσει αξία.

Και πράγματι, η εταιρεία έχει πλέον παγιωθεί σε θέση ανάπτυξης και προσβλέπει με ένα βελτιωμένο πλάνο για το έτος 2023, στη συνέχιση της κερδοφορίας των ετών 2021 και 2022, αντιμετωπίζοντας όποιες δύσκολες συνθήκες προκαλούνται από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Η ισπανική διοίκηση της Apivita αναμένει να αυξήσει τα μερίδια της στην διεθνή αγορά -ιδιαίτερα σε Ασία και Λατινική Αμερική- και να δώσει ώθηση στην κερδοφορία της μέσω των εξαγωγών και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Εξαγωγές, e-commerce και έλεγχος σε κόστη ενέργειας και παραγωγής

Η εκτίμηση για ανάπτυξη 13,5% αναμένεται ότι θα επιτευχθεί με την εγχώρια αγορά να καταγράφει ρυθμό 8% και τις εξαγωγές να ενισχύονται περαιτέρω κατά 25%. Ο στόχος απόδοσης του 2023 πέρα από την ανάπτυξη των εσόδων επικεντρώνεται και στην βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας, οι οποίοι το 2022 επηρεάστηκαν από τα επιβαρυμένα λειτουργικά κόστη.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένονται φέτος οι πρώτες αποδόσεις από την αλλαγή του μοντέλου διανομής επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς και από την αναδιοργάνωση των διοικητικών γραμμών που θα μειώσει τα διοικητικά κόστη. Παράλληλα, μέσα από την επένδυση σε νέα φωτοβολταϊκά συστήματα η εταιρεία στοχεύει στον έλεγχο του κόστους ενέργειας και του κόστους παραγωγής.

Επίσης, η δημιουργία το 2022 3D printing εργαστηρίου για την ιδιοκατασκευή ανταλλακτικών μερών και καλουπιών, μειώνει το κόστος αγοράς τους και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της παραγωγικής γραμμής, περιορίζοντας και τους χρόνους αποκατάστασης βλαβών.

Ποιος είναι ο όμιλος Puig

Από το 1914, το επιχειρηματικό πνεύμα, η δημιουργικότητα και το πάθος της Puig για καινοτομία έχουν οδηγήσει τον ισπανικό όμιλο, με την τρίτη γενιά της ομώνυμης οικογένειας να βρίσκεται σήμερα στην ηγεσία, να αναζητά διαρκώς μια νέα πρόκληση στον κόσμο της ομορφιάς και της μόδας. Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται και στις τρεις κατηγορίες ομορφιάς κύρους (αρώματα, μακιγιάζ και δερμοκαλλυντικά), με ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο.

Στον τομέα Ομορφιά και Μόδα, με τα εμπορικά σήματα Carolina Herrera, Paco Rabanne, Jean Paul Gaultier, Dries Van Noten, Nina Ricci, Byredo, Penhaligon’s, L’Artisan Parfumeur, Kama Ayurveda και Loto del Sur. Στα Αρώματα με τα Christian Louboutin και Comme des Garçons Parfums και Lifestyle, μεταξύ των οποίων οι Antonio Banderas, Adolfo Dominguez και Benetton. Το τμήμα Charlotte Tilbury, το οποίο περιλαμβάνει τη μάρκα πολυτελούς μακιγιάζ. Και στο τμήμα Derma, με την Uriage, την Apivita και την συμμετοχή στην Isdin.

“Η ζωή της μέλισσας” από το μικρό φαρμακείο του Ψυχικού

Η Apivita όμως δεν θα υπήρχε χωρίς την ιδέα του Νίκου Κουτσιανά και την έμπνευση και επιμονή της συζύγου και συνοδοιπόρου του, Νίκης. Όλα ξεκίνησαν στο φαρμακείο που είχε ανοίξει τη δεκαετία του ’70 στην οδό Κατεχάκη, όπου άρχισε να πειραματίζεται με τα φυσικά καλλυντικά, παράγοντας σαπούνια με μέλι. Παρά το γεγονός ότι λόγω του σκούρου χρώματος των σαπουνιών είχαν περιορισμένη εμπορική επιτυχία, ίδρυσαν το 1979 την Αpivita συνδυάζοντας τις λατινικές λέξεις “Apis” (μέλισσα) και “Vita” (ζωή), καθιερώνοντας το μαύρο σαπούνι με πρόπολη και θυμάρι στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.

