17 Ιαν 2025
READING

Εθνικοί και πολυεθνικοί παίκτες: Οι ισορροπίες σε μεγάλες κατηγορίες τροφίμων και ποτών

4 MIN READ

Εθνικοί και πολυεθνικοί παίκτες: Οι ισορροπίες σε μεγάλες κατηγορίες τροφίμων και ποτών

Εθνικοί και πολυεθνικοί παίκτες: Οι ισορροπίες σε μεγάλες κατηγορίες τροφίμων και ποτών

Μεικτή εικόνα παρουσιάζεται σε κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών και ειδικότερα τροφίμων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι υφίστανται κατηγορίες, όπου κυριαρχούν οι ελληνικές επιχειρήσεις όπως το εμφιαλωμένο νερό, κάποιες άλλες όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να τοποθετηθούν ικανοποιητικά έναντι του πολυεθνικού τους ανταγωνισμού όπως τα αναψυκτικά, αλλά και κατηγορίες όπως τα σνακ και ο καφές, όπου τα ηνία κρατούν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, τέσσερις παίκτες κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην αγορά εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα. Εκτός από τους δύο Ιωαννίτες, τον Βίκο και το Ζαγόρι, ισχυρό έρεισμα στην αγορά έχουν η Aύρα (Coca-Cola3E) και το Κορπή (Nestlé), όπου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία έρευνας της ICAP και οι τέσσερις καταλαμβάνουν μερίδια που υπερβαίνουν το 55% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού για το 2021. Στην περίπτωση αυτή όμως οι δύο πρώτοι, είναι αυτοί που κυριαρχούν στην κατηγορία με τζίρο που υπερβαίνει και για τους δύο τα 200 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Την ίδια στιγμή τόσο το Αύρα, όσο και το Κορπή, υπολείπονται σημαντικά των εθνικών παικτών της Ηπείρου στην κατηγορία.

Tα αναψυκτικά

Στην περίπτωση των αναψυκτικών, πρώτος παίκτης και με διαφορά είναι η Coca-Cola 3E. Η πολυεθνική, κυριαρχεί με σημαντικά μερίδια στην αγορά, όντας πρώτη και με διαφορά από τους υπόλοιπους. Την ίδια στιγμή η Pepsi, δεύτερος παίκτης στην κατηγορία, ακολουθεί, ωστόσο εδώ παρατηρείται σημαντική διείσδυση της Λουξ, της ελληνικής εταιρείας με έδρα την Πάτρα, η οποία έχει καταφέρει να διατηρεί τη δεύτερη θέση με την πορτοκαλάδα της, στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντος.

Τα σνακ και οι πρωταγωνιστές

Στον τομέα των σνακ, κυριαρχεί στην Ελλάδα η Mondelēz International, όπου η αμερικανική εταιρεία εξαγοράζοντας την Chipita ήρθε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στην αγορά. Θυμίζουμε ότι μεταξύ των προϊόντων της Mondelēz είναι τα μπισκότα Oreo, οι σοκολάτες Milka και πολλές ακόμη κατηγορίες προϊόντων καθώς και τα προϊόντα της Chipita, όπου κυριαρχούν τα κρουασάν 7Days και Molto.

Στον τομέα του κρουασάν, δεύτερος παίκτης θεωρείται η Tottis, η ελληνική επιχείρηση συμφερόντων του επιχειρηματία, Κώστα Τόττη, η οποία κινείται με τζίρο πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Να σημειωθεί ότι η Mondelēz A.E. στην Ελλάδα έχει κύκλο εργασιών περί τα 118 εκατ. ευρώ το 2021 (ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις του 2022). Πρόκειται πάντως για μία κατηγορία, στην οποία προ της εξαγοράς της κυριαρχούσε μία ακόμα ελληνική επιχείρηση, η Chipita, η οποία συνεχίζει να είναι από τις μεγάλές δυνάμεις της συγκεκριμένης αγοράς, με τη διαφορά ότι πλέον ανήκει στη Mondelēz.

Καφές: Η Nestlé, η Jacobs και οι νέες δυνάμεις

Στον κλάδο του καφέ, αδιαμφισβήτητη είναι η κυριαρχία της Nestlé, η οποία διατηρεί ηγετική θέση σε εσπρέσο, στιγμιαίο και ελληνικό καφέ (Παπαγάλος Λουμίδη), ενώ δεύτερη μεγάλη δύναμη είναι η Jacobs Douwe Egberts, η οποία ωστόσο διατηρεί την πρώτη θέση στον καφέ φίλτρου με τη μάρκα Jacobs. Το διακύβευμα αυτή τη στιγμή στην κατηγορία, εντοπίζεται στις κάψουλες, μία κατηγορία με σημαντική και διαρκή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στην αγορά. Ωστόσο ο τομέας του καφέ καταγράφει την σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των μεγάλων πολυεθνικών παικτών.

Παρόλ’ αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εισέρχονται στη λιανική και στα σούπερ μάρκετ με ιδιαίτερη δυναμική και άλλες επιχειρήσεις όπως η Kafea Terra που διακινεί τον καφέ Illy αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις όπως η Cafetex, η οποία τα τελευταία χρόνια έκανε στροφή από τα καταστήματα Coffee Way, στη χονδρική προς τα σούπερ μάρκετ αλλά και προς επιχειρήσεις που διατηρούν παρουσία στην αγορά του καφέ ευρύτερα, απομειώνοντας σταδιακά το ιδιόκτητο δίκτυο καταστημάτων εστίασης που διατηρούσε για να αλλάξει στρατηγικά την κατεύθυνσή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει βάλει στα ράφια τον καφέ φίλτρου σε διάφορες γεύσεις αλλά και κάψουλες.

Η κυριαρχία της Αθηναϊκής στη μπίρα

Σε ό,τι αφορά τη μπίρα επίσης υφίσταται κυριαρχία των πολυεθνικών παικτών με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Heineken, Amstel) να έχει κύκλο εργασιών 225,63 εκατομμύρια ευρώ το 2021 και να ακολουθεί η Ολυμπιακή Ζυθοποιία (Fix, Carslberg) με 141,54 εκατ. ευρώ την ίδια χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τον «εθνικό παίκτη» της κατηγορίας, την ΕΖΑ, ο κύκλος εργασιών της το 2021 ήταν στα 34 εκατομμύρια ευρώ, με την εταιρεία να βρίσκεται στην τρίτη θέση της αγοράς. Ενδιαφέρον όμως έχει η τέταρτη θέση, όπου βρίσκεται η Βεργίνα με 22,82 εκατομμύρια ευρώ, με πολλούς να «καλοβλέπουν» κατά διαστήματα μία πιθανή εξαγορά της ή σύμπραξη σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας, χωρίς ωστόσο ο βασικός της μέτοχος, Δημήτρης Πολιτόπουλος, να ενδίδει στα κελεύσματα των ανταγωνιστών του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.