Η Box Now βάζει φωτιά στο last mile με νέες επενδύσεις

Στοχεύει σε αύξηση αριθμού lockers, εξάπλωση δικτύου και συνεργασιών – στο βάθος το eBay

Νέες επενδύσεις δρομολογεί η Box Now, θυγατρική του Emma Capital Group, με στόχο την ανάπτυξη του μεγαλύτερου δικτύου αυτόματων μηχανημάτων παραλαβής δεμάτων στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ήδη από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας τον Απρίλιο του 2021 έχουν επενδυθεί 15 εκατ. ευρώ και αναμένονται επενδύσεις άλλων 10 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024.

Τα Box Now Lockers έκαναν την εμφάνισή τους για να αναβαθμίσουν την εμπειρία του καταναλωτή στο last mile. Είναι αυτόνομα και λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, προσφέροντας ένα νέο, καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παράδοσης και αποστολής δεμάτων. Τοποθετούνται σε εξωτερικούς, εύκολα προσβάσιμους 24/7 χώρους και είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Μέσω πάνελ που είναι τοποθετημένα στην επιφάνεια τους, λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, γι’ αυτό και δεν απαιτούν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος καθώς λειτουργούν αποκλειστικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ένα δίκτυο που διευρύνεται διαρκώς

Το δίκτυο της Box Now στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 1.400 αυτόματα μηχανήματα παραλαβής δεμάτων (Lockers) με 45.000 θέσεις (θυρίδες) σε 200 μεγάλες πόλεις πανελλαδικά. Στόχος είναι η αύξηση των μηχανημάτων σε 2.200 με 70.000 θέσεις. Καλύπτει το 85% του πληθυσμού της χώρας και θα αγγίξει το 92% μέσα στο 2023. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία επεκτείνει άμεσα το δίκτυό της στην Κρήτη ενώ από την επόμενη χρονιά σχεδιάζεται η επέκταση στις Κυκλάδες και τα Ιόνια νησιά.

Συνολικά από την έναρξη της δραστηριότητάς της στην ελληνική αγορά έχει παραδώσει πάνω από 650.000 παραγγελίες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσει τις 2,5 εκατ. παραγγελίες. Μάλιστα, σύντομα η εταιρεία θα χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της αποθήκη 7.000 τ.μ. στην Αττική. Ήδη διαθέτει για την εξυπηρέτηση των παραδόσεων αποθήκη 1.700 τ.μ. στη Μεταμόρφωση, καθώς επίσης και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίπολη, Ιωάννινα, Καβάλα και Κρήτη.

E-shop, σούπερ μάρκετ και eBay

Την ίδια στιγμή, η Box Now συνεργάζεται με περισσότερα από 600 e-shops, προσθέτοντας 50 e-shops ανά μήνα. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται πετυχημένα brands, όπως τα Public, ZARA, tofarmakeiomou, wecare, ofarmakopoiosmou, Intersport, Inditex Greece, Galerie de Beaute, Celestino, Funky Budda, Politeianet, κ.ά.

Η εταιρεία ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο συνεργατών της ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ με στόχο την παράδοση παραγγελιών που αφορούν κυρίως ξηρά προϊόντα και μη τρόφιμα, σε θυρίδες. Ενώ, στα σχέδια της διοίκησης περιλαμβάνεται η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Κύπρο ενώ διερευνάται και η συνεργασία με την πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών eBay.

Η είσοδος του ομίλου Olympia και των Public

Η κίνηση του ομίλου Olympia -μέσω της PCP που αποτελεί και τον επενδυτικό βραχίονά του- να εξαγοράσει ποσοστό μειοψηφίας στην Box Now πριν από δύο μήνες, στοχεύει στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον τελικό καταναλωτή κάτι που αποδεικνύεται και μέσα από την ευρύτερη φιλοσοφία της Olympia, η οποία συνεργάζεται με αυτόν τον τρόπο με την Emma Capital, η οποία διατηρεί το ποσοστό πλειοψηφίας στον όμιλο Box Now. Θα θυμίσουμε ότι η Emma Capital έχει αποκτήσει μετοχές της φαρμακαποθήκης Profarm, ενώ είχε επιδείξει και έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση της Vivartia, το οποίο ωστόσο δεν είχε θετική έκβαση. Επίσης η Emma Capital είχε αποκτήσει και ποσοστό στον ΟΠΑΠ πριν το ποσοστό συμμετοχή της μεταβιβαστεί το 2019 στην ΚΚCG AG, αλλά και στην Τράπεζα Πειραιώς.

Με την επένδυση αυτή, ο όμιλος Olympia απόκτησε πρόσβαση σε τρεις χώρες και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Κροατία και στη Βουλγαρία, όπου αυτή τη στιγμή διατηρεί δραστηριότητα η Box Now. Ταυτόχρονα όμως θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανή η επέκταση και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Και B2B και B2C

Με κινητήριο δύναμη το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της, το οποίο σήμερα περιλαμβάνει πάνω από 150 εργαζόμενους ειδικευόμενους σε διαφορετικούς τομείς -με στόχο να διπλασιαστούν στο τέλος του χρόνου- η Box Now εξυπηρετεί τους πελάτες-καταναλωτές, επιτυγχάνοντας όσο πιο άμεσους χρόνους παράδοσης των δεμάτων.

Η Box Now αναπτύσσεται σε B2B & Β2C επίπεδο. Συγκεκριμένα, σε ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρει υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων μέσω Box Now Lockers. Στις εταιρείες κούριερ προσφέρει πρόσθετες λύσεις επαναδρομολόγησης παραδόσεων μέσω των Box Now Lockers. Στον τελικό καταναλωτή ή σε μικρές επιχειρήσεις που αποστέλλουν καθημερινά έγγραφα κτλ. προσφέρει την επιλογή αποστολής & παράδοσης ιδιωτικών δεμάτων από Locker σε Locker ή σε διεύθυνση σπιτιού (Υπηρεσία: Στείλε δέμα σε δευτερόλεπτα). O καταναλωτής μπορεί να επιστρέψει (BOX NOW returns) το δέμα του στο Ε-shop, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε Box Now Locker τον εξυπηρετεί. Επίσης, έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει την αγορά στο αγαπημένο το e-shop και να πληρώσει μόλις το δέμα παραδοθεί στο locker μέσω payment link (BOX NOW PAY ON THE GO).

Ο ανταγωνισμός

Ανάλογο μοντέλο εξυπηρέτησης των παραγγελιών εγκαινίασε η πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών skroutz.gr το φθινόπωρο του 2021, καθώς έθεσε σε εφαρμογή τα δικά της σημεία αυτόματης παραλαβής, Skroutz Points. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε την εξάπλωσή τους στην Αττική, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της Skroutz να παραλάβουν τις παραγγελίες τους από τα σημεία αυτά σε διάστημα τριών ημερών από τη στιγμή που το πακέτο τους θα φτάνει εκεί. Σήμερα διαθέτει 914 “έξυπνες” θυρίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή η ACS έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με 100 Smartpoint Lockers όπως τα ονομάζει.

Oι επενδύσεις των κύριων παικτών της αγοράς των μεταφορών και ηλεκτρονικών παραγγελιών (Skroutz, ACS, Box Now), συνεχίζονται με σκοπό την διεύρυνση του δικτύου παραδόσεων και διανομής, καθώς οι “έξυπνες θυρίδες” θεωρείται ότι αποτελούν έναν εύχρηστο και ασφαλή τρόπο παραλαβής-αποστολής-επιστροφής ταχυδρομικών αντικειμένων, δεδομένου ότι τοποθετούνται συνήθως σε σημεία εύκολης πρόσβασης όπως είναι φαρμακεία, εμπορικά κέντρα, πρατήρια καυσίμων. Και σε μια αγορά που χωρά περίπου 5.000 lockers σε βάθος χρόνου -σε μία ώριμη αγορά υπολογίζεται ένα locker ανά 5.000-7.000 κατοίκους-, η Box Now στοχεύει στο να ελέγχει πολύ περισσότερα από τα μισά.