Και δεν σταμάτησαν εκεί. Αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, κυκλοφόρησαν το 1991 τη σειρά Aromatherapy και τη σειρά εξατομικευμένων καλλυντικών Personal, που ο guru του marketing Philip Kotler χαρακτήρισε ως case study. Τα θεραπευτικά σαμπουάν κατέκτησαν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των πελατών των ελληνικών φαρμακείων το 1996. Η εταιρεία και τα φυσικά, αποτελεσματικά, ολιστικά προϊόντα της έφτασαν να έχουν παρουσία σε 4. 000 επιλεγμένα φαρμακεία στην Ελλάδα.

Μετά την καινοτομία των μονοδόσεων express beauty masks του 2001, η Apivita έβαλε πλώρη για το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό, στην Ισπανία το 2003 και δύο χρόνια αργότερα στην Ασία. Η εταιρεία προχώρησε σε περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της λανσάροντας την ευρεσιτεχνία Queen Bee το 2010 και συνέχισε με τα First Line, Aqua Vita, Wine Elixir. Το 2013 λειτούργησε η μονάδα παραγωγής και συσκευασίας στις νέες βιοκλιματικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, ενώ το 2015 άνοιξε τις πόρτες του το Apivita Experience Store στο κέντρο της Αθήνας.

Η μετάβαση στην αυτοκρατορία της Puig

Το 2017 η Exea, εταιρεία που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων της οικογένειας Puig, εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της Apivita και συγκεκριμένα το 66,6%, με τον ιδρυτή της Νίκο Κουτσιανά να διατηρεί ποσοστό μειοψηφίας και θέση προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο. Στις αρχές του 2021, έπεσαν οι τίτλοι τέλους για το ζεύγος Κουτσιανά μετά την εξαγορά και του εναπομείναντος ποσοστού που κατείχαν από την Exea, συνεχίζοντας την επιχειρηματική του πορεία με την ίδρυση της εταιρείας παραγωγής μελιού και ροφημάτων από ελληνικά βότανα Symbeeosis.

Σήμερα η Apivita διατηρεί διεθνή και ευρεία παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες. Η επένδυση του ομίλου Puig είχε εξαρχής σημαντικά θετικές παραμέτρους στην αναπτυξιακή προοπτική της επιχείρησης. Μάλιστα η παραγωγική μονάδα στο Μαρκόπουλο Αττικής καθώς και το ερευνητικό εργαστήριο, αποτελούν τον πυρήνα της δραστηριότητάς της, ο οποίος διατηρείται στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή η Apivita βγάζει από το εργοστάσιό της περισσότερα από 300 προϊόντα για την περιποίηση του προσώπου, των μαλλιών και του σώματος, ενώ η εταιρεία δραστηριοποιείται και με ισχυρούς κωδικούς στον τομέα της αντιηλιακής προστασίας.

Η διεθνής παρουσία της εταιρείας σε χώρες όπως η Τυνησία, η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία καθώς και άλλες αγορές στις οποίες αναπτύσσει τη δραστηριότητά της, έφεραν και νέα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό της. Ο στόχος εισόδου στη Γαλλία το 2020 έγινε με την εταιρεία να έχει εξαγοράσει τα δικαιώματα χρήσης εμπορικού σήματος που δραστηριοποιείται στην γαλλική επικράτεια. Ταυτόχρονα όμως και η Κίνα αποτέλεσε αγορά-στόχο, στην οποία εισήλθε η Apivita το 2021.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